صعود یا نزول؛ مسئله این است!
شبکه دو از ماه رمضان سال 80 تا به امسال تاکنون مجموعههای متنوع "مهمانی از بهشت"، "نوعروس"، "رویای ناتمام"، "شهر باران"، "کمکم کن"، "او یک فرشته بود"، "آخرین گناه"، "میوه ممنوعه"، "مثل هیچکس"، "عبور از پائیز "، "ملکوت"، "چمدان" و "سیامین روز" را تهیه کرده است.
شبکه دو سیما مجموعه "مهمانی از بهشت" به کارگردانی عبدالله باکیده، نویسندگی رضا مقصودی و تهیهکنندگی رضا جودی را برای ماه رمضان سال 80 تهیه کرد. در این مجموعه محمود عزیزی، مهدی امینیخواه، فقیه سلطانی، فخری سلطانی، باقر صحرارودی، مجتبی بیطرفان، رابعه اسکویی و علیرضا اوسیوند به ایفای نقش پرداختند.
* خلاصه داستان:
داستان این مجموعه با اسبابکشی یک خانواده به محلهای شروع میشود. پسر این خانواده روزنامهنگار است. بعد از مدتی یک رابطه عاطفی بین او و دختری به نام سایه به وجود میآید.
*حاشیهها:
- عبدالله باکیده با ساخت "مهمانی از بهشت" نخستین تجربه کارگردانی یک کار مناسبتی را کسب کرد.
- این سریال نخستین کار رمضانی رضا جودی هم بود. او بعد از سال 80 چند سال تهیهکنندگی سریالهای رمضانی شبکه یک را برعهده داشت.
نمایی از مجموعه "مثل هیچکس"
شبکه دو سیما مجموعه "نوعروس" را به کارگردانی بیژن میرباقری با حضور بازیگرانی چون جهانبخش سلطانی، مهرانه مهین ترابی، امین زندگانی، مریم امیرجلالی و بهنوش طباطبایی برای ماه رمضان سال 81 ساخت.
* خلاصه داستان:
داستان این مجموعه در یک لوکیشن محدود شامل یک ساختمان دو طبقه است که در طبقه اول، پدر خانواده (کوهساری) یک دفترخانه دارد و در طبقات بالا دختر و پسرش دفاتر وکالت و طبابت (روانپزشکی) خود را در آنجا دایر کرده اند، اتفاق میافتد. در واقع ماجراهایی که پیش می آید به افراد شاغل در هر دو طبقه سرایت می کند و در زندگی شخصی و کاری آنها که به هم مربوط هستند، تاثیراتی میگذارد.
داستان اصلی "نوعروس" که درباره ازدواج محمود با شیدا (دخترخانم میرطرق) است به چالشهای پیش روی نسل جوان در مواجهه با خواسته های نسل جوان درباره آنان می پردازد. خانم میرطرق، سالها قبل در دفترخانه کوهساری توسط فرد دیگری به عقد مردی به اسم نیک نژاد درآمده؛ اما گول خورده است. نیک نژاد در واقع یک مرد متاهل بوده که با فریب دادن میرطرق، او را به عقد موقت خود درآورده و پس از مدت کوتاهی رهایش کرده ...
* حاشیهها:
- "نوعروس" اولین تجربه بیژن میرباقری در سریالسازی است. او تا قبل از این مجموعه فیلمهای کوتاه ساخته بود.
- گریم امین زندگانی در این مجموعه متفاوت از دیگر نقشهای او بود. موهایی کوتاه روی پیشانی چهره را خیلی تغییر داده بود.
- با وجود اینکه داستان مجموعه "نوعروس" در یک لوکیشن محدود اتفاق میافتد، اما برخلاف مجموعههای مشابه استفاده نسبتا مناسبی از این مکان محدود شده است.
شبکه دو سیما مجموعههای "رویای ناتمام" و "شهر باران" را در ماه رمضان سال 82 پخش کرد. "رویای ناتمام" به کارگردانی جواد اردکانی و تهیهکنندگی مسعود اطیابی تهیه شد و در آن رضا بابک، عاطفه نوری، رضا فیض نوروزی، سیدمهدی فرخپور، هایده حائری، مونا بیگی، غلامحسین لطفی، پوراندخت مهیمن، مرتضی ضرابی، روح الله مفیدی، محمود بهرامی، رضا بنفشهخواه، محمود بنفشهخواه و عباس محبوب به ایفای نقش پرداختند.
