پرندگان و خفاش‌ها باغبان‌های پنهان طبیعت

اگرچه قطع درختان و جنگل زدایی روز به روز سبب تحلیل رفتن جنگل‌های حاره‌ای می‌شوند اما جنگل‌های جدیدی با کمک باغبان‌های طبیعی همچنان در حال گسترش هستند. 



به گزارش سرویس «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،‌ نتایج مطالعات جدید نشان می‌دهد پرندگان و خفاش‌ها باعث رشد و گسترش شمار قابل توجهی از درختان در جنگل‌های جدید شده‌اند. در این مطالعه که نتایج آن در مجله «پلاس وان» منتشر شده گروهی از زیست‌شناسان آمریکایی و مکزیکی زندگی گیاهی یک جنگل احیا شده حاره‌ای در جنوب مکزیک را مورد مطالعه قرار دادند و دریافتند پرندگان و خفاش‌ها بوده‌اند که باعث رویش گیاهان این جنگل شده‌اند و این جنگل‌ها برخلاف تصور عمومی، توسط فعالان محیط زیست احیا نشده‌اند. 



نویسندگان این مطالعه می‌گویند: بسیاری از درختان این جنگل حاره‌ای با کمک مدفوع و استفراغ این جانوران و بسیاری دیگر نیز با کمک دفن دانه‌ها توسط آنها احیا شده‌اند. 



ْآنها تصریح کردند: برخی درختان و گیاهان نیز بر اثر جابه‌جایی دانه‌هایی که به پرها و پاهای پرندگان و خفاش‌ها چسبیده‌اند رشد کرده‌اند. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد رنگ برخی میوه‌ها باعث جذب برخی پرندگان می‌شود. 

به گزارش ایسنا به نقل از نیچر ورلد ریپورت،‌ کارشناسان می‌گویند: انتشار دانه‌ها توسط پرندگان و پستانداران در پویایی جنگل‌های بارانی نقش مهمی داشته و به طور جدی نشان می‌دهند کدام گونه گیاهی در پاسخ به تغییر کاربری زمین‌ها و تغییرات جوی باید منتقل شده یا نابود شوند. 



کارشناسان در این مطالعه به مدت بیش از شش سال قسمت‌هایی از زمین‌ها را که تا پیش از این در جنگل‌های بارانی جنوب مکزیک برای مراتع و چراگاه استفاده می‌شدند، تحت نظر قرار دادند. آنها در طول این مدت دریافتند تعداد 

درختانی که توسط پرندگان و خفاش‌ها احیا شده‌اند در این منطقه افزایش یافته و منجر به رشد 19 گونه گیاهی جدید در جنگل‌های بارانی احیا شده گردیده است. از آنجا که نیمی از زیست‌بوم جنگل‌های حاره‌ای دست‌کم یک بار طی 100 سال گذشته نابود شده‌اند لذا کارشناسان در این مطالعه تاکید کردند که نجات و احیای جنگل‌ها با کمک پرندگان و پستانداران که دانه‌های گیاهان را جابه‌جا می‌کنند باید به یک رویه اساسی اکولوژیکی در قرن حاضر تبدیل شود.