به گزارش سرویس «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گروه متخصصان کوسه‌ها (SSG) وابسته به اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)‌ از اجرای برنامه جهانی حفاظت از اره‌ماهی‌ که از گونه پرتوماهی‌ها هستند و کمک به احیا این گونه‌ی به شدت در معرض تهدید خبر داد. جمعیت این ماهی‌ها به دلیل صید بی‌رویه و نابودی زیستگاه‌شان به شدت کاهش یافته است. 



خبر اجرای این برنامه در حاشیه همایش بین‌المللی کوسه‌ها در شهر «دوربان» آفریقای جنوبی اعلام و تاکید شد که دو کشور غربی آفریقا یعنی گینه و گینه بیسائو در حال تهیه فهرستی از اره‌ماهی‌ها تحت کنترل کنوانسیون گونه‌های مهاجر هستند که این اقدام می‌تواند روند حفاظت از آنها را به شدت بهبود و سرعت بخشد. 




«نیک دولوای»، سرپرست اصلی اجرای این برنامه می‌گوید: اره‌ماهی‌ها 1000 سال است که در فرهنگ‌های بسیاری از جوامع نواحی ساحلی سراسر جهان مورد تکریم قرار گرفته‌اند و اکنون با اجرای این تدابیر جامع و کامل قصد داریم دوباره همین فرهنگ مطلوب را بازگردانده و با فعالیت‌های حفاظتی مناسب، این گونه بی‌بدیل را از خطر انقراض نجات دهیم. 




به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه رسمی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، اره‌ماهی‌ها، پرتوماهی‌های شبه کوسه در آب‌های گرم هستند که مشخصه اصلی ظاهری آنها داشتن پوزه‌ای بلند پوشیده از دندانه‌هایی شبیه اره است. این ماهی نخستین بار در آب‌های ساحلی و رودخانه‌های بیش از 90 کشور گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان یافت شد. در حال حاضر تمام پنج گونه اره ماهی‌ها از سوی 

فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)‌ به عنوان گونه‌های در معرض خطر یا به شدت در معرض خطر طبقه بندی شده‌اند. مهمترین تهدید پیش‌ روی این ماهی، مرگ و میر ناشی از صید عمدی یا غیرعمدی آنها عنوان شده است. نابودی زیستگاه‌های اصلی نظیر مانگروها نیز از دیگر تهدیدهای جدی پیش روی اره ماهی‌ها محسوب می‌شود. 


«مونجا فوردهام»، قائم مقام گروه متخصصان کوسه‌ها (SSG) و دبیرکل برنامه بین‌المللی طرفداران کوسه‌ها می‌گوید: طی دهه گذشته سیاست‌های مرتبط با نجات اره ماهی‌ها در برخی کشورها بهبود قابل 

توجهی یافته اما با این حال برای حفاظت از این آبزیان ارزشمند و باشکوه نیاز به اقدامات سریعتری است. به همین منظور اقدام گینه و گینه بیسائو را برای تحت حفاظت قرار دادن اره ماهی‌ها ارج می‌نهیم و معتقدیم قرارگیری اره ماهی‌ها در کنوانسیون گونه‌های مهاجر، بستر مناسبی را برای حفاظت ملی از این آبزی فراهم می‌کند. 


این برنامه با تجلیل از منع تجارت بین‌المللی اره ماهی‌ها، اقدامات ملی و منطقه‌ای را با هدف جلوگیری از کشتار اره ماهی‌ها، به حداقل رساندن مرگ و میرهای ناشی از صید تصادفی،‌ حفاظت از زیستگاه و حصول اطمینان از اجرای موثر این اقدامات،‌ اجرا می‌کند.