پارسینه: وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که "بردلی منینگ"، سرباز آمریکایی، متهم است که اسناد محرمانهی دیپلماتهای آمریکایی را در اختیار سایت ویکیلیکس نهاده است. اتهامات این سرباز آمریکایی ۲۲ مورد ذکر شده که مهمترین آنها «همدستی با دشمن» است. به گفته رسانههای آمریکایی و با استناد به منابع نظامی این کشور، این اتهام میتواند «مجازات اعدام» را در پی داشته باشد.
به گزارش پارسینه و به نقل از دوچووله آلمان، منینگ که ۲۳ سال دارد، متهم است که بطور غیرمستقیم اما آگاهانه، حدود ۲۵ هزار سند محرمانه را «به دشمن» منتقل کرده است. در کیفرخواست آمده است که «اتهامات جدید بطور آشکار وسعت جرايم را بازتاب میدهند».
وکیل متهم اعلام کرد: «انتظار میرفت که تعداد اتهامات منینگ بیش از ۲۲ مورد ذکر شده در کیفرخواست باشد.» وی همچنین تصریح کرد که بنا به قوانین نظامی آمریکا، حال باید یک بازرس نظامی تصمیم بگیرد که کدام اتهامات در دادگاه نظامی میتوانند مورد پیگیری قرار گیرند. بنا به گزارش برخی از رسانههای آمریکایی، دادستان نظامی خواهان اشد
مجازات برای بردلی منینگ نخواهد شد.
بررسی سلامتی روحی- روانی متهم
این سرباز آمریکایی هماکنون در زندان "کوانتیکو" در ایالت ویرجینیا در بازداشت و در انتظار محاکمه خود بهسر میبرد. هنوز تاریخ مشخصی برای شروع کار دادگاه معین نشده است. منابع نظامی اعلام کردند که پیش از محاکمه، باید نخست نتایج معاینات پزشکی پیرامون سلامتی روحی- روانی متهم مشخص شود.
پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، منینگ را «خائن» قلمداد میکند. این سرباز آمریکایی در زمان خدمت خود در عراق امکان دسترسی به صدها هزار سند و مدرک محرمانه را داشته است. تاکنون ارتش آمریکا تنها یک مورد مشخص را رسماَ برجسته کرده است. این مورد به پخش ویدئویی از سوی ویکیلیکس استناد میکند که در آن حملهی هلیکوپترهای نظامی آمریکا به مردم غیرنظامی مشاهده میشود.
در این مورد مشخص دو اتهام جداگانه از سوی ارتش مطرح شده است: نخست ضبط و نگاهداری غیرمجاز اطلاعات طبقه بندیشده از کامپیوترهای ارتش و سپس یک سلسله تخلفات حقوقی که مهمترین آن «خیانت و
افشای اسناد محرمانه» است.
به گفته پنتاگون، اتهاماتی که به منینگ وارد شده، نتیجه تحقیقاتی ۹ ماهه بوده است. به گفته منابع نظامی برخی از اسناد منتشرشده از سوی ویکیلیکس نام برخی از «خبرچینان و جاسوسانی» که با ارتش آمریکا همکاری داشتهاند را نیز دربرمیگیرد.
افشای هویت این افراد، آنان را با خطر مرگ مواجه ساخته است. به گفته وزارت دفاع آمریکا، برخی از این افراد به
خاطر حفظ جان خود مجبور به اقامت در پایگاههای نظامی آمریکا شدهاند؛ «اما از محل اقامت تمامی همکاران ارتش آمریکا اطلاع دقیقی در دست نیست.»
ویکیلیکس: اتهامات حملهی کینهتوزانه پنتاگون است
مسئولان سایت ویکیلیکس در روز پنجشنبه (۱۲ اسفند/۳ مارس) تمام اتهامات علیه منینگ را رد کردند و اتهام «همدستی با دشمن» را «حملهای کینهتوزانه علیه منینگ» خواندند. ویکیلیکس در شبکه اجتماعی تویتر اعلام کرده است که «درباره این اتهامات هیچگونه مدرکی وجود ندارد».
افشای اسناد محرمانه در پایان سال ۲۰۱۰ میلادی سبب بروز بحران دیپلماتیک برای آمریکا شد. هماکنون مقامات دولتی آمریکا سرگرم بررسی تخلفات احتمالی سایت ویکیلیکس و موسس آن "جولیان آسانژ" هستند.
سایت ویکیلیکس همچنان از
افشای نام کسانی که این اسناد را در اختیار آن قرار دادهاند، امنتاع میکند. بنا به گزارش رسانههای آمریکا، منابع وزارت دفاع این کشور برای اثبات رابطه میان منینگ و سایت ویکیلیکس هنوز با مشکلاتی مواجهاند.
حکومتها و سیاستمداران مختلف جهان بنا به منافع خود واکنشهای متفاوتی به
افشای اسناد محرمانه ویکی لیکس نشان دادند. بطور مثال، مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران مدعی شدند که این «اسناد فاقد ارزش هستند». به گفته احمدینژاد، این اطلاعات به سایت ویکیلیکس درز پیدا نکرده، بلکه «دولت آمریکا بطور برنامهریزی شده آنها را منتشر کرده» و سپس بنا به مقتضیات زمان از آن بهرهبرداری میکند