غذاهای آماده
مقدمه
با توجه با نگهداری انواع حیوانات خانگی مانند سگ و گربه در کشور رایج گردیده و نداشتن دسترسی به غذای مناسب موجب انتشار آلودگی هی مختلف به ویژه بیماریهای مشترک انسان و دام خواهد شد
بنا بر این برای حفظ سلامت حیوانات و انسانهایی که به نحوی با آنان ارتباط دارند نیاز به استاندارد کردن خوراک اینگونه حیوانات . محسوس بوده است و باید برای انواع آنها استاندارد تدوین نمود .که این مطالب بر اساس استندارد ملی ایران در ذیل آمده است .
استاندارد خوراک حیوانات خانگی
اصول کلی
دستور العمل ضوابط بهداشتی تولید خوراک سگ و گربه :
مصرف مواد اولیه گوشتی باید در تولید خوراک سگ و گربه باید بر اساس مصوبه های سازمان دامپزشکی کشور و موسسه استاندارد باشد .
مواد اولیه گوشتی یا فرآورده های جنبی آنها بر حسب نوع دامی که از آن استحصال شده مشخص شود .برای مثال پودر گوشت گاو . پودر گوشت اسب یا ماکیان .
هر گونه رنگ خورکی طبیعی یا مصنوعی یا داروهای افزوده شده در ماده اولیه باید نام برده شود .
تضمین عاری از ر گونه آلودگی مواد اولیه به سالموننلا .هاری حنون گاوی .تب برفکی.و آنفولانزای مری .
آنالیز تضمین شده حد اقل وحد اکثر مواد مغذی طبق جدول پیوست رعایت گردد.
وجود هر گونه ماده معطر یا طعم دهنده مشخص گردد .
حداقل ویتامینهای مصرفی و مواد معدنی کمیاب بر کیسه خوراک درج گردد
میزان انرژی و متابولیسم خوراک بر حسب بالا پائین و متوسط .به شرح زیر برای سگ و گربه ذکر گردد
آنالیز
|
واحد
|
بالا
|
متوسط
|
پائین
|
انرژی
|
Kcal
Kg
|
3100
حداکثر
|
2500
|
900
|
رطوبت
|
%
|
20
|
20
|
65
|
میزان انرژی موجود خوراک ویژه سگ
میزان انرژی موجود خوراک گربه
آنالیز
|
واحد
|
بالا
|
متوسط
|
پائین
|
انرژی
|
Kcal
Kg
|
3250
حداکثر
|
2650
|
950
|
رطوبت
|
%
|
20
|
20
|
65
|
ر خصوص جیره های کم چرب باید توضیح کامل ذکر گردد .
خوراک سگ و گربه باید ویژه دستگاه گوارش آنها فرآیند شده اشد .بویژه آنکه علاوه بر خصوصیا گوشتخواری پروفیل کربوهیدرات کاملا پخته شده باشد .
بسیته بندی خوراک باید در پاکتهای کاغذ سه لایه با یک لایه پروپیلن در وسط لایه ها انجام شود
یک خوراک حیوان خانگی چه شرایطی داشته باشد :
ویژگی ها و روشهای آزمون :
1:هدف:
هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگی های فیزیکی شیمیایی .بهداشتی . تغذیه ای .نمونه برداری . روشهای آزمون .بسته بندی .نشانه گذاری و شراط و انبار داری و خوراک سگ و گربه میباشد .
2:دامنه کاربرد :
این استاندارد شامل انواع خوراک سگ و گربه به اشکال خشک .نیمه مرطوب ومرطوب میباشد .که بوسیله کارخانه جات مجاز در سشرایط استاندارد فنی تغذیه ای و بهداشتی تولید و عرضه میشود
3:اصطلاحات و تعریف :
انواع خوراک دام :
خوراک سگ و گربه :
این خوراک ترکیبی از ماد خوراکی سالم حیوانی .
