هنرمندان بسیاری از کشور ما بیش از نیم قرن عمر خود را در سینمای ایران سپری کرده اند. این مطلب به نقل از فارس نگاهی به تعدادی از این بازیگران دارد که در این شماره میخوانید.
علی نصیریان
«نصیریان» متولد 1313در تهران و دانش آموخته رشته هنرپیشگی است. او فعالیت هنری اش را در سال 1331 آغاز و در سال 1335 جایزه نخستین مسابقه نمایش نامه نویسی را برای نمایش بلبل سرگشته دریافت کرد. فیلم «گاو» نخستین فعالیت سینمایی او بود. وی در سال 1380 به عنوان یکی از چهرههای ماندگار ایرانی در رشته بازیگری تئاتر و سینما شناخته شد. پستچی سه بار در نمیزند، دیوانه ای از قفس پرید، بوی پیراهن یوسف، دزد و نویسنده، شیر سنگی، ناخداخورشید، جادههای سرد، کفشهای میرزا نوروز، کمال الملک، ستارخان، گاو و مجموعه های سربداران، هزاردستان و میوه ممنوعه از جمله آثار شاخص او است.
محمدعلی کشاورز
«کشاورز» در سال 1309 در اصفهان متولد شد و دانش آموخته هنرستان هنرپیشگی تهران است. فعالیت هنری او از سال 1339 با حضور در نمایش «ویلن ساز کره مونا» آغاز شد. او بازی در سینما را از سال1343 و کار در تلویزیون را از سال 1347 شروع کرد. وی در آثار ارزشمندی هم چون کمال الملک، مادر و هزار دستان به ایفای نقش پرداخت. رگبار، مردی که موش شد، کفشهای میرزا نوروز، ناصرالدین شاه آکتور سینما، دلشدگان و زیر درختان زیتون از کارهای سینمایی و سلطان و شبان، گرگ ها و پدرسالار از دیگر کارهای تلویزیونی شاخص اوست.
شاپور قریب
«قریب» متولد سال 1311 درتهران است. بازی در تئاتر را از سال 1326 آغاز و فعالیت در سینما را با دستیاری در فیلمهای چرخ بازیگر و سه دیوانه تجربه کرد. فعالیت مستقل وی از سال 1347 آغاز شد و با فیلم «هفت تیرهای چوبی» به عنوان یکی از فیلمهای مطرح سینمای کودک مطرح شد. سازنده فیلم پرمخاطب «بگذار زندگی کنم» به تازگی کارگردانی یک اپیزود از فیلم سینمایی «ملاقات» را برعهده داشت. او به هنر نویسندگی در مطبوعات و داستان نویسی نیز علاقه مند است.
داود رشیدی
«رشیدی» که متولد 1312 درتهران است، تحصیلات متوسطه را در ترکیه و پاریس به پایان رساند و تحصیلات دانشگاهی را در ژنو ادامه داد. وی دانش آموخته کنسرواترای ژنو در رشته کارگردانی و بازیگری تئاتر و لیسانس حقوق سیاسی از دانشگاه ژنو است. وی از پایه گذاران گروه تئاتر امروز بود که هنرپیشگانی مانند پرویز فنی زاده، داریوش فرهنگ، مهدی هاشمی، فهیمه راستگار، سیاوش تهمورث و مرضیه برومند به عضویت این گروه درآمدند. رشیدی از سال 1350 با فیلم سینمایی «فرار از تله» وارد عرصه بازیگری سینما شد و علاوه بر بازیگری و کارگردانی در سینما، تلویزیون و تئاتر به تهیه کنندگی سینما نیز روی آورد. «هزار دستان »، «آوای فاخته»، «گلهای داوودی»، «تاتوره»، «شیلات»، «بی بی چلچله» و «کمال الملک» از آثار برجسته او است.
مازیار پرتو
«مازیار پرتو» متولد 1312درتهران و دیپلمه هنرستان صنعتی است. وی فعالیت در سینما را از سال 1330 با فیلم برداری فیلم های خبری و کوتاه در وزارت فرهنگ و هنر آغاز کرد. از جمله کارهای وی در سالهای پس از انقلاب میتوان به سفر جادویی (ابوالحسن داودی)، اوینار (شهرام اسدی)، امام علی (ع) (داود میرباقری) روز واقعه (شهرام اسدی) و آدم برفی (داود میرباقری) اشاره کرد.
جمشید مشایخی
«جمشید مشایخی» متولد 1313 در تهران است. او در سال 1336 به استخدام اداره تازه تأسیس هنرهای دراماتیک درآمد و به عنوان بازیگر کار خود را در برنامه نمایشی کانال سوم غیر دولتی آغاز کرد. داریوش مهرجویی به واسطه عزت ا... انتظامی او را برای بازی در فیلم «گاو» دعوت کرد و مشایخی نقش کوتاهی را در این فیلم پذیرفت. مشایخی آثار متفاوت و برجسته ای در کارنامه خود دارد؛ او در آثاری به یادماندنی هم چون کمال الملک و هزار دستان به ایفای نقشهایی متفاوت پرداخته است. فیلمهایی نظیر سرب، بانوی من، خانه ای روی آب، کاغذ بی خط، روز واقعه، طلسم، آوار، پدربزرگ و گلهای داوودی از کارهای برجسته سینمایی وی است.
فهیمه راستگار
او متولد 1313در تهران و دانش آموخته زبان فرانسه از دانشگاه تهران است. «راستگار» فعالیت در تئاتر را از سال 1330 آغاز و فعالیت در دوبله را از سال 1335 و بازی در سینما را از سال 1352 با فیلم مغولها (پرویز کیمیاوی) شروع کرد. از کارهای اخیر وی میتوان به پابرهنه در بهشت (بهرام توکلی) و گیس بریده (جمشید حیدری) اشاره کرد.
ایرج قادری
«قادری» متولد 1314 درتهران و دارای تحصیلات ناتمام در رشته داروسازی است. وی فعالیت سینمایی را سال 1334 با بازی در فیلم «چهار راه حوادث» به کارگردانی ساموئل خاچیکیان آغاز کرد. «تاراج» و «میخواهم زنده بمانم» دو نقطه عطف در بین فیلمهای پرمخاطب او در سالهای پس از انقلاب است. از کارهای اخیر وی میتوان به پاتو زمین نذار، محاکمه و آکواریوم اشاره کرد. او در سالهای اخیر بار دیگر در فیلمهای خود به عنوان بازیگر ایفای نقش میکند.
|