زندگی در دنیای شلوغ و پرشتاب این دوران باعث شده افراد ساعات زیادی از روز را در محل كارشان سپری كنند؛ ساعاتی كه معمولا در آن فرصتی برای رعایت اصول صحیح تغذیه وجود ندارد. بنابراین معمولایك لیوان چای همراه با چند حبه قند یا چند تكه بیسكویت، شكلات و آبنبات تنها میان وعده هایی است كه كارمندان میل می كنند. البته اگر كمی بیشتر به فكر باشند، شاید یكی دو میوه تازه هم همراه خودشان به محل كار ببرند تا طی ساعت های كاری، نیاز به مصرف میوه و سبزیجات هم تامین شود.
با این حال، اغلب كارمندان و افرادی كه مشغول كار هستند توجهی به تغذیه شان ندارند و آن را چندان مهم نمی دانند. در حالی كه متخصصان تاكید می كنند پیروی از یك رژیم غذایی صحیح و متعادل برای همه افراد ضروری است و این موضوع بویژه زمانی كه فرد در حال كار و فعالیت ذهنی است، اهمیت بیشتری می یابد.
با توجه به این كه افراد معمولاساعت های زیادی از روز را در محل كارشان هستند، حتما باید با آگاهی و توجه بیشتری مواد غذایی را انتخاب كنند؛ به طوری كه با مصرف آنها نیازهای بدن شان تامین شود.
یكی از مهم ترین موضوعات در این زمینه كه باعث افزایش كارایی و تمركز كارمندان نیز می شود، مصرف صبحانه كامل است. بنابراین توصیه می شود تمام افراد، وقت كافی برای مصرف صبحانه در نظر بگیرند و این وعده غذایی را به بهانه كمبود وقت حذف نكنند.
برخی ترجیح می دهند در محل كار و همراه با همكاران شان صبحانه بخورند و گروهی هم صبحانه شان را در خانه میل می كنند. آنهایی كه صبحانه را همراه اعضای خانواده مصرف و از مواد غذایی موجود در خانه استفاده می كنند، معمولابا مشكل خاصی مواجه نمی شوند. اما كسانی كه دور هم جمع می شوند و در محل كار صبحانه می خورند باید دقت بیشتری داشته باشند.
در چنین شرایطی احتمال دارد افراد از خوراكی هایی استفاده كنند كه برای سلامت شان چندان مناسب نیست؛ به عنوان نمونه مصرف بی رویه كره، خامه، پنیرهای خامه ای و پنیرهای پرچرب می تواند سلامت فرد را به خطر بیندازد و به همین دلیل حتما باید به نوع و میزان مواد غذایی مصرفی هنگام صبحانه یا ناهار دسته جمعی در اداره دقت كنید.
قندان ها را از روی میز بردارید
تفاوتی ندارد چه شغلی داشته باشید و مشغول انجام چه نوع كاری باشید؛ در همه كارها و فعالیت ها، بدن ما به مصرف مواد غذایی خاصی نیاز دارد كه باید با توجه به آن، از غذاهای مناسب و مورد نیاز استفاده كنیم.
حذف میان وعده ها و مصرف وعده های اصلی به تنهایی به هیچ وجه شیوه صحیحی نیست. بنابراین فراموش نكنید در طول روز حتما از میان وعده های مناسب استفاده كنید تا نیاز بدن تامین شده و قند خون تان افت نكند.
البته آنچه در اداره ها بین دو وعده غذای اصلی مورداستفاده قرار می گیرد، چند لیوان چای و تعدادی قند است؛ برای همین هم قندان ها جزو جدایی ناپذیر میزهای كار ما شده؛ هر چند كه متخصصان چنین روشی را تائید نمی كنند.
متاسفانه بسیاری از افراد هنگامی كه مشغول كار هستند، چند لیوان چای می نوشند. مصرف بی رویه چای نیز موجب می شود افراد به جای استفاده از میوه، بیسكویت های سبوس دار یا انواع مغزها سراغ قند، شكلات، آبنبات یا گز و سوهان بروند و در نتیجه مصرف مواد غذایی شیرین افزایش می یابد.
بنابراین اگر می خواهید دچار اضافه وزن و چاقی نشوید، حتما باید به این مورد توجه داشته باشید.
مصرف موادی مانند توت و انجیر خشك یا خرما كه قند آنها معمولا همراه با فیبر است، یكی از بهترین گزینه ها به عنوان میان وعده خواهد بود.