گیاهی . معدنی .ویتامینه و افزودنی های مجاز است :
این خوراک معمولادرارای 10تا 68 درصد رطوبت.12 تا 35 درصد پروئین و 5 تا 3 درصد چربی و 1 تا 10درصد الیاف (فیبر) مبیاشد
جداول منابع قابل استفاده برای تهیه خوراک سگ و گربه:
جدول 1 –ویژگی های منابع برای تهیه خوراک حیوانات خانگی (سگ و گربه )
ردیف
|
نوع ماده غذایی
|
ویژگی ها
|
1
|
گوشت تازه دامها
|
گوشت تازه گاو .گوسفند .بز.شتر.که میواند شامل غضلات مخطط.دیافراگم .چربی زیر پوستی.رگوپی ها .رباطها به میزان مناسب و در حد طبیعی باشد
|
2
|
پودر گوشت دامها
|
پودر گوشت از بافتها ی حیوانی که به صورت پخته و خشکشده تهیه میشود و باید عاری از شاخ .سم.مو.پشم.محتویات شکمبه و ومهده باشد و مطابق با موازین بهداشی و استاندارد شماره 721 تهیه شود
|
3
|
چربی های حیوانی
|
روغن ماهی .روغن کبد ماهی .دنبه.چربی طیور و سایر دامها
|
4
|
محصولا فرعی لاشه
|
شامل زبان.قلب.ریه ها .کلیه ها .مغز .طحال.کبد .پودر استخوان .خون .ربی های زیر پوستی .معده و روده ها میباشد
|
5
|
گوشت تازه مرغ و محصولات فرعی طیور
|
تخم مرغ .پودر تخم مرغ .ودر گوشت طیر و محصولات کشتارگاهها ی طیور انند لب .ریه ها .جگر. کلیه ها . پاها . وقسمتهای مختلف دستگاه گوارش و سر
|
6
|
فر آورده های لبنی
|
شیر .شیر خشک . آب پنیر . ماست . کشک و سایر لبنیات
|
7
|
آبزیان و محصولات فرعی آنها
|
انواع ماهی .میگو.خرچنگ.پودر ماهی . عضروف کوسه
|
:ویژگی های منابع گیاهی برای تهیه خوراک حیوانات خانگی
ردیف
|
نوع مواد
|
ویژگی ها
|
1
|
غلات و فر آورده های فرعی
|
ذرت .گلوتن.گندم.گلوتن گندم.جو.آردجو.یولاف.برنج.خورده برنج.ذرت خوشه ای . تخم کتان
|
2
|
حبوبا و فرآورده های فرعی
|
سویا کنجاله سویا .عدس و لوبیا
|
3
|
سبزیهای خوراکی و میوه
|
شلغم گوجه فرنگی . هویج .پرتغال . گریپ فروت .چغندر.سیب زمینی.اسفناج.جعفری
|
4
|
روغنهای گیاهی
|
روغن ذرت.روغن سویا.روغن آفتابگردان.و روغن کنجد
|
5
|
ضایعات کارخانه جات صنایع غذایی
|
ضایعات ماکارونی و بیسکوییت.ضایعات نانوایی.ضاکارخانه جات آب میوهگیری .شاما تفاله مرکبات .تفاله سیب.تفاله انگور تفاله گوجه فرنگی محثولات فرعی کارخانه جات قند و شکر
|
6
|
سایر موارد
|
نشاسته.ساکارز.پسته خارجی بادام زمینی.جلب سبز آبی.سرکه آب سیب
|
جدول میزان ویتامین و مواد معدنی
جدول آنالیز مواد معدنی خوراک سگ :
مواد مغذی
|
واحد
|
مرحله رشدو تولید مثل (حدا اقل)
|
مرحله نگهداری (سگهای بالغ)
|
حداکثر
|
کلسیم
|
Mg/KG
|
1
|
0.6
|
2.5
|
فسفر
|
Mg/Kg
|
0.8
|
0.5
|
1.6
|
نسبت کلسیم /فسفر
|
Mg/Kg
|
1/1
|
1/1
|
1/2
|
پتاسیم
|
Mg/Kg
|
0.6
|
0.6
|
|
سدیم
|
Mg/Kg
|
0.30
|
0.06
|
|
کلر
|
Mg/Kg
|
0.45
|
0.09
|
|
منیزیم
|
Mg/Kg
|
0.04
|
0.40
|
|
مس
|
Mg/Kg
|
7.3
|
7.3
|
250
|
منگنز
|
