یک منبع آگاه در این باره به سبزپرس گفت: سازمان حفاظت محیط زیست اخیراً اقدام به صدور 10 پروانه شکار «جبیر» در منطقه حفاظت شده جزیره فارور در استان هرمزگان کرده در حالی که در این جزیره جبیری وجود ندارد و «آهوی کوهی» در این جزیره به اشتباه «جبیر» نامیده می‌شود.
او ادامه داد: متاسفانه این اشتباه در صدور مجوز شکار باعث می‌شود تا ما تعدادی از جمعیت گونه منحصر به فرد آهوی کوهی در این جزیره را از دست بدهیم. در حالی که تنها نقطه‌ای در ایران که در آن آهوی کوهی وجود دارد، همین جزیره فارور است.
این منبع آگاه همچنین گفت: در قسمتی از جزیره فارور یک یگان نظامی مرزبانی نیز مستقر است که خوشبختانه کارکنان آن، توجه زیادی به این آهوهای کوهی دارند. آنها برای آهوها آبشخور ساخته‌اند و در برخی مواقع که پوشش گیاهی منطقه کم است اقدام به توزیع علوفه دستی می‌کنند.
او افزود: کارکنان این یگان نظامی تاکنون برای جلوگیری از شکار این آهوها توسط شکارچیان متخلف تلاش کرده‌اند و صدور مجوز شکار در این جزیره، به نوعی باعث دلسرد شدن آنها نیز می‌شود.
به گفته این منبع آگاه، کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست بارها در سندها و متون رسمی، نام آهوی کوهی جزیره فارور را به اشتباه «جبیر» یا «آهوی گواتردار ایرانی» ذکر کرده‌اند و اخیراً نیز در این مجوزهای شکار، این اشتباه تکرار شده است. در صورتی که این گونه‌ها با یکدیگر کاملا متفاوت هستند و صدور مجوز شکار برای هر کدام ضوابط مشخصی دارد.
او همچنین گفت: ما تنها تعداد اندکی آهوی کوهی در جزیره فارور داریم که باید آنها را حفظ کنیم.


آهوی کوهی چیست؟
«آهوی کوهی» یکی از سه گونه غزال در ایران است. «جبیر» و «آهوی گواتردار» دو گونه معروف این جنس از پستانداران راسته «زوج سمان» هستند که در سرزمین اصلی ایران و در بسیاری از استان‌های مرکزی زندگی می‌کنند. اما آهوی کوهی تنها در جزیره فارور وجود دارد.
آهوهای کوهی ایران، از زیرگونه «آهوی کوهی دره‌شوری» هستند که این نام به افتخار تلاش‌های «بیژن فرهنگ دره‌شوری» کارشناس نامدار حیات وحش ایران برای شناسایی این گونه انتخاب شده است.
تا پیش از سال 1369، تصور می‌شد که آهوهای کوهی جزیره فارور در استان هرمزگان، از گونه «جبیر» هستند. در سال 1362 مرگ و میر گسترده‌ای در بین این آهوها اتفاق افتاد که گفته می‌شد بر اثر کاهش شدید منابع آب و کاهش علوفه در جزیره بوده است.
بیژن فرهنگ دره‌شوری به همراه «مهندس هوشنگ ضیایی» (مشاور فعلی معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست) پس از این مرگ و میر، با حضور در جزیره، اقدام به جمع‌آوری 38 نمونه از جمجمه آهوهای مرده (22 نر و 16 ماده) کردند. این نمونه‌ها به دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در شهر کرج ارسال شد.
«دکتر محمود کرمی» استاد با سابقه حیات وحش این دانشکده، با همکاری «دکتر کالین گرووز» از دانشگاه ملی استرالیا اقدام به تجزیه و تحلیل آماری و اندازه‌گیری نمونه‌های به دست آمده و تطابق آنها با سایر نمونه‌های آهو و جبیر در ایران کردند و در نهایت به این نتیجه رسیدند که آهوان جزیره فارور، گونه‌ای متفاوت از جبیر و آهوی گواتردار ایرانی هستند.
علاوه بر این، داده‌های این مطالعه نشان داد که این آهوها، از گونه آهوی کوهی هستند که بومی شبه‌جزیره عربستان، مصر، فلسطین اشغالی، لبنان، اردن، عمان، سوریه، یمن و امارات متحده عربی هستند. با این حال زیرگونه این آهوهای کوهی با سایر آهوهای کوهی جهان متفاوت است.
به همین دلیل دکتر کرمی و دکتر گرووز این زیر گونه را نامگذاری کنند و به دلیل تلاش‌های زیاد بیژن فرهنگ دره‌شوری، نام علمی «Gazella gazella dareshurii» را برای این زیرگونه انتخاب کردند. آهوی کوهی دره‌شوری، تنها در جزیره فارور زندگی می‌کند.
طبق آخرین گزارش‌های اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) وضعیت جهانی آهوی کوهی (شامل تمامی زیرگونه‌ها) در رده «آسیب پذیر» (VU) قرار دارد.


Original thread: صدور مجوز شکار «آهوی کوهی» به نام «جبیر»/ 10 مجوز شکار برای جزیره فارور صادر شد, Author: amirhmf, Site: تالار گفتگوی پرشین پت(مای پت)