مجموعه "شهر باران" هم به کارگردانی سیدجواد هاشمی، نویسندگی سیدعلیرضا حسینی و تهیهکنندگی مجید عباسی ساخته شد. در این مجموعه شیوا بلوریان، رضا بنفشهخواه، مهیار مهرآذر، محمود مقامی، حسین معلومی، مهدی امینیخواه، فاطمه طاهری و فلور نظری بازی کردند.
* خلاصه داستان مجموعهها:
مجموعه "رویای ناتمام" روایتگر زندگی آقای مردودی مخترع صاحبنام کشور است که دستگاهی به نام حافظهخوان را اختراع کرده است. از سوی دیگر نیروهای خارجی درصدد ربودن این دستگاه هستند و همین مسئله ماجراهای بسیاری را به دنبال دارد.
مجموعه "شهر باران" روایتگر رسمی است که اسد نوابی جد یک خانواده سنتی و مذهبی به جا گذاشته است. طبق این رسم هر کدام از پسران خانواده او در اولین ماه رمضانی که روزه بر آنها واجب میشود، صندوقچهای را به ارث میبرند که حاوی هدیهای گرانبهاست.
* حاشیهها:
- مجموعه "شهر باران" نخستین تجربه سیمای قرآن در سریالسازی است. این سریال در ماه رمضان هر روز از شبکه قرآن سیما هم روی آنتن میرفت و عصرها از شبکه دو سیما هم پخش میشد.
- مجموعه "شهر باران" جزو معدود مجموعههایی بود که همزمان با تولید سایت خبری آن نیز راهاندازی شده بود و آخرین اخبار و عکسها همراه با گزارش و گفتگو با عوامل در طول مراحل تولید از این مجموعه انعکاس پیدا میکرد.
نمایی از مجموعه "سی امین روز"
شبکه دوم سیما مجموعه تلویزیونی "کمکم کن" را به کارگردانی قاسم جعفری، نویسندگی صادق کرمیار، علیرضا کاظمیپور و سیدجلال الدین دری، تهیهکنندگی صدیقه صحت و با حضور بازیگرانی چون حمید گودرزی، پویا امینی، مجید مشیری، زهرا امیرابراهیمی، فرزاد حسنی، ثریا حکمت، بهمن دان و الیزابت امینی ماه رمضان سال 83 پخش کرد. علیرضا برازش هم مشاور مذهبی "کمکم کن" بود.
* خلاصه داستان:
"کمکم کن" قصه سرگشتگی انسان امروز است. قصه چند نفر که در اثر حوادثی به کما میروند، اما دو نفر از آنها به هوش میآیند تا کارهای اشتباه بقیه را جبران کنند.
* حاشیهها:
- ابتدا اکبر منصورفلاح کارگردان و قاسم جعفری تهیهکننده پروژه بود و جعفری قصد داشت این مجموعه را در سکوت خبری بسازد، اما منصورفلاح طی مصاحبهای با یکی از روزنامههای کثیرالانتشار خبر ساخت این مجموعه را داد. همین مسئله منجر به این شد که جعفری، منصور فلاح را از پروژه کنار بگذارد و خودش کارگردانی را به عهده بگیرد.
- علیرضا برازش کارش را با مشاوره مذهبی این سریال آغاز کرد و بعد از چند کار به عنوان مدیر شبکه یک منصوب شد.
- در آخرین لحظات حمید گودرزی برای ایفای نقش سروش انتخاب شد. همچنین نقش زهرا امیرابراهیمی را قرار بود زهرا جواهری بازی کند، اما بعد از یک هفته که به گروه ملحق شده بود، از بازی در این پروژه انصراف داد، اما جعفری با این شرط که او فرد دیگری را به جای خود معرفی کند، راضی شد. در نهایت او زهرا امیرابراهیمی را به این پروژه معرفی کرد.
- جعفری یک سال بعد از تولید مجموعه "کمکم کن" در گفتگو با یکی از روزنامههای صبح اعلام کرد طرح این مجموعه بر مبنای یک اتفاق واقعی که برای خودش افتاده ارائه شد: "پسرم در اثر تصادفی به کما رفت. در آن لحظه فکر کردم اگر او از کما بیرون بیاید چه اتفاقی ممکن است در زندگیاش پیش بیاید یا در عالم برزخ چه کار میکند. بنابراین این طرح را برای نگارش به علیرضا کاظمی پور سپردم."
- مجموعه "کمکم کن" پس از مجموعههای "گل من گلی"، "خندان"، "کاشانه"، "همسفر"، "خط قرمز"، "مسافری از هند" و "شب آفتابی" نهمین مجموعه قاسم جعفری در مقام کارگردان است.