Mg/Kg
|
5
|
5
|
|
روی
|
Mg/Kg
|
120
|
120
|
1000
|
ید
|
Mg/Kg
|
1.5
|
1.5
|
50
|
سلنیم
|
Mg/Kg
|
0.11
|
0.11
|
2
|
آهن
|
Mg/Kg
|
80
|
80
|
3000
|
جدول آنالیز اسیدهای آمینه خوراک سگ :---
مواد مغذی
|
واحد
|
مرحله رشد و تولید مثل
(حداقل)
|
مرحله نگهداری سگهای بالغ (حد اقل)
|
پروتئین خام
|
%
|
22
|
18
|
آرژنین
|
%
|
0.62
|
0.51
|
هیستیدین
|
%
|
0.22
|
0.18
|
لوسین
|
%
|
0.72
|
0.59
|
لیزین
|
%
|
0.77
|
0.63
|
متیونین-سیستین
|
%
|
0.53
|
0.43
|
فنیل آلانین-تیروزین
|
%
|
0.89
|
0.73
|
ترئونین
|
%
|
0.58
|
0.48
|
تریپتوفان
|
%
|
0.2
|
0.16
|
والین
|
%
|
0.48
|
0.39
|
اسید لینولئیک
|
%
|
1
|
1
|
چربی خام
|
%
|
8
|
5
|
******************************************************************************************************
الف :خواراک خشک:
درارای حد اکثر 12 درصد رطوبت که به اشکال مختلف به صورت حبه pelletبیسکوییت و سایر اشکال همانند تهیه و بسته بندی میشود .
ب:خوراک نیمه مرطوب :
این خورا ک دارای 23 تا 50 در صد رطوبت میباشد که که به صورت کنسرو بهاشکال و اوزان مختلف تهیه و بسته بندی شده مطابق استاندارد سترون میشود .
ج:خوراک منجمد سگ و گربه:
خوراک منجمد سگ و گربه به صورت نیمه مرطوب و مرطوب تهیه پس از طی مراحاا انجماد سریع به روش بهداشتی بسته بندی میگردد و تا زمان مرف به شکل منجمد در دمای منهای 18 رجه نگهداری میشود
د:
خوراک درمانی
خوراک درانی سگ و گربه خوراکی است که مناسب با نیازهای حیوان منسب با با نیازهای غذایی در شرایط یماریهای خاص(دیابت .بیماریهای کلیوی . بیماریهای کبدی . و غیره . مطابق استاندار های بین المللی تهیه وبسته بندی میشود .
ناپذیرفتنی ها :
وجود اجرام بیماری زا و غیر بیماری زا بیش از خد مجاز
وجود قارهای بیماریزا بیش از حد مجاز
وجود سم ناشی از مایو توکسینها
و جود ترشیدگی و بوی غیر طبیعی
وجود اوره به هر مقدار
وجود نیتروژن کل فرار T.V.N(Total Volatile Nitrogen (
وجود پر کسید بیش از ده میلی اکی والان در کیلو گرم چربی غذا
وجود باقیمانده سموم آفت گش ها و حشره کش ها بیش از حد مجاز استاندارد
وجود هر گونه تقییر رنگ ناشی از سوختگی کمی حرارت یا بدی مواد اولیه همنگام عما آوری .
وجود مواد خارجی مانند خاک خاشاک کلشن . ماسه . فضله پرندگان . و جوندگان . حشرات و بقایای آنها و یا آودگیهای غیر بیولوژیکی.
وجود فلزات سنگین چون سرب .قلع .ارسنیک . جیوه و مانند آن
نایکنوخختی در (ناهمگنی)ذرات مواد اولیه در مورد خوراک خشک/
وجود هر گونه هورمون رشد به هر میزان
وجود مواد رادیو اکتیو و پرتوهای یونیزه و سرطاننزا بیش از حد مجاز
----------------------------------------------------------------------
ویژگیهای فیزیکی :
خوراک دام باید دارای ویژکی های زیر باشد .