پس بهتر است قندان را بردارید و به جای آن یك ظرف حاوی توت، انجیر یا خرما روی میزتان بگذارید. همچنین این نكته را نیز به یاد داشته باشید كه در اداره ها مصرف خرمای خشك توصیه می شود و استفاده از خرمای تازه كه حاوی شهد است، به دلیل احتمال آلودگی و فساد مناسب نیست.
كار می كنید؛ آب بنوشید
خیلی از افراد هنگامی كه مشغول كار می شوند، یادشان می رود باید چند لیوان آب بنوشند و به همین راحتی مصرف آب را فقط به یك لیوان آن هم همراه ناهار محدود می كنند.
حتما باید در ساعت های مختلف و در طول روز به اندازه یك بطری آب بنوشید؛ حتی اگر تشنه نیستید. همچنین دقت داشته باشید مصرف بی رویه چای نیز موجب می شود آب زیادی از بدن دفع شود.
اما چرا كارمندان عادت كرده اند فقط چای بنوشند و هیچ وقت از نوشیدنی دیگری غیر از چای استفاده نمی كنند؟ البته تغییر نوع نوشیدنی هم كار چندان سختی نیست. حمل یك پاكت شیر یكنفره به محل كار بسیار ساده است، ولی نتایج فوق العاده ای دارد.
اگر مدیران مجموعه ای بتوانند شیر را به عنوان یكی از میان وعده های كارمندان و كارگران در نظر بگیرند، بسیار مناسب خواهد بود؛ حتی اگر فقط چند روز در هفته میان آنها توزیع شود، اما در صورتی كه چنین شرایطی در محیط كار وجود نداشته باشد، می توانید شیر را در بسته بندی های استریل به محل كار برده و به عنوان میان وعده مصرف كنید.
به گفته این كارشناس ارشد تغذیه، یكی از بهترین میان وعده هایی كه برای مصرف در محل كار پیشنهاد می شود مجموعه ای از مواد غذایی است كه شامل پروتئین، كربوهیدرات و چربی های مفید باشد؛ به همین دلیل خوب است هنگام كار از چند بیسكویت سبوس دار، چند عدد مغز گیاهی خام یا یك لیوان شیر به عنوان میان وعده مناسب و مفید استفاده كنید.
در خوردن ناهار افراط نكنید
شاید بگویید كیفیت و نوع غذایی كه در اداره یا كارخانه توزیع می شود، به شما ارتباطی ندارد و در این مورد كاری از دست تان برنمی آید. به همین دلیل باید گفت اولین قدم برای بهبود كیفیت غذا، نظارت مدیران یا مسئولان مجموعه است. اما در صورت وجود چنین شرایطی نیز با رعایت نكاتی ساده می توانید وضع بهتری برای خود ایجاد كنید.
در صورتی كه غذا خیلی چرب باشد، سلامت فرد را به خطر خواهد انداخت. بنابراین توصیه می شود اول از همه نظارت بهتر و دقیق تری صورت گیرد تا غذاهای خیلی چرب تهیه نشود. علاوه بر این، بهتر است همراه ناهار از سالاد یا سبزیجات استفاده كرده و آب یا دوغ را به عنوان نوشیدنی انتخاب كنید. همچنین بسیار خوب است اگر افراد بتوانند همراه ناهار، یك میوه هم مصرف كنند تا نیاز بدن به ویتامین ها و املاح موجود در میوه ها و سبزیجات نیز تامین شود.
شبكارها دقت كنند
خیلی از افراد مجبورند شب ها در محل كارشان حاضر شوند و به همین دلیل برنامه زندگی شان دستخوش تغییر خواهد شد. برای كاهش احساس خواب آلودگی می توانید از قهوه، نسكافه یا حتی چای كمك بگیرید. ولی حتما باید از میوه ها و سبزیجاتی كه حاوی ویتامین C و A است مانند هویج، مركبات، انار و انگور نیز استفاده كنید.
برای پیشگیری از كم خوابی و عوارض ناشی از آن مصرف مواد غذایی حاوی روی مانند بادام زمینی، گردو و انواع آجیل نیز توصیه می شود. مواد غذایی حاوی ویتامین E مانند جوانه گندم هم برای تامین آنتی اكسیدان های مورد نیاز باید در طول روز استفاده شود.