سازمان
شیلات ایران اعلام کرد به دلیل بالا بودن میزان مخاطره تولید تن از
گوشت دلفین هیچیک از تولیدکنندگان
کنسرو حاضر به پذیرفتن چنین ریسک بالایی نیستند. به گزارش خبرنگار مهر، با انتشار خبر
تبدیل دلفینهای مرده به تن در برخی بندر گاههای کشور و ابراز نگرانی متخصصان محیط زیست دریایی و بهداشتی در مورد این مسئله در آخرین مورد روابط عمومی سازمان
شیلات ایران توضیحات تکمیلی و تخصصی را به خبرگزاری مهر ارسال کرده است.
روابط عمومی سازمان
شیلات ایران در این توضیحات تاکید کرده است: "با توجه به تدوین استاندارد ملی برای تولید
کنسرو ماهی تن برای اطمینان از رعایت استانداردهای ملی و نیز رعایت ضوابط بهداشتی و فنی در تولید
کنسرو ماهی پیشبینی نظارت در چهار مرحله انجام شده است. اولین مرحله نظارت در زمان صید تا حمل به ساحل انجام می شود که نظارت از ساحل تا کارخانه تولید
کنسرو که محصول به عنوان ماده خام محسوب میشود، توسط دامپزشکی و در خط تولید، توسط ناظر فنی و بهداشتی که یک دکتر دامپزشک است و همچنین پس از تولید
کنسرو (و نیز مراحل تولید آن) توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام می شود".
در ادامه توضیحات سازمان
شیلات بیان شده است: "نظارت بر مراحل مختلف تولید تن ماهی توسط شخص و سازمانهایی انجام می شود که از نظر تخصصی قادر به تفکیک و تشخیص گونههای مناسب برای تولید
کنسرو ماهی تن است و با توجه به این توضیحات و اینکه
دلفین از گروه پستانداران دریایی بوده و رنگ
گوشت و خصوصیات لاشه آن بسیار متفاوت از ماهی تن است امکان ورود
دلفین به خط تولید وجود ندارد. در تولید
کنسرو باید برای حفظ کیفیت محصول تولیدی و نیز سلامت مصرف کنندگان در مراحل پخت اولیه و نیز استریلیزاسیون (در اتو کلاو)، بر اساس نوع ماهی مورد استفاده، زمان و درجه حرارت تنظیم شود که در غیر این صورت محصول به طور کامل استریل نشده و مصرف کننده با مخاطره جدی روبرو میشود".
در توضیحات
شیلات تاکید شده است: "با توجه به اینکه
دلفین از پستانداران دریایی بوده و با ماهی تن که نوعی ماهی خاص است تفاوتهای زیستی عدیدهای دارد و با توجه به ترکیب بافتی و لاشه برای تولید
کنسرو از آن باید به دما و زمان استریل مناسب دست یافت و این دما و زمان برای کارخانجات
کنسرو کشور نامشخص بوده و به همین دلیل در استفاده از
دلفین در خط تولید چه به صورت مجزا و چه به صورت ترکیب شده با
گوشت ماهی تن برای تولید
کنسرو مرحله استریلیزاسیون کامل نشده و در نتیجه میزان مخاطره محصول برای مصرف کننده بسیار بالا خواهد رفت و هیچیک از تولیدکنندگان
کنسرو حاضر به پذیرفتن چنین ریسک بالایی نیستند".
سازمان
شیلات توضیح داده است: "با توجه به این که عمده صید کشور در جنوب با روش گوشگیر انجام میشود دلفینها به ندرت به این تورها برخورد کرده و گرفتار میشوند. در عین حال با توجه به اینکه سالانه 375 میلیون قوطی
کنسرو در کارخانجات کنسروسازی تولید و حدود 5/99 درصد
کنسرو تولید شده در کشور مصرف میشود هیچ کارخانههای حاضر به پذیرش ریسک بالای استفاده از
دلفین در تولید
کنسرو با توجه به اعتقادات مردم مومن و مسلمان ایران نیست.تمامی دستگاههای ناظر موظفند در صورت وقوع
تخلف در مراحل نظارتیشان آنها را بررسی و به مراجع
قانونی ذیربط معرفی کنند که در صورت وجود مستنداتی در این ارتباط
شیلات ایران پیگردهای
قانونی را انجام می دهد".
مدیر گروه بیولوژی دریایی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران از وقوع تخلفی زیست محیطی مبنی بر
تبدیل جسد دلفینهای مرده ایرانی به "تن" توسط سود جویان در سردخانه برخی از بنادر ایران خبر داده بود. محمدرضا فاطمی در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر وجود تلفات احتمالی فردی و یا گله ای دلفینها در آبهای ایران گفت: در سالهای گذشته این اتفاق افتاد و اداره
شیلات ایران ناظرانی برای کنترل سردخانه ها و بنادر گذاشت ولی عده ای از صیادهای صنعتی که بیشترین دلفینها را در آبهای ایران تلف می کنند گاهی جسد دلفینهای مرده را به سردخانه های بنادر می دهند و حتی از
گوشت فاسد آنها تن تولید می شود!