مدیرعامل جمعیت هلال احمر مازندران از ورود سگ های امدادگر به مناطق سیل زده، برای جستجی گمشدگان خبر داد.|3 نفر گمشده سیل پیدا شدند
اه نیست اگر بگوییم، اینها نیز مانند تمامی ورزشکارانی که می شناسیم و میبینیم، رژیم غذایی خاصی دارند تا عضلاتی ورزیده داشته باشند و آماده امداد. اینها گوشههایی از مشقتهای شغلی سگهای تجسس هلال احمر است. اسد فضلی، مسوول این واحد در گفتگو با "دامپزشک" گرسنگیهای طولانی مدت را از سختیهایی میداند که این سگها طی عملیات تحمل میکنند و جالب آنکه این گرسنگی خللی در کارشان ایجاد نمیکند. گفتنیها در اینباره زیاد است مانند این نکته که سگهای تجسس مردهیابی هم میکنند بیآنکه آموزشی برای این موضوع دیده باشند. شاید باورش سخت باشد اما وقتی توضیحات مربی یکی از سگها که مسوول واحد تجسس هلال احمر هم است را بخوانید، باور خیلی از نکات آسان میشود.
****
سگهایی که به ماموریت سیل مازندران رفتند، همه متعلق به هلال احمر استان بودند یا از جای دیگری هم آورده شده بودند؟ سگهای امدادگر سیل اخیر همه متعلق به جمعیت هلال احمر مازندران بودند و ما از استانهای دیگر درخواست اعزام سگ امدادگر نداشتیم. تعدادشان چند تا بود؟
3 قلاده سگ بودند. در کل، جمعیت هلال احمر استان 4 قلاده سگ تجسس دارد که ما 3 تا از این سگها را برای یافتن 3نفر گمشده به ماموریت سیل فرستادیم. نتیجه چه بود؟ موفق شدند؟
بله سگها هر 3 نفر را پیدا کردند.
این سه نفر زنده بودند؟
متاسفانه هر 3 نفر فوت کرده بودند و سگهای ما با آنکه آموزش زندهیابی دیدهاند و در تمریناتشان از انسانهای زنده استفاده میکنیم اما مردهها را هم پیدا میکنند.
چطور ممکن است؟! یعنی بوی تعفن اجساد باعث میشود سگها مردهها را هم پیدا کنند؟
ممکن است بوی تعفن آنها را تحریک کند که واکنش نشان بدهند اما معمولا اجسادی که زمان زیادی از مرگشان نمیگذرد، نیز بوی انسان زنده را دارند و شاید سگها به این خاطر میتوانند مردهها را هم پیدا کنند.
اگر به این دلیل باشد که آنها باید با حس بوی انسان زنده، واکنش پیدا کردن یک آدم زنده را نشان بدهند.
نه آنها رفتار خاصی نشان میدهند که ما متوجه میشویم، فرد یافته شده، مرده است. ما به سگ ها یاد دادهایم موقع پیدا کردن زندهها پارس کنند اما آنها به محض پیدا کردن اجساد واکنشهای خاص دیگری از خود نشان میدهند. مثلا چه واکنشی نشان میدهند؟
زمین را میکنند یا دور آن منطقه میچرخند و یا نگاه و حالت خاصی به خود میگیرند که ما از این نوع رفتار میفهمیم که فرد یافته شده، مرده است.
خودتان به آنها یاد دادهاید این رفتارها را انجام بدهند؟
نه این جز اخلاقیات خود سگ است و هر سگی رفتار مخصوص به خودش را دارد با این حال مربیان، معنای رفتارهای سگ خود را میفهمند. سگهای امداد سیل، آموزش ویژهای دیدهاند یا اینکه همه آنها یک دوره آموزش عمومی دارند؟
آموزش عمومی دارند و برای جستجو در تمامی رویدادها و حوادث آمادگی دارند.
نژاد حیوان نوع مشخصی است یا نژادهای گوناگون برای عملیات مختلف تعلیم میبینند؟
نژاد ژرمن شیپرد است و تمام سگهای تجسس جهان از این نژاد انتخاب میشوند.
علتش چیست؟
این نژاد نسبت به سایر نژادها هوش بالاتری دارد و به آموزش علاقه خاصی نشان میدهد. ضمن اینکه ارتباط خیلی خوبی با آدمها برقرار میکند و از نظر پرش، بهتر از سگهای دیگر عمل میکند. ژرمن شیپردها بدنهایی کشیده و چابک و ورزیده دارند و حیوان به خاطر آنکه سنگین وزن نیست و دست و پایی کشیده دارد، زبلتر از دیگر همنوعانش است.
هلال احمر سگهای تجسساش را چطور از بین بقیه ژرمن شیپردها انتخاب میکند؟
حیوان مورد یک سری آزمایشها و تستهایی قرار میگیرد تا سلامت و میزان یادگیریاش محرز شود و بعد از آن تولهها را که معمولا سنی بین 2 تا 3 ماه دارند به مربی میسپارند تا تحت تعلیم ویژه قرار بگیرند.
این تعالیم مطابق با استانداردهای خاصی است؟
بله. تعلیم سگهای تجسس یک دوره ویژه مربیگری در کشور آلمان دارد که بنده به صورت مستقیم این آموزشها را در آلمان پشت سر گذاشتم. سایر مربیان ما در ایران نیز یا این آموزشها را به صورت مستقیم از مربیان آلمانی دریافت کردهاند و یا تحت تعلیم مربیان داخلی قرار گرفتهاند که این دورههای تخصصی را در آلمان گذراندهاند.
سگهای امدادگر را به ماموریت سیل فرستادید؟! مگر آنها شنا بلدند؟ بله ! در برنامه آموزشی سگهای تجسس شنا هم گنجانده شده است و آنها روزانه زمانی را به آموزش مواجهه با آب و شنا میگذرانند.
غیر از شنا چه تمرینات روزانه دیگری دارند؟
آنها معمولا روزی 2 ساعت تمرین ورزشی دارند که دویدن و پرش از موانع عمدهترین تمرینات آنهاست برای آنکه عضلاتشان ورزیده شود.
رژیم غذایی هم دارند؟
بله آنها برای اینکه بتوانند در تمرینات ورزشی خوب ظاهر شوند از رژیم غذایی مقوی و خاصی استفاده میکنند اما این به آن معنا