یکنواختی
مواد متشکه خوراک خانگی باید طوری مخلوط شود که نسبت ترکیب شیمیایی در یک نمونه 100 گرمی با جداول استاندارد مطابقت داشته باشد .
رنگ بو :
رنگ و بوی خوراک حیوانات خانگی بستگیکامل به انواع متشکله ان دارد و لی بطوری اید بدون هرگونه رنگ و بوی نامناسب ناشی از فساد باشد .
یاد آوری :
یطور کلی برای تهیه خوراک حیوانات خانگی باید از مواد غذیی سالم و مرغوب که شرایط آنها با استاندارهای موج مطابقت داشته باشد استفاده نمود .
برای تهیه خوراک وراک حیوانات خانگی از مواد اولیه زیر میتوان استفاده نمود
مابع حیوانی شامل پودر ماهی .تخم مرغ محصولا فرعی کارخانه جات تهیه مواد غذایی گوشتی وضایعات کشتارگاههادام و طیور میباشد که به اشکال مختلف در کارخانه جات تهیه خوراک حیوانات خانگی مورد استفاده قرار میگیرد
×
منابع گیاهی شامل گندم جو ذرت برنج کنجاله سویا . روغنهای گیاهی . محصولات فرعی کارخانه جات قند و شکر نشاسته هویج .سیب زمینی محصولات فرعی کارخانه جات بیسکویت سازی و نان فانتزی سبزیجات خوراکی مانند اسفناج.جعفری
منابع معدنی شامل نمک طعام سنگهای آهکی پودر صدف دی کلسیم فسفات .بیکربنات سدیم و مکملهای معدنی کم نیاز
نمونه برداری
نمونه برداری خوراک حیوانات خانگی (سگ و گربه )باید طبق اساندارد 2836بنام روشهای نمونه برداری از فرآورده های کشاورزی بسته بندی شده که مصرف عذایی دارند . صورت گیرد .
روشهای آزمون :
روشهای آزمون طبق روشهای غید شده ذر استاندارهای خوراک دام طیور و آبزیا بشرح زیر میباشد .
آزمونهای شیمیایی :
اندازه گیری رطوبت مطابق استاندارد
اندازه گیری پروتئین مطابق استاندارد
اندازی گیری چربی مطابق اساندارد .
اندازه گیری الیاف فیبر مطابق استاندارد
اندازه گیری انرژی خام توسط دستگاه بمب کالریمتر
اندازه گیری خاکستر کل مطابق با استاندارد ملی ایران
اندازه گیری کلسیم مطابق با استاندارد
اندازه گیری فسفر مطابق با استاندارد
اندازه گیری اسیدهای آمینه
اندازه گیری ویتامینها
اندازه گیریر مواد معدنی بخصوص فلزات سنگین
اندازه گیری مایکو توکسینها مطابق استاندارد
انداه گیری رسموم و آفات نباتی
آزمونهی میکروبی روش کنترل سترون تجارتی فراورده های غذای بسه بندی شده در بسته های بندی نفوذ ناپذیر مطابق استاندارد
یاد آوری در مواردی که هنوز استاندارد ملی تدوین نشده اس برای انجام آزمون باید از روشهای معتبر آزمایشگاهی استفاده شود .
مشخصات خوراک خشک
بسته بندی خوراک خشک حیوانات :
بسته بندی خوراک خشک حیوانات خانگی :
بسته بندب باید به گونه باشد طراحی و انتخواب شود که نفوذ ناپذیر باشد و جنس لایه های آن بر محویات آنها اثری نداشته باشد . و به فر آورده آسیبی نرساند
بسته ها باید به گونه ای باشد که رطوبت و هوا نفوذ پذیر نباشد
وزن بسته باید کمینه 100 گرم و بیشینه 25 کیلوگرم باشد . میزان تغییرات بین بسته هم اندازه باید حد اقل صفر و حد اکثر 3درصد باشد .
