تبليغات پررنگ و لعابي که در خصوص شامپوهاي تقويت‌کننده و ضدريزش مو در رسانه‌هاي داخلي و خارجي مي‌بينيم، باعث شده بعضي افراد که حساسيت زيادي نسبت به موهاي خود دارند، استفاده از اين شامپوها را در برنامه‌شان قرار دهند و هرچند وقت يک بار بابت تهيه اين قبيل شامپوها با برندهاي مختلف خارجي و ايراني پول زيادي نيز پرداخت کنند...

عده‌اي هم آنقدر روي استفاده از شامپوهاي ويتامينه وسواس دارند كه اگر مدتي شامپوي معمولي مصرف كنند، گمان مي‌کنند دچار ريزش مو شده‌اند. اما اينكه آيا واقعا مصرف اين شامپوها تاثيري در ريزش موي افراد دارد يا نه، موضوع اين گزارش است.

دکتر محمد گلشني، دبير انجمن متخصصان پوست و مو و زيبايي ايران درباره اينکه تبليغات برخي شامپوها براي جلوگيري از ريزش مو تا چه اندازه واقعيت دارد، مي‌گويد: «شامپوها مواد شوينده‌اي هستند که فقط به‌عنوان پاک‌کننده و براي تميزي و پاکيزگي موي سر به کار مي‌روند. در واقع خاصيت شامپو اين است که آلودگي را از موها پاک کند. البته بعضي شامپوها خاصيت نرم‌کنندگي دارند و افرادي که موهاي خشک دارند از اين شامپوها استفاده مي‌کنند.» دکتر گلشني اعتقادي به تاثير شامپوهاي ويتامينه روي ريزش موي سر ندارد و مي‌گويد: «در واقع، هيچ شامپويي وجود ندارد که مانع ريزش و باعث تقويت مو شود. هر آنچه مي‌بينيم تبليغاتي است که در بازار فروش چند ميلياردي شامپو وجود دارد. واقعيت اين است که بافت مرده مو نيازي به تقويت ندارد که بخواهيم آن را با استفاده از شامپو حفظ کنيم.» شايد از شنيدن چنين مطلبي تعجب کرده‌ايد ولي دکتر گلشني با تاکيد بر اينکه استفاده از ويتامين‌ها و پروتئين‌ها براي ارگان‌هاي زنده بدن مفيد و ضروري است، درحالي که بافت مو مرده است و نيازي به تقويت ندارد، مي‌گويد: «آنچه در تبليغات شامپوها ديده مي‌شود به هيچ عنوان مبناي علمي ‌ندارد و متخصصان پوست و مو نيز اين موضوع را تاييد مي‌کنند که وجود ويتامين‌ها و پروتئين‌ها در شامپوها نمي‌تواند تاثيري در جلوگيري از ريزش مو داشته باشد يا موجب رشد و تقويت مو شود.» در حقيقت کمبود آهن، روي و همين‌طور برخي بيماري‌هاي هورموني علت اصلي ريزش يا کاهش رشد و ضعيف بودن مو هستند و شامپوها هيچ تاثيري روي اين بيماري‌ها ندارند. دکتر گلشني همچنين به ارثي‌بودن ريزش مو هم اشاره مي‌کند و مي‌گويد: «افرادي که به لحاظ ارثي در خانواده‌اي زندگي مي‌کنند که سابقه ريزش مو داشته‌اند، قطعا کمتر دچار اين قبيل مشکلات مي‌شوند.»
گل سرشور هم بي‌فايده است
دبير انجمن متخصصان پوست و مو و زيبايي درباره رد و بدل شدن ميلياردي پول از محل تبليغات و تجارت شامپو در سطح دنيا مي‌گويد: «اين موضوع باعث شده شرکت‌هاي سازنده و توليد‌کننده شامپوها در رقابت با هم و سبقت گرفتن از يکديگر از موثرترين شيوه‌ها و روش‌هاي تبليغاتي استفاده ‌کنند تا بازار فروش خود را از دست ندهند. در اين بين گاهي از افراد و شخصيت‌هاي معروف و مشهور نيز استفاده مي‌کنند.» اما از شامپوهاي ويتامينه گران‌قيمت که بگذريم، مي‌رسيم به توصيه‌هايي که اغلب در آرايشگاه‌ها، به خصوص در بعضي آرايشگاه‌هاي مردانه، براي جلوگيري از ريزش موي سر به مشترياني ارائه مي‌شود که از کم‌مويي دلخور و ناراحت‌اند؛ توصيه‌هايي مانند استفاده از گل سرشور و شامپوبچه! دکتر گلشني، صحت علمي‌ چنين توصيه‌هايي را کاملا رد مي‌کند و مي‌گويد: «هيچ ماده شوينده‌اي که بتواند باعث سرعت رشد مو يا جلوگيري از ريزش آن شود وجود ندارد. اينها باقيمانده اعتقادات و باورهاي نسل قديم و از بزرگ‌ترها به ما ارث رسيده است. به طوري که بعضي‌ها پيشنهاد مي‌کنند از سدر استفاده کنيم و برخي سير و گل سرشور را توصيه مي‌کنند. در حالي که تحقيقات نشان مي‌دهد تمامي‌ اين حرف و حديث‌ها غيرعلمي‌ است و تاثيري در تقويت يا جلوگيري از ريزش مو ندارد.» البته دبير انجمن متخصصان پوست و مو و زيبايي تاثير شامپوها در رفع شوره سر را تاييد مي‌کند و مي‌گويد: «کارکرد شامپوها در اين زمينه موثر است و نمي‌توان آن را منکر شد.علت شوره سر، رشد نوعي مخمر پوستي در اشخاص مستعد به ابتلا به آن و ايجاد پوسته و در موارد شديد قرمزي و التهاب ناحيه است که با تغيير نوع شامپو يا داروي موضعي که توسط متخصص پوست تجويز مي‌شود، مي‌توان بيماري را درمان کرد.»
بهترين شامپو براي من
با اين حساب، انتخاب يک شامپوي مناسب براي موهايتان نبايد کار خيلي سخت و پيچيده‌اي باشد. در شامپوها معمولا مواد آنيوني و کاتيوني را طوري ترکيب مي‌کنند که ميزان چربي‌‌زدايي آنها فرق کند و براي انواع موهاي خشک و معمولي استفاده شود: «فرد بايد ببيند چه نوع شامپويي با موهايش سازگار است، اگر شامپويي تمام انتظارات يک فرد را برآورده کند، دچار شوره سر نشود، ديگر نيازي به تعويض شامپو نيست مگر اينکه فردي به دلخواه بخواهد شامپويش را تغيير دهد.» اما شايد شما هم جزو کساني باشيد که شامپوهاي خارجي را به شامپوهاي وطني ترجيح مي‌دهيد و کيفيت اين شامپوها را قابل اعتمادتر مي‌دانيد ولي دکتر گلشني حتي اين را هم يک تصور دور از واقعيت مي‌داند: «از آنجا که اغلب شامپوهاي ايراني داراي استانداردهاي بهداشتي بوده و مجوز وزارت بهداشت را دارند، نمي‌توان بين شامپوي ايراني و خارجي از لحاظ کيفي تفاوت قائل شد. شامپوهاي توليد داخل از کيفيت مطلوبي برخوردارند و تفاوت چنداني از لحاظ وجود مواد پاک‌کننده آلودگي موي سر با شامپوهاي خارجي ندارند.»


نویسنده: پریسا