سبز پرس – گروه محیط طبیعی: دکتر حسین آخانی گفت : افزودن اراضی جدیدی از جغرافیای کشور به مناطق حفاظت شده تنها روی کاغذ انجام می شود و این امر باعث حفاظت از گونه های گیاهی و حیوانی کشور نمی شود.
به گزارش سبز پرس محمد جواد محمدی زاده رییس سازمان محیط زیست روز گذشته خبر داد که مناطق حفاظت شده کشور به 10 درصد از جغرافیای کشور افزایش یافته و این میزان تا پایان سال به 12 درصد خواهد رسید. این در حالی است که کارشناسان محیط زیست سطح کنونی حفاظت از مناطق حفاظتی اعلام شده را کافی نمی دانند و بر همین اساس اعلام افزایش مناطق تحت حفاظت را به خودی خود به معنای افزایش کیفیت حفاظت از این مناطق تلقی نمی کنند.
چنانکه در همین رابطه دکتر حسین آخانی استاد دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار ما گفت: افزودن اراضی جدیدی از جغرافیای کشور به مناطق حفاظت شده تنها روی کاغذ انجام می شود و این امر باعث حفاظت از گونه های گیاهی و حیوانی کشور نمی شود.
آخانی افزود : هم اکنون در زیستگاه هایی چون مناطق حفاظت شده و پارک های ملی شاهد این هستیم که هر روز کیفیت حفاظت در این مناطق رقیق تر می شود و حضور بیش از حد دام ها و یا احداث جاده ها سبب شده است که این مناطق شده تفاوتی با سایر مناطق غیر حفاظتی نداشته باشند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اگر حفاظت این گونه باشد می توان همه جغزافیای کشور را مناطق حفاظت شده اعلام کرد، تصریح کرد : واقعیت این است کسانی که این آمار ها را اعلام می کنند یا با مقوله حفاظت آشنا نیستند و یا با اهداف تبلیغی این حرف ها را می زنند. چرا که اگر نتوانیم مناطقی که حفاظت شده اعلام می شوند را از گزندهای مختلف محافظت کنیم، نمی توان این مناطق را حفاظت شده خواند.
او اظهار داشت : در مناطقی چون توران و پارک ملی گلستان که مناطق قدیمی حفاظت شده ما هستند، حفاظتی وجود ندارد و هر روز از سطح آنها کاسته می شود.
آخانی تصریح کرد : بنابر این می توانیم بگوییم که این آمار ها جنبه تبلیغی دارند تا اینکه واقعا برنامه ای برای حفاظت وجود داشته باشد و مناطق حفاظت شده فقط روی کاغذ اضافه می شوند.
این استاد دانشگاه تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورت عدم اعمال حفاظت در مناطق تحت حفاظت اعلام شده، چرا سازمان ملل واکنشی نشان نمی دهد، در حالی که این آمار ها به این سازمان ارایه می شود، اظهار داشت : سازمان ملل دستگاه اجرایی نیست و بیشتر جنبه توصیه ای و نظارتی دارد. چرا که نه نیروی لازم را برای اعمال نظارت دارد و نه پرسنل لازم را که در دیگر کشور ها مدیریت خود را اعمال کند. در عین حال که اساسا به لحاظ حاکمیتی نیز نمی تواند نظارتی اینگونه اعمال کند.
او تصریح کرد : ما در کشور به اندازه کافی متخصص داریم که منظور از حفاظت را می دانند. سازمان محیط زیست فقط می تواند این آمار ها را اعلام کند، ولی در عمل حفاظت این مناطق فقط روی کاغذ است.
این کارشناس محیط زیست با تاکید بر اینکه اساسا حفاظت در مناطقی که حفاظت شده اعلام می شود نگران کننده است، خاطرنشان کرد : اگر فقط می توانستیم تنها 5 درصد از جغرافیای کشور را به طور کامل حفاظت کنیم، کافی بود و ضرورتی برای افزایش مناطق حفاظت شده که در واقع حفاظتی بر آنها اعمال نمی شود وجود نمی داشت.