استفاده دوباره پاکتها و بسته های مصرف شده مجاز نمی باشد .بسته بندی
خوراک حیونات خانگی باید در بسته بندی های نو .تمیز سالم و بهداشتی حد اقل دولایه لایه داخلی آن به رنگ مات و از جنس پلی اتیلن یا مانند آن که نفوذ نا پذیر باشد و لایه خارجی آن از جن مقوا .سلوفان و یا ماند آن بسته بندی شود بسته بندی ها باید بگونه ای طراحی وانتخواب شود که نفوذ ناپذیر بوده و جنس لایه های بسته بندی بر محتویات آن اثری نداشته باشد و به فرآورده آسیب نرساند .
بسه ها بید به گونه ای درز بندی شود که رطوبت نفوذ ناپذی باشد .
استفاده دوباره از پاکتها و بسته های مصرف شده مجاز نمی باشد .
جداول مربوط به ارزش مواد غذایی در خوراک خشک:
ترکیب شیمیایی خوراک خشک حیوانات خانگی
ردیف
|
نوع ماده غذایی
|
میزان درصد
|
|
1
|
بیشینه رطوبت
|
12
|
|
2
|
چربی
|
5.5تا20
|
|
3
|
بیشینه الیاف خام
|
8
|
|
4
|
بیشینه خاکستر کل
|
8
|
|
5
|
بیشینه خاکستر محلول در اسید
|
2
|
|
6
|
بیشینه نمک طعام
|
1
|
|
7
|
کلسیم
|
0.9
|
|
8
|
کمینه فسفر
|
0.7
|
|
9
|
پروتئین خام
|
16تا 35
|
|
10
|
کمینه اسید لینولئیک
|
1.1
|
|
11
|
انرژی کل
|
250تا300کیلو کالری
|
|
12
|
سدیم
|
8
|
|
13
|
پتاسیم
|
5
|
|
14
|
ویتامینA
|
50 واحد بین المللی
|
|
15
|
ویتامینD3
|
50 واحد بین المللی
|
|
16
|
ویتامین E
|
5میکروگرم در کیلو غذا
|
|
17
|
آهن
|
26.4 میروگرم در کیلو غذا
|
|
18
|
ید
|
0.66میکروگرم در کیلو غذا
|
|
یادآوری نسبت کلسیم ب فسفر Ca:Pدرجداول بالا در مورد گربه 1.25 و در مورد سگ 128 باشد.
|
|
|
*یاد آوری نست کلسیم به فسفر در غذای سگ 28/1 و در غذای گربه 25/1 میباشد
ویژگی میکروبی خوراک خشک حیوانات خانگی:
|
|
ردیف
|
نوع مواد
|
میزان درصد
|
|
|
1
|
آنروباکتریاسه
|
100
|
|
|
2
|
اشرشیاکلی
|
منفی
|
|
|
3
|
باسیلوس سرئوس
|
1000
|
|
|
4
|
سالمونلا
|
در25گرم نمونه منفی
|
|
|
5
|
کپک و مخمر ها
|
منفی
|
|
|
6
|
استافیلو کوکوس اورئوس کوگولاز مثبت
|
منفی
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
مشخصات خوراک مرطوب
بسته بندی خوراک مرطوب
جداول ارزش غذایی غذای مرطوب :
ترکیب شیمیایی خوراک مرطوب حیوانات خانگی:
ردیف
|
نوع مواد
|
میزان درصد
|
1
|
کمینه و بیشینه رطوبت
|
60 تا 78
|
2
|
کمینه و بیشینه پروتئین خام
|
12 تا 35
|
3
|
کمینه و بیشینه چربی خام
|
5 تا 30
|
4
|
کمینه و بیشینه الیاف خام
|
1تا 10
|
5
|
بیشینه خاکستر کل
|
4
|
6
|
بیشینه خاکستر غیر محلول در اسید
|
2
|
7
|
بیشینه نمک طعام
|
2
|
8
|
کمینه کلسیم
|
0.35
|
9
|
کمینه فسفر
|
0.3
|
10
|
انرژی کل
|
100 تا 80 کیلو کالری در صد گرم
|
*یاد آوری نست کلسیم به فسفر در غذای سگ 28/1 و در غذای گربه 25/1 میباشد
|
|
|
|
|
ظروف (قوطی)
ظروف یا قوطی ها ی مورد استفاده برای این نوع خوراک باید طبق ویژگیهای مندرج در اساندار های ملی ایران 2148 قوطی های فلزی جهت بسته بندی غذاهای آماده باشد .
