مهر: گزارش اخیر منتشر شده در مجله فوربس نشان می دهد تعداد میلیاردرهای جهان عرب در آغاز سال ۲۰۱۱ افزایش پیدا کرده و به ۳۴ نفر رسیده اند.
بر این اساس، با وجود آغاز بحران مالی جهانی از دو سال گذشته و تنشهای سیاسی اخیر در منطقه که باعث از بین رفتن بخشی از سرمایه های اعراب شد اما در مجموع ثروت میلیاردرهای عرب در آغاز سال جدید میلادی در مقایسه با سال ۲۰۱۰ از ۱۱۵ میلیارد دلار به ۱۲۷ میلیارد دلار رسیده است.
در رده بندی کشورهای عربی نیز عربستان، مصر، لبنان و امارات در صدر قطبهای ثروت جهان عرب قرار گرفته اند که در این میان عربستان و مصر هر کدام ۸ میلیاردر را در این رده بندی در اختیار دارند.
عربستان سعودی؛ شاهزاده صدرنشین است
در مجموع میلیاردرهای سعودی بر ۴۰ درصد ثروت جهان عرب سایه انداخته اند. در این میان "امیر ولید بن طلال" شاهزاده سعودی و صاحب یک شرکت بزرگ هلدینگ صدرنشین بوده وعلاوه بر رتبه یک ثروتمندان جهان عرب در جهان نیز جایگاه ۲۶ را به خود اختصاص داده است.
ولید بن طلال
ثروت کنونی امیر ولید بن طلال ۱۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار ارزیابی می شود که نسبت به سال گذشته ۲۰۰ میلیون دلار افزایش پیدا کرده است. البت وی در رده بندی جهانی سقوط کرده و از رتبه نوزدهم به بیست و ششم تنزل پیدا کرده است.
در ادامه این گزارش به دیگر میلیاردرهای سعودی اشاره شده که البته شاهزاده نیستند. بر این اساس، "محمد العمودی" تاجر سعودی ۱۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار، "سلیمان الراجحی" با ۷ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار و "محمد بن عیسی الجابر" با ۷ میلیارد دلار در رده های بعدی میلیاردرهای سعودی قرار گرفته اند.
مصر؛ ساویرس و دوستان مبارک
در مصر برادران "ساویرس" بیشترین ثروتها را در اختیار دارند و در رده بندی میلیاردرهای جهان عرب به ترتیب در رتبه های ششم، هفتم و هشتم قرار دارند. بر این اساس، نصیف ساویرس با ۵.۶ میلیارد دلار، نجیب ساویرس ۳.۵ میلیارد دلار و انسی ساویرس ۲.۹ میلیارد دلار سرمایه در اختیار دارند.
در این رده بندی مقامات رژیم ساقط شده مبارک که اخیرا اموالشان با حکم قضایی مصادره شده است نیز حضور دارند. "یاسین منصور" وزیر حمل و نقل رژیم مبارک با ۲ میلیارد دلار در رتبه بعدی قرار دارد.
لبنان؛ برتری آل میقاتی بر آل حریری
در لبنان که از لحاظ تعداد میلیاردرهای عرب پس از عربستان قرار می گیرد، رقابت اصلی میان دو خانواده اصلی قرار دارد. البته در اینجا خاندان میقاتی گوی سبق را ربوده است و با ۲.۸ میلیارد دلار ثروت در جایگاه دهم جهان عرب و ۴۰۹ جهان قرار گرفته است.
سعد حریری و نجیب میقاتی
اما در خاندان حریری، "بهاء الدین حریری" برابر بزرگ سعد (نخست وزیر سابق) بیشترین سرمایه را در اختیار دارد. البته در مجموع ثروت آل حریری به ۲.۵ میلیارد دلار می رسد که آنان را در رتبه ۱۳ میان اعراب و ۴۵۹ جهان قرار می دهد.
امارات؛ میلیاردر ضرر دیده
در امارت که با داشتن ۴ میلیاردر در جایگاه سوم کشورهای عربی قرار می گیرد. "عبدالعزیز الغریر" و خانواده اش با ۲.۷ میلیارد دلار صدرنشین هستند که آنان را در جایگاه ۱۲ میان اعراب و ۴۲۰ در جهان قرار داده است. این در حالی است که ثروت خانواده الغریر در سال گذشته ۳.۵ میلیارد دلار بود.
کویت؛ یکته تازی خاندان الخرافی
در کویت که سه میلیاردر در رده بندی ثروتمندان جهان عرب دارد. خاندان "ناصر الخرافی" با ۱۰.۴ میلیارد دلار رتبه چهارم میان اعراب و هفتاد و هفتم در جهان را به خود اختصاص داده اند.
البته دو کویتی دیگر در این رده بندی که "قتیبه الغانم" و "بسام الغانم" هستند نسبت به سال گذشته با کاهش سرمایه روبرو شده اند تا در مجموع ۱.۴ میلیارد دلار داشته باشند و در رتبه ۲۸ میان اعراب قرار گیرند.
در پایان این گزارش به میلیاردرهای عرب خارج از کشورهای عربی هم اشاره شده که در صدر آنها "جزف صفرا" میلیاردر لبنانی مقیم برزیل قرار دارد. وی با ۱۲.۳ میلیارد دلار در جایگاه دوم جهان عرب و شصت و سوم جهان قرار دارد.
به گزارش مهر، آن طور که در گزارش فوربس نیز دیده می شود اکثر میلیاردرهای جهان عرب وابسته به مراکز قدرت در این کشورها هستند و آن طور که در مصر و عربستان به طور آشکار دیده می شود اموال خود را از راههای نامشروع و با استفاده از رانتهای دولتی بدست می آورند، امری که موجبات کلیدخوردن موج گسترده قیام مردمی در روزهای اخیر را به وجود آورده است.