فرایبورگ ، خواهر خوانده اصفهان تنها دهکده خورشیدی جهان
 
مقدمه :
فرایبورگ شهری است در ایالت بادن-وورتمبرگ(جنوب غربی آلمان) با 205 هزار نفر جمعیت که یکی از گرم ترین و پرآفتاب ترین شهرهای آلمان است .در طول جنگ جهانی دوم 80 درصد شهر با بمب نابود شده بود ولی بعد از خاتمه جنگ بیشتر شهر دوباره عین مدل تاریخی شهر بازسازی شد .در حال حاضر شهردار فرایبورگ دکتر دیتر سالومون (Dr. Dieter Salomon) است. او که در سال 2002 انتخاب شده تنها عضو حزب سبز آلمان است که در شهری بزرگتر از صدهزار نفر چنین مسئولیتی بر عهده دارد . در ضمن از سال 2000 این شهر خواهر خوانده اصفهان است .

برنامه ساخت نیروگاه هسته ای و مقاومت مدنی مردم :
در سال 1970 ایالت بادن- وورتمبرگ تصمیم به ساخت یک نیروگاه هسته ای در ویل (Wyhl) گرفت که تنها 30 کیلومتر با فرایبوگر فاصله دارد . این تصمیم با مخالفت مردم فرایبورگ روبرو شد . مردم شهر برای یافتن انرژی های تمیز و جایگزین تحقیقات و پروژه های مختلفی در این زمینه آغاز و شبکه بزرگی از سازمان ها ، موسسه های تحقیقاتی و تجاری ایجاد کردند . شهرداری فرایبورگ نیز رای به ایجاد برنامه ای آینده نگر در زمینه ی انرژی داد . امری که امروزه فرایبورگ را به معروف ترین شهر خورشیدی اروپا و پایتخت اکولوژیک آلمان تبدیل کرده است .
این برنامه ریزی طولانی مدت برای محیط زیست نه تنها امروزه فرایبورگ را در زمینه انرژی در آلمان و دنیا پیشگام کرده بلکه باعث حذب توریست به این شهر نیز شده است . توریست هایی که ازکشورها و قاره های مختلف برای بازدید سلول های خورشیدی نصب شده در سقف خانه ها و استادیوم و ..... به این شهر می آیند .

دهکده خورشیدی :
در منطقه ای از شهر که سابقا پایگاه نظامی فرانسه بود امروزه 2000 خانه ی " مهربان با محیط زیست" وجود دارد . بخشی از این خانه ها (50 خانه) پروژه ای است با عنوان دهکده خورشیدی که تمامی خانه های این دهکده مجهز به سلول های خورشیدی هستند و این جامعه کوچک تمامی انرژی الکتریکی خود را از طریق همین سلول هایی که بر روی سقف خانه ها نصب شده اند تهیه می کند . رولف دیش (Rolf Disch) معمار و طراح این خانه های خورشیدی است که اولین سلول ها را بر روی سقف خانه ی خودش نصب کرده است .
جالب این که اهالی این دهکده خورشیدی نه تنها انرژی مورد استفاده خود را تامین می کننده بلکه 3-4 برابر مصرف خود انرژی تولید می کنند و در نتیجه درآمدی نیز برای خود ایجاد کرده اند. با اینکه خرید این خانه های مجهز بسیار گران تر از خانه های معمولی می باشد ولی خریدار از پرداخت هزینه هایی مثل گرمایش و الکتریسیته رها
می شود و با فروش الکتریسته در دراز مدت می تواند حتی هزینه خرید خانه را جبران کند . بنا به گفته ی یکی از خانواده هایی که در این خانه ها زندگی می کنند در طول سال تا 5000 یورو درآمد از فروش انرژی الکتریکی دارند.

چند نکته جالب دیگر در مورد فرایبورگ :
-شهر فرایبورگ برای اینکه مردم را در این پروژه های خورشیدی سهیم کند شروع به فروش سهام سلول های خورشیدی کرد به این ترتیب یک فرد می تواند مثلا 1 متر مربع از این سلول ها را بخرد و در عمل به یک تولید کننده انرژی الکتریکی تبدیل شود ! بعدها این مدل فروش سهام به شکلی جا افتاد که اکنون مردم می توانند سهام توربین های بادی و سلول های خورشیدی را بخرند و سهام دار تولید انرژی پاکیزه باشند .
-اولین هتل در دنیا که تمامی انرژی خود را از انرژی های جایگزین استفاده می کند و به عبارتی اولین هتل دنیا است که نشر کربن دی اکسید صفر دارد در فرایبورگ است . هتل ویکتوریا در شهر فرایبورگ .
-پروژه های بهینه انرژی را در تمام شهر می توان یافت برای مثال استخر شنا که با پنل های دمایی خورشیدی گرم می شود با کلینک دانشگاه که از روشی مشابه برای خنک کردن استفاده می کند . در دفترهای توریسم این شهر می توان نقشه هایی گرفت که بیش از 30 پروژه از این قبیل را نشان می دهند . برای توریست هایی که به این دلیل به فرایبورگ می آیند .
-استادیوم فوتبال شهر فرایبورگ
-استادیوم بادنوا (Badenova Stadion) نیز با انرژی خورشیدی اداره می شود .
-خانه هایی که در شهر ساخته می شوند برای صرفه جویی انرژی بهینه شده اند به شکلی که با 3% اضافه هزینه برای ساخت خانه ها 30% نشر کربن از منازل کمتر از خانه های عادی است .
نکته پایانی : پتانسیل انرژی خورشیدی
با نگاهی به نقشه که میانگین تابش خورشید در جهان را نشان می دهد می توانیم ببینیم که آلمان در بخش سبز این نقشه قراردارد (میانگین 150-200 وات بر مترمربع) قراردارد و در عین حال می تواند چنین بهره برداری از انرژی خورشیدی کند . ایران بیشترین مناطقش در بخش نارنجی و قرمز این نقشه قراردارد ؛ شاید با سرمایه گذاری صحیح بشود از این انرژی بی پایان و تمیز استفاده برد بدون این که ضایعات هسته ای و دی اکسید کربن و .... تولید کرد.