لاکهای مصرفی در این قوطی ها باید ویژگب های مندرج در استادارد ملی ایران 2455 ویزگی های عمومی لاکهای مصرفی در ظرروف فلزی مواد غذایی باشد .
:
نشانه گذاری
بر روی هر بسته عذای خشک یا مرطوب حیوانات خانگی باید آگاهیهای زیر نوشته شده باشد :
نام غذا
ابعاد و اندازه
نام نشانی و شماره تلفن تولید کننده
نام تجارتی محصول و علامت آن
وزن خالص به کیلوگرم و یا گرم
شماره سری ساخت
ترکیب شیمیایی محصول شامل میزان درصد رطوبت ماده خشک پروتئین چربی.کربوهیدرات و ...)
نام محل تولید
دستور مصرف روزانه بر حسب مقدار غذای لازم برای هرکیلو گرم وزن زنده بدن حیوانات
تاریخ تولید محصول و تاریخ انقضا مرف مصرف آن به رو ز
ذکر شرایط نگهداری (دما و رطوبت )
شماره پروانه بهره برداری بهداشی از مراجع ذیصلاح
نوع مواد متشکله و منابع اصلی تامین پروتئین
نام فزودنیهای مجاز استفاده شده .
عبارت ساخت "ایران"
شرایط نگهداری و انبار داری
سفرش های لازم در مورد نگهداری و انبار داری خوراک حیوانات خانگی در اثر نگهداری نامناسب ممکن است مداری از خواص خود را از دست بدهد. و نتیجه ای را که صاحب حیوان انتظار دارد عاید وی نشود .مهمترین عواملی که در هنگام نگهداری و ذخیره سازی باعث فساد و پایین آمدن ارزش غذایی خوراکحیوانات خانگی میشوند بقرار زیر است ک
پیشگیری از ر گونه آسیب دیدگی و یا پارگی بسته بندی .
پیگیری از تغییرات شیمیایی در اثر نگهداری در حرارت و رطوب نامناسب
برای جلوگیری از پایین آمدن رزش بیولوژیکی و غذای خوراک حیوانات خانگی توجه به نکات ذیل توصیه میشود .
انبارهای نگهداری وراک حیوانات خانگی باید کاملا بهداشی باشند بدین ترتیب که کف و دیواره ها ی ان از مصالح نفوذ نلپذیر ومحکم (سیمان یا بتون و غیره)باشد که از نفوذ رطوبت و آفات به انبار جلوگیری گردد .
انبا باید روش تهویه مناسب باشد . دمای مناسب برای انبار باید در حدود 15 تا 25 درجه و در حال بهتر است برای مدت طولانی از 30 درجه تجاوز نکند
رطوبت داخلی انبار باید حد اکثر بین 50 تا 60در صد باشد و انباری که خوراک حیوانات خانگی نگهداری میشود نباید محصولات دیگری نگهداری شود
جداول غذایی و موارد مربوط به گربه ها از تولد تا بلوغ
جدول انرژِی قابل جذب مورد نیاز روزانه برای گربه *:
وزن به کیلوگرم KCal
|
بالغ *
|
وزن به کیلو گرم Kcal
|
(سن .هفته.عمر.)بچه گربه
|
70
|
غیر فعال
|
250
|
10
|
85
|
فعال
|
130
|
20
|
100
|
آبستن
|
100
|
30
|
250
|
شیروار
|
80
|
40
|
*انرژی متابولیکی جیره بر اساس4گرم /کیلو کالری برای پروتئین و کربو هیدرات (عصاره بدون هیدروژن)و 9گرم /کیلو کالری برای چربی در نظر گرفته شده در دمای 22 درجه سلسیوس
