به نظر می رسد تب سه بعدی به این راحتی ها پایین نمی آید. شرکت اینتل روز گذشته یک پیشرفت غیر منتظره را در زمینه توسعه ترانزیستور ها معرفی کرد. برای اولین بار از زمان اختراع ترانزیستور های سیلیکونی در بیش از 50 سال قبل، ترانزیستور ها توانستند که از یک ساختار سه بعدی استفاده کنند. بله اینتل ترانزیستور های سه بعدی را به تولید انبوه خواهد رساند! اینتل یک معماری انقلابی برای ساخت ترانزیستور های سه بعدی معرفی خواهد کرد که Tri-Gate (سه دروازه) نامیده می شود. البته این معماری برای اولین بار در سال 2002 و توسط اینتل معرفی گردید. اما اکنون می توانیم از به تولید انبوه رسیدن این ترانزیستور ها ابراز خوشحالی کنیم. این تولید انبوه با چیپ های Ivy bridge که از معماری 22 نانومتری بهره می برند؛ آغاز خواهد شد. همانطور که می دانید، یک نانومتر برابر با یک میلیاردم متر است.
ساختار دو بعدی ترانزیستور های امروزی، نه تنها در تمام کامپیوتر ها، موبایل ها و صنایع مصرفی الکترونیکی کاربرد دارد، بلکه در کنترل های الکترونیکی اتوموبیل ها، سفینه های فضایی، لوازم خانگی، وسایل پزشکی و هزاران وسیله ی دیگر هم به کار می رود.
مدیر عامل اینتل، پائول آتلینی می گوید: دانشمندان و مهندسان اینتل، یک بار دیگر ترانزیستور را اختراع کردند. اما این بار با استفاده از بعد سوم! او همچنین عنوان می کند که با استفاده از این قابلیت، دستگاه های اعجاب آورتر و دوران سازی ساخته خواهند شد. چرا که ما قانون مور را به عرصه جدیدی رساندیم. (قانون مور بیان می کند که تعداد ترانزیستور های روی یک تراشه با مساحت ثابت، هر دوسال یکبار؛ دو برابر خواهد شد؛ عملکرد و کارایی افزایش یافته و قیمت هم پایین خواهد آمد. این قانون بیش از چهل سال است که مدل تجاری پایه برای صنعت نیمه هادی ها محسوب می شود.)
دانشمندان مدت هاست که مزایای ساختار سه بعدی ترانزیستور ها را برای نگهداشتن سرعت قانون مور (سرعت بیشتر شدن ترانزیستور ها)، دریافته بودند. چرا که ابعاد داشت آنقدر کوچک می شد که قوانین فیزیکی سد راه پیشرفت بیشتر شده بودند. اما حالا با تولید انبوه این ترانزیستور های سه بعدی، قانون مور گسترش خواهد یافت. اکنون دری جدید به سوی نسل بعدی خلاقیت ها در طیف گسترده ای در دستگاه ها باز شده است.
ترانزیستور های ترای گیت، چیپ ها را قادر می سازند تا در ولتاژ پایینتری کار کنند و اتلاف انرژی کمتری داشته باشند. این نسل جدید، نسبت به نسل قبلی ترانزیستور ها یک ترکیب بی سابقه از افزایش کارایی و صرفه جوییی انرژی را ارائه می کنند. این قابلیت به طراحان چیپ ها، این انعطاف پذیری را خواهد داد که بتوانند بسته به هدفشان، ترانزیستور ها را از نوع کم مصرف یا پر کارایی انتخاب کنند.
همچنین ترانزیستور های 22 نانومتری سه بعدی جدید، توانسته اند، در برابر تارنزیستور های 32 نانومتری دو بعدی؛ یک افزایش 37 درصدی را در کارایی روی ولتاژ پایین تجربه کنند. این بهبود یعنی، این ترانزیستور ها برای دستگاه های قابل حمل و دستی ما نیز مناسب خواهند بود و چون در کارکرد یکسان نسبت به مدل های دو بعدی، 50 درصد انرژی کمتری مصرف می کنند، می توانید به عمر باتری دستگاه های آینده خودتان؛ خوشبین تر باشید.
در مورد چیپ های Ivy Bridge هم باید بدانید که می توانند روی لپتاپ ها، سرور ها یا کامپیوتر های رومیزی به کار روند. و خانواده بعدی Core نیز اولین پردازنده هایی خواهند بود که با ترانزیستور های 3 بعدی به تولید انبوه خواهند رسید.
با این حساب باید باز هم منتظر کوچکتر شدن و کم مصرف تر شدن و کارا تر شدن وسایل الکترونیکی خود باشیم. مطمئن باشید زود تر از آن که فکرش را بکنید؛ ترانزیستور های سه بعدی را در گجت های محبوبتان، حاضر خواهید یافت.