- این مجموعه به زبان عربی از تلویزیون النخیل بصره عراق با نام "ساعدونی" روی آنتن رفت و با استقبال عمومی رو به رو شد، حتی محمد الفیلی، هنرمند تئاتر بصره بعد از دیدن این مجموعه گفته بود سریالهای ایرانی به دلیل دارا بودن مضامین دینی بسیار تاثیرگذار و برای خانوادههای عراق بسیار مناسب است.
- در این مجموعه قاسم جعفری از کلوزآپهای زیادی استفاده کرده بود.
- فرزاد حسنی بعد از بازی در مجموعههای قاسم جعفری از جمله "کمکم کن" گل کرد و پیشنهاد اجرا به او داده شد.
نمایی از مجموعه "ملکوت"
شبکه دوم سیما هم مجموعه تلویزیونی "او یک فرشته بود" را به کارگردانی علیرضا افخمی و نویسندگی علیرضا کاظمیپور برای ماه رمضان سال 84 تهیه کرد. در این مجموعه حسن جوهرچی، بهاره افشار، ثریا قاسمی، مریم کاویانی، مرتضی ضرابی و رضا توکلی بازی کردند.
* خلاصه داستان:
این مجموعه داستان زندگی دختری به نام فرشته است که در یک سانحه رانندگی حافظه خود را از دست داده و برای روشن شدن وضعیت خود با ورود به زندگی یک خانواده پنج نفری، به مرور باعث اختلاف بین خانواده میزبان میشود.
* حاشیهها:
- مجموعه "او یک فرشته بود" برای پخش از شبکه جهانی سحر به زبان اردو دوبله شد و نسخه سینمایی این مجموعه از شبکه دو هم روی آنتن رفت.
- "او یک فرشته بود" دومین تجربه کارگردانی علیرضا افخمی بود. او بیش از این به تهیهکنندگی قاسم جعفری مجموعه "تب سرد" را تولید کرده بود، اما به دلیل اختلافاتی که بین او و جعفری به وجود آمد، جعفری اعلام کرده بود "تب سرد" حاصل حضور او در این پروژه بوده و هر کس دیگری هم به عنوان کارگردان انتخاب میشد، نتیجه کار رضایتبخش درمیآمد.
- افخمی با توجه به این اظهار نظرها سکوت اختیار کرد و هنگام تولید "او یک فرشته بود" به شکل تلویحی گفت: "این سریال نشان میدهد که من "تب سرد" را ساختهام یا کس دیگری. موفقیت "او یک فرشته بود" موجب شد افخمی از زیر سایه جعفری خارج شود.
- ابتدا قرار بود مینا لاکانی در این مجموعه بازی کند، اما در آخرین روزهای پیش تولید مریم کاویانی جایگزین او شد.
- مجموعه "او یک فرشته بود" تا قسمتهای دهم و دوازدهم جزو کم بینندهترین مجموعهها بود، اما از قسمتهای چهاردهم و پانزدهم با مخفی شدن حضور شیطان ... مجموعه مخاطبان بسیاری به دست آورد و توانست گوی رقابت را از دیگر شبکهها برباید.
نمایی از مجموعه "عبور از پائیز"
شبکه دو مجموعه تلویزیونی "آخرین گناه" را برای ماه رمضان سال 85 آماده کرد. این مجموعه به کارگردانی حسین سهیلیزاده، تهیهکنندگی مهران رسام و نویسندگی رحمان سیفی آزاد و امید سهرابی ساخته شد. در "آخرین گناه" جمشید مشایخی، حمیدرضا پگاه، مینا لاکانی، لیلا اوتادی و اشکان خطیبی به ایفای نقش پرداختند.
* خلاصه داستان:
مجموعه "آخرین گناه" مرگ گناهکاران شهری را به تصویر میکشد که یکی پس از دیگری به طرز مشکوکی کشته می شوند.
*حاشیهها:
- حسین سهیلیزاده با ساخت "آخرین گناه" تجربه کارگردانی یک کار مناسبتی را کسب کرد.
- این مجموعه در زمان پخش توانست مخاطبان زیادی را به دلیل نوآوری در موضوع کسب کند.
- امید سهرابی نویسنده کار بعد از پخش این سریال اعلام کرد اگر وقت کافی برای فیلمنامه داشت علاقمند بود دوباره این کار را بنویسد تا ضعفهای کوچکش برطرف میشد.
- مهران رسام تهیه کننده سریال هم تاکید کرد جلوههای ویژه "آخرین گناه" در مدت کوتاهی طراحی شد.
