جام جم آنلاين: عضو پيوسته گروه علوم پايه فرهنگستان علوم بحران آب را از ديگر پيامدهاي گرم شدن زمين دانست و گفت:
درياچه هامون به صورت باتلاق درآمده،
درياچه جازموريان فقط دو ماه زمستان کمي آب دارد و به
کوير تبديل شد،
درياچه بختگان به کلي خشک شده و
درياچه "تشک" از 5 ماه قبل خشک شده است.
به گزارش مهر، دکتر علي درويش زاده روز پنجشنبه در ميزگرد تغييرات اقليم و اثرات گرم شدن زمين، وجود گرد و غبار در
کشور را ناشي از روند گرم شدن زمين دانست و گفت: ورود گرد و غبار در
کشور ناشي از پديده گرم شدن زمين است. اين ذرات شامل آهن و کودهاي مغذي است که به شدت محيط زيست را آلوده مي کند و با تغيير شيميايي در آب موجب مرگ مرجانهاي خليج فارس مي شود.
وي ادامه داد: گرماي شديد هوا موجب افزايش دماي سطح زمين شده و در نتيجه هوا را منبسط و سبک و محيط کم فشاري ايجاد مي کند که اين امر موجب صعود شديد هوا به آسمان مي شود و حتي گردباد محلي را ايجاد کرده و ذرات شن و ماسه را با خود به هوا بلند مي کند.
عضو پيوسته گروه علوم پايه فرهنگستان علوم با اشاره به ذرات گرد و غبار موجود در
کشور خاطرنشان کرد: بخش اعظم اين گرد و غبار با توجه به جريان هواي غالب از صحراي عربستان، عراق و شيخ نشين هاي حاشيه خليج فارس و حتي آفريقاي شمالي و حاشيه جنوبي ايران به داخل
کشور وارد شده است.
درويش زاده اضافه کرد: طبق تحقيقات انجام شده ترکيبات اين غبار شامل آهن، نيترات و کودهاي مغذي به همراه پستيسيدها (Pesticides) و پلي آروماتيک، هيدروکربن و ميکروارگانيزمهاي عالي است که بر سلامت و محيط زيست اثرات مخربي را بر جاي مي گذارد.
وي به اثرات گرد و غبار بر مرجانهاي خليج فارس اشاره کرد و يادآور شد: در طي 40 سال اخير مرجانهاي خليج فارس به دليل آلودگي آب دريا، حرکت کشتي ها، هجوم انگل هاي قرمز و قهوه اي و گرد و غبار در حال نابودي هستند.
اين محقق در اين باره تاکيد کرد: يکي از شرايط مهم رشد مرجانها و ايجاد کلني هاي عظيم، وجود آبهاي شفاف و کم تحرک است ولي با فرونشيني گرد و غبار در آبها علاوه بر کدر شدن آب، ترکيبات شيميايي آب نيز تغيير مي کند و با ورود آبهاي اسيدي به دريا مرگ مرجانها در خليج فارس رخ مي دهد.
درويش زاده با تاکيد بر اينکه زمين در چند قدمي بحران تغييرات آب و هوايي کره زمين قرار دارد افزود: اين تغييرات شامل ناپايداري اقليم هاي مختلف کره زمين بر اثر افزايش گازهاي CO2 (گازگربنيک)، متان و ساير گازهاي گلخانه اي مي شود.
عضو پيوسته گروه علوم پايه فرهنگستان علوم با اشاره به اينکه از 200 سال قبل با روي آوردن بشر به سمت استفاده از سوختهاي فسيلي پديده گرم شدن زمين آغاز شده است خاطرنشان کرد: در يکصد سال اخير با صنعتي شدن جوامع شهري و رشد سريع آن، استخراج نفت، زغال سنگ و مصرف روز افزون آنها، توليد گازهاي گلخانه اي سرعت سرسام آوري داشته است. اين گازها ترکيبي از بخار آب، گاز کربنيک، متان و دي اکسيد نيتروژن است.
درويش زاده افزايش گازهاي گلخانه اي را موجب افزايش دماي اتمسفر زمين دانست و خاطرنشان کرد: در پايان قرن بيستم افزايش دماي اتمسفر زمين 5 دهم درجه افزايش يافت که با روند کنوني انتظار اين است که در پايان قرن 21 شدت افزايش دما بسيار فاجعه بار و مقدار آن تا 4/5 درجه سانتي گراد برسد.
استاد زمين شناسي دانشگاه تهران، نزول بارانهاي اسيدي، افزايش گاز متان در ترکيبات اتمسفر را از ديگر پيامدهاي افزايش گاز کربنيک ذکر و اضافه کرد: در يخهاي قطبي حجم عظيمي از گاز متان از عصر يخبندان چهارم به تله افتاده است که با ذوب شدن اين يخها بر اثر گرم شدن زمين اين گاز وارد اتمسفر مي شود.
درويش زاده در ادامه پديده جهاني ال نينو را ناشي از تغييرات اقليم دانست و در اين باره توضيح داد: ال نينو پديده اي است که وقتي دماي سطح آب گرم تر از حالت معمول در اقيانوس باشد اتفاق مي افتد و تاثيرات مهمي بر جريانهاي اتمسفر و هيدروسفر به جاي مي گذارد.
وي بحران آب را از ديگر پيامدهاي گرم شدن زمين دانست و با اشاره به وضعيت رودها و
درياچه هاي ايران يادآور شد:
درياچه هامون در طي 30 سال تقريبا به صورت باتلاق درآمده است.
درياچه جازموريان فقط دو ماه زمستان کمي آب دارد و در حال حاضر به
کوير تبديل شده است.
درياچه بختگان به کلي خشک شده است و
درياچه "تشک" از 5 ماه قبل خشک شده است و در حال حاضر تنها نيزاري از آن برجاي مانده است.
درويش زاده آمريکا، ژاپن، روسيه، استراليا و کشورهاي اروپايي را از بزرگترين توليد کنندگان گازهاي گلخانه اي ذکر کرد و گفت: به منظور کاهش پديده گرم شدن زمين تدوين برنامه همگاني و فراگير براي خارج کردن سوخت هاي فسيلي، تغيير الگوي مصرف انرژي و ارائه راهکارهاي مناسب براي کاهش پديده گرم شدن زمين ضروري است.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.