**منظور از بالغ سن 50 هفته وبالاتر از آن برای گربه ها محسوب شده است .
بچه گربه
|
بالغ
|
مواد غذایی
|
18.9
|
6.4
|
پروتئین گرم×
|
253
|
88
|
انرژی KCal
|
7
|
3.3
|
چربی گرم ××
|
638
|
198
|
میلی گرم کلسیم
|
506
|
176
|
میلی گرم فسفر
|
30.8
|
11
|
میلی گرم منیزیم
|
308
|
110
|
میلی گرم کلرید سدیم
|
66
|
22
|
میکرو گرم آهن
|
6.2
|
2
|
میکروگرم منگنز
|
18.9
|
7
|
میکروگرم روی
|
0.7
|
0.2
|
میکروگرم ید
|
0.07
|
0.02
|
میکروگرم سدیم
|
3.1
|
1.1
|
میکروگرم مس
|
198
|
66
|
میلی گرم پتاسیم
|
63.8
|
220
|
واحد بین المللی ویتامین A
|
63.8
|
12
|
واحد بین الملی ویتامین D
|
6.6
|
2.2
|
واحد بین المللی ویتامین E
|
0.3
|
0.11
|
میلی گرم تیامین
|
0.3
|
0.11
|
میلی گرم ریبو فلاوین
|
0.6
|
0.22
|
میلی گرم پنیتوتیک اسید
|
2.2
|
1.1
|
میلی گرم نیاسین××××
|
308
|
99
|
میکروگرم پیرید وکسین
|
66
|
19.8
|
میکروگرم اسید فولیک
|
2.2
|
1.1
|
میکروگرم اسید فولیک
|
1.3
|
0.44
|
میکروگرم B12
|
165
|
44
|
میکروگرم کولین
|
×علاوه بر اسید آمینه های ضروری گربه مخصوصا گربه در حال رشد احتیاج به اسید آمینه توریندارد که بصورت گسترده با غلظت زیادد در غذاهای درایی موجود است
غذای گربه باید حد اقل 0.02درصد تورین در ماده خشک داشته باشد .
××اگر چه این مورد اساس چربی و نیاز به آن را نشان میدهد ولی چربی افزایش دهنده طعم و مظلوبیت غذاست که مقدار زیاد در بسیاری از غذاهای گربه موجود است .گربه نیاز کاملی به اسید آراشیدونیک دارند که باید 0.02تا 0.05 درصد در ماده خشک جیره موجود باشد.
×××گربه ها از تریپتوفان به عنوان منبع تولید نیاسین نمیتواند استفاده کند لذا نیاسین باید در جیره موجود باشد
××××گربه ها از تریپتوفان بعنوان منبع تولید نیاسین نمیتواند استفاده کند لدا نیاسین باید در جیره موجود باشد .
جدول آنالیز اسیدهای آمینه خوراک گربه :
مواد مغذی
|
واحد
|
مرحله رشد و تولید مثل
(حداقل)
|
مرحله نگهداری سگهای بالغ (حد اقل)
|
پروتئین خام
|
%
|
30
|
20
|
آرژنین
|
%
|
1.25
|
1.04
|
هیستیدین
|
%
|
0.31
|
0.31
|
لوسین
|
%
|
1.25
|
1.25
|
لیزین
|
%
|
1.1
|
1.1
|
متیونین-سیستین
|
%
|
0.62
|
0.62
|
فنیل آلانین-تیروزین
|
%
|
0.88
|
0.88
|
ترئونین
|
%
|
0.42
|
0.42
|
تریپتوفان
|
%
|
0.25
|
0.16
|
والین
|
%
|
0.62
|
0.62
|
اسید لینولئیک
اسید آرشیدونیک
|
%
|
0.5
0.02
|
0.5
0.02
|
چربی خام
|
%
|
9
|
9
