هر ثانیه که در اینترنت سپری می کنید در خطرید!
اگر فکر می کنید ناشناس بودن در اینترنت فقط به معنای استفاده از نام مستغار هنگام نظر دادن در تالارهای گفت و گو است ، احتمالا با خواندن این مقاله دچار شوک خواهید شد !
حتی اگر تک تک شخصیت هایی که برای خود در اینترنت درست کرده اید جعلی باشد ، هنوز هم مرورگر وب شما آن قدر اطلاعات در اختیار سایتهایی که به آنها سر می زنید قرار می دهد که شخصی بتواند رایانه و سرانجام خود شما را ردیابی کنید .
البته اگر آدم مشکوک یا خیلی معروفی نیستید بعید است کوچکترین اهمیتی بدهید که چه کسی در اینترنت بفهمد شما چه کسی هستید ، اما گاهی کمی مراقبت و حفاظت راه دوری نمی رود .
کاربرانی هستند که دلایل قابل قبولی برای مخفی کردن اطلاعات شخصی خود در اینترنت دارند اما بیشتر کاربران تنها تمایل دارند در جریان اطلاعاتی که به اشتراک گذاشته می شود باشند و بتوانند بر آن نظارت داشته باشند .
در ادامه دقیقا برایتان شرح می دهیم که هنگام استفاده از اینترنت کدام اطلاعات شخصی شما به اشتراک گذاشته می شود .
آن چه به اشتراک می گذارید :
اگر رایانه جلوی دست تان است ، مرورگرتان را باز کنید و به نشانی http://browserspy.dk بروید . نگاهی به سمت چپ این صفحه بیندازید و فهرست بلندبالایی را بخوانید که مربوط به اطلاعاتی است که رایانه شما در اختیار این سایت و در نتیجه هر سایت دیگری که دنبال این اطلاعات باشد می گذارد .
چند تا از آنها را کلیک کنید تا ببینید سایت از رایانه شما چه می داند . شاید بعضی از موارد برایتان نامفهوم باشد اما با خیلی از آنها به خوبی آشنا هستید . رایانه ای که سایت browserspy.dk را میزبانی می کند می داند که شما از چه مرورگری استفاده می کنید ( گزینه Browser را کلیک کنید تا خودتان ببینید ) و این مرورگر چه مقدار از صفحه نمایش شما را اشغال کرده است . حتی اگر به پایین این فهرست نگاه کنید می بینید که سیستم عامل شما نیز برایش مشخص است .
بیشتر این اطلاعات را طراحان مرورگر به عمد فراهم می کنند و دلیلش هم کمک به بهبود شیوه و عملکرد وب است به عنوان مثال برای طراحان سایت مفید است که بدانند ۵۰ درصد بازدیدکنندگانشان از صفحه نمایش با وضوح ۱۰۲۴×۷۶۸ پیکسل استفاده می کنند . اما این اطلاعات در دست افراد سودجو می تواند مشکل آفرین باشد . مثلا چون مرورگرهای وب حفره های امنیتی زیادی دارند ، دانستن اینکه شما از چه مرورگری استفاده می کنید می تواند برای نفوذگری خرابکار بسیار گرانبها باشد.
خانه دوست کجاست ؟
مهم است بدانید گرچه اطلاعاتی که مرورگر شما در مورد رایانه تان در اختیار رایانه های دیگر که میزبان سایت های وب هستند می گذارد ممکن است برایتان شگفت انگیز باشد ، اما چندان کاری به حریم خصوصی شما ندارد . هر چه باشد این اطلاعات در مورد ویژگی های رایانه شماست نه خودتان ! اما اطلاعات دیگری هم هست که هر زمان آنلاین می شوید ناخواسته در اختیار دیگران می گذارید .
در سمت چپ صفحه browserspy.dk لینک Geolocation را کلیک کنید ، به احتمال زیاد نقشه شهری را که در آن زندگی می کنید مشاهده خواهید کرد . تنها اطلاعات لازم برای یافتن شهر محل زندگی شما ، نشانی IP رایانه تان است .
خانه دوست کجاست ؟
هر دستگاهی که به اینترنت مرتبط باشد نشانی IP دارد و بعضی سایت ها هر زمان که به آنها وارد شوید با شناسایی نشانی IP شما ، محتویات صفحه را متناسب به محل زندگی شما نمایش می دهند . حتی در مورد بعضی ارتباط های اینترنتی که IP ثابتی دارند ، سایت می تواند هر بار شخص شما را شناسایی کند( گر چه هنوز هم اطلاعات شخصی از شما در اختیار ندارد ) .
خوشبختانه ردیابی نشانی IP تاسرویس دهنده اینترنت (ISP) بیشتر پیش نمی رود و رای شناسایی افراد نیاز به حکم قضایی و استفاده از اطلاعات ثبت شده در ISP است .
ردپای دیجیتال :
شاید هرکسی نتواند با کمک گرفتن از ISP ، نشانیIP شما را به نشانی منزل تان تبدیل کند اما دلیل نمی شود که از این اطلاعات نتواند برای شناسایی کردن شما در اینترنت استفاده کرد.
اگر مدت زیادی است که از اینترنت استفاده می کنید به طور حتم تاکنون ردپاهای دیجیتالی در قالب نظرات در سایت های وب ، پست ها در تالارهای گفت و گو ، پروفایل در شبکه های اجتماعی و مواردی از این دست از خود برجای گذاشته اید که کنار هم قرار دادن تمام آنها و در نتیجه شناختن شماتنها احتیاج به زمان دارد .
مثلا اگر نشانی IP مرتبط با نظری که در وب سایتی قرار داده اید در اختیار شخصی باشد می تواند دیگر پیام ها و نظرات شما را در سایت های وب شناسایی کند ، در حالی که شاید بعضی از آنها حاوی نام و اطلاعات خصوصی شما باشند .
البته این موضوع در مورد IP های ثابت صادق است و در مواردی که ارتباط های اینترنتی IP متغیر دارند ( در هر بار تماس IP متفاوتی به رایانه شما اختصاص داده می شود ) چندان کارایی ندارد .
کوکی ها :
روش دیگری برای ردیابی اینترنتی ، استفاده از کوکی است . کوکی اطلاعات بسیار کم حجمی است که مرورگر در گشت و گذار روزانه شما بارها و بارها از اینترنت دانلود و روی رایانه تان ذخیره می کند .
وقتی با سایتی سر می زند ابتدا بررسی می کند که شاید روی سیستم شما کوکی داشته باشد . اگر اینگونه بود مرورگر کوکی را برای سایت می فرستد . بیشتر کوکی ها برای ذخیره کردن اطلاعاتی مانند تنظیمات شخصی شما در سایت کاربرد دارند و بنابراین بی آزار و حتی گاهی مفید هستند ( به عنوان مثال ، سایتها با استفاده از کوکی می توانند بدون اینکه Log-in کرده باشید به شما با نام کوچکتان خوش آمد بگویند ) .
کوکی ها خظر چندانی به شما نمی روند مگر اینکه از آنها سوء استفاده شود . با این حال چون می توان از آنها برای وصل کردن یک نشانی به یک صفحه وب مشخص استفاده کرد اندکی به حریم خصوصی شما وارد می شوند .
به عنوان مثال سویس های تجزیه و تحلیل صفحه های وب مانند Google Analytics از کوکی های ناشناس برای شناسایی کردن شیوه تعامل بازدیدکنندگان با سایت های وب استفاده می کنند ( مثلا اینکه از چه سایتی وارد این صفحه شده اند و چقدر از وقت خود را در این صفحه گذرانده اند )
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.