شبکه دو سیما مجموعه "میوه ممنوعه" را به کارگردانی حسن فتحی، تهیهکنندگی اسماعیل عفیفه و نویسندگی علیرضا کاظمیپور و علیرضا نادری برای ماه رمضان سال 86 تهیه کرد. در این مجموعه علی نصیریان، گوهر خیراندیش، هانیه توسلی، امیر جعفری، هرمز هدایت، عطا تفتی، نیما رئیسی، طناز طباطبایی، کاظم بلوچی، شبنم فرشادجو، صدیقه کیانفر، محمدرضا رهبر، کیانوش گرامی، عبادالله کریمی و جواد انصافی بازی کردند.
* خلاصه داستان:
"میوه ممنوعه" تلفیقی از دو قصه شاه لیر و شیخ صنعان است و در خلاصه داستان آن آمده: سرپرست خانواده شایگان و جلال ـ فرزند ارشد خانواده فتوحی ـ درگیر مناظره مالی شدیدی با یکدیگر میشوند. در این بین، هستی یگانه فرزند خانواده شایگان به دادخواهی سراغ سرپرست متدین خانواده اردلان حاج یونس میرود، غافل از اینکه ...
* حاشیهها:
- عفیفه برای حضور حسن فتحی به عنوان کارگردان مذاکراتی فراوانی انجام داد، اما فتحی شرط اولیه برای تولید این مجموعه را اتمام نگارش فیلمنامه قید کرد و موجود بودن فیلمنامه، اما این مسئله اتفاق نیفتاد و فتحی مجبور شد به سبک و سیاق مجموعههای ماه رمضان که فیلمنامه همزمان با تولید نگارش میشود، فیلمنامه را روز به روز در اختیار داشته باشد.
- عفیفه در مجموعه "میوه ممنوعه" سعی کرد از اهالی فعال در عرصه تئاتر مثل پیام فروتن به عنوان طراح صحنه و لباس، امیر جعفری و الیکا عبدالرزاقی بازیگر و کیومرث مرادی به عنوان دستیار کارگردان بهره ببرد. جالب اینکه او از رسول صادقی، مدیر روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی به عنوان مدیر روابط عمومی این پروژه استفاده کرد.
- حسن فتحی پس از تجربه موفق سریال مناسبتی "شب دهم"، این دومین مجموعه مناسبتی او است که فیلمنامه آن تلفیقی از شیخ صنعان و شاه لیر است.
- این مجموعه با استقبال زیادی از سوی مخاطبان رو به رو شد.
- فتحی بعد از تمام شدن کار اعلام کرد اگر رفاقت در میان نبود این کار را نمیپذیرفت، چرا که فیلمنامه روز به روز به دستش میرسید. او درباره این مجموعه گفته بود برخی مواقع دلم برای بازیگران میسوزد که مجبورند پاراگرافهای بلند را همان لحظه که به آنها متن داده میشود، حفظ کنند.
شبکه دو مجموعه "مثل هیچکس" را به کارگردانی حسن برزیده، تهیهکنندگی محمدعلی اسلامی و نویسندگی علیاکبر محلوجیان برای ماه رمضان سال 87 آماده کرد. در این مجموعه حسین یاری، پرویز پورحسینی، پروانه معصومی، مهران رجبی، اصغر همت، رامین راستاد، جواد عزتی، حمید ابراهیمی، شاهرخ استخری، نفیسه روشن، مرضیه لشگری، ابراهیم برزیده بازی کردند.
* خلاصه داستان:
داستان "مثل هیچکس" درباره خانوادهای است که پدرشان فوت میکند و پسر بزرگتر که همه او را داداشی صدا میکنند، مسئولیت خانواده را به عهده میگیرد.
* حاشیهها:
ـ ثریا قاسمی قرار بود در مجموعه "مثل هیچکس" بازی کند که به دلیل آسیبدیدگی از بازی در این پروژه انصراف داد و پروانه معصومی جایگزین او شد.
- نام مجموعه هم تا مدتها "داداشی" بود که تغییر کرد و برزیده با ساخت آن نخستین تجربه کارگردانی مجموعه مناسبتی خود را کسب کرد.
ـ معصومی بعد از بازی در "نشانی" که نوروز از شبکه دو پخش شد، از این مجموعه به عنوان بهترین بازی خود یاد کرد. او بعد از پیوستن به پروژه "مثل هیچکس" در گفتگویی بازی خود را در این مجموعه "بهترین" توصیف کرد.