|
حداقل آنالیز ویتامینها و سایرین در خوراک گربه:
مواد مغذی
|
واحد
|
مرحلخ تولید مثل(حداقل)
|
مرحله نگهداری بالغ(حداقل)
|
حداکثر
|
ویتامین A
|
TU/Kg
|
9000
|
9000
|
750000
|
ویتامین D
|
TU/Kg
|
500
|
500
|
10000
|
ویتامین E
|
TU/Kg
|
50
|
50
|
|
تیامین
|
TU/Kg
|
5
|
5
|
|
ریبوفلاوین
|
TU/Kg
|
4
|
4
|
|
پانئوئیک اسید
|
TU/Kg
|
5
|
5
|
|
نیاسین
|
TU/Kg
|
60
|
60
|
|
پیریدوکسین
|
TU/Kg
|
4
|
4
|
|
اسید فولیک
|
TU/Kg
|
0.8
|
0.8
|
|
ویتامینB12
|
TU/Kg
|
0.02
|
0.02
|
|
کولین
|
TU/Kg
|
2400
|
2400
|
|
ویتامینK
|
TU/Kg
|
0.1
|
0.1
|
|
تائورین در خوراک 0.1% 0.1%
دکستروز شده
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
جدول آنالیز مواد معدنی خوراک گربه :
مواد مغذی
|
واحد
|
مرحله رشدو تولید مثل (حدا اقل)
|
مرحله نگهداری (سگهای بالغ)
|
حداکثر
|
کلسیم
|
Mg/KG
|
1
|
0.6
|
|
فسفر
|
Mg/Kg
|
0.8
|
0.8
|
|
نسبت کلسیم /فسفر
|
Mg/Kg
|
1/1
|
1/1
|
1/2
|
پتاسیم
|
Mg/Kg
|
0.6
|
0.6
|
|
سدیم
|
Mg/Kg
|
0.2
|
0.2
|
|
کلر
|
Mg/Kg
|
0.3
|
0.09
|
|
منیزیم
|
Mg/Kg
|
0.08
|
0.04
|
|
مس در خوراک دکستروز شده
|
Mg/Kg
|
15
|
5
|
|
منگنز
|
Mg/Kg
|
7.5
|
7.5
|
|
روی
|
Mg/Kg
|
75
|
75
|
2000
|
ید
|
Mg/Kg
|
0.35
|
0.35
|
|
سلنیم
|
Mg/Kg
|
0.1
|
0.1
|
|
آهن
|
Mg/Kg
|
80
|
80
|
|
حداقل آنالیز ویتامینها و سایرین در خوراک گربه:
مواد مغذی
|
واحد
|
مرحلخ تولید مثل(حداقل)
|
مرحله نگهداری بالغ(حداقل)
|
حداکثر
|
ویتامین A
|
TU/Kg
|
9000
|
9000
|
75000
|
ویتامین D
|
TU/Kg
|
500
|
500
|
10000
|
ویتامین E
|
TU/Kg
|
30
|
30
|
|
تیامین
|
TU/Kg
|
5
|
5
|
|
ریبوفلاوین
|
TU/Kg
|
4
|
4
|
|
پانئوئیک اسید
|
TU/Kg
|
5
|
5
|
|
نیاسین
|
TU/Kg
|
60
|
60
|
|
پیریدوکسین
|
TU/Kg
|
4
|
4
|
|
اسید فولیک
|
TU/Kg
|
0.8
|
0.8
|
|
ویتامینB12
|
TU/Kg
|
0.02
|
0.02
|
|
کولین
|
TU/Kg
|
2400
|
2400
|
|
تائورین در خوراک دکستروز شده
|
%
|
0.1
|
0.1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
نمونه یک غذای آماده :
نوع غذا
|
پروتئین
|
کربو هیدرات
|
چربی
|
آب
|
کل انرژی (کیلوکالری در گرم)
|
خشک
|
22
|
51
|
7
|
15
|
3.4
|
نیمه مرطوب
|
19
|
38
|
10
|
26
|
3
|
کنسرو(کامل)
|
8.2
|
12
|
4.8
|
72.5
|
1
|
کنسرو (فقط گوشت)
|
9.3
|
1.5
|
4.7
|
81.9
|
1.3
|
بیسکوییت
|
10
|
69.9
|
6.1
|
8.4
|
تقریبا 3.5
|