- "مثل هیچکس" نخستین مجموعهای بود که مهدی فرجی مدیر شبکه دو اعلام کرد برای ماه رمضان تولید میشود. تولید این پروژه نسبت به دیگر سریالهای رمضانی سال 87 زود آغاز شد.
نمایی از مجموعه "میوه ممنوعه"
شبکه دو مجموعه تلویزیونی "عبور از پائیز" را به کارگردانی مسعود شاه محمدی و تهیهکنندگی رضا جودی برای رمضان سال 88 آماده کرد. در این سریال چنگیز جلیلوند، محمود عزیزی، برزو ارجمند، رامین راستاد، امیر آقایی، مهران رجبی، شیرین بینا، بهناز جعفری، محمود بنفشهخواه، فرشید زارعیفر، میرطاهر مظلومی و بهار کاتوزی بازی کردند.
*خلاصه داستان:
داستان درباره مردی ثروتمند است که احساس میکند دوران استراحت فرارسیده و میخواهد مسئولیتهایش را به دخترانش بسپرد.
*حاشیهها:
- نام این مجموعه در ابتدا "پائیز پدر سالار" و "گذر از پائیز" بود که در نهایت "عبور از پائیز" شد.
- چنگیز جلیلوند بعد از 40 سال دوری از بازیگری در این سریال بازی کرد.
- این سریال با بهره بردن از بازیگران خوب تئاتری اما نتوانست موفقیتی کسب کند و در هنگام پخش با نقدهای منفی از سوی منتقدان رو به رو شد.
شبکه دو سیما مجموعه تلویزیونی "ملکوت" را به کارگردانی محمدرضا آهنج و تهیهکنندگی محسن شایانفر ماه رمضان سال 89 آماده کرد. در این سریال بازیگرانی همچون محمدرضا شریفی نیا، پروانه معصومی، احمد نجفی، رضا رویگری، علی دهکردی، کوروش تهامی، آهو خردمند، صدرالدین حجازی، نیما شاهرخ شاهی و ... بازی کردند.
*خلاصه داستان:
"ملکوت" زندگی مرد متمولی به نام حاج فتاح را به تصویر میکشید که در روزهای اول ماه رمضان تصادف کرده و در بیمارستان بستری شده است.
*حاشیهها:
- در ابتدا قرار بود مجموعه "سی امین روز" به کارگردانی پرویز شیخ طادی ماه رمضان پخش شود، اما بعد از مدتی سریال "ملکوت" جایگزین شد.
- این سریال هم با وجود بهره بردن از بازیگران خوب اما ضعفهای عمدهای در فیلمنامه داشت و همین مسئله باعث شد مخاطبان علاقهای به دیدن این مجموعه نداشته باشند.
- گرچه این مجموعه با استقبال رو به رو نشد، اما تهیهکننده آن اعلام کرد سریال "ملکوت" از مردم نمره قبولی گرفته است.
امسال شبکه دو سیما دو مجموعه تلویزیونی را برای ماه رمضان در نظر گرفته است. مجموعه "چمدان" به کارگردانی و تهیهکنندگی خسرو ملکان تهیه میشود. در این سریال با مضمون طنز فتحعلی اویسی، میرطاهر مظلومی، محسن فاضی مرادی، فلور نظری، یوسف صیادی و ارژنگ امیرفضلی ایفای نقش میکنند.
مجموعه "سیامین روز" به کارگردانی پرویز شیخ طادی و تهیهکنندگی رضا جودی از دیگر گزینههای شبکه دو برای ماه رمضان امسال است. در این مجموعه هومن سیدی، کوروش سلیمانی، محمود عزیزی، رزیتا غفاری و بهرام ابراهیمی بازی میکنند.
*خلاصه داستان:
مجموعه "سیامین روز" روایتگر مردی به نام سیاوش است که سهواً باعث قتل برادر دوستش میشود. از آنجا که بسیار به رقابت پایبند است قتل را به گردن میگیرد.
*حاشیهها:
- پارسال قرار بود مجموعه "سیامین روز" ماه رمضان پخش شود، اما "ملکوت" جایگزین شد. هنوز مشخص نیست امسال بتواند گوی رقابت را از مجموعه "چمدان" برباید.
- ملکان با کارگردانی "چمدان" نخستین کار مناسبتیاش را تجربه میکند.
- خسرو ملکان تاکنون حاضر نشده خبر جدی از پروژهاش بیرون بدهد، حتی خلاصه داستان این مجموعه تاکنون رسانهای نشده است.
نکته جالب توجه این است که روابط عمومی شبکه دو هم خبر و عکسی از این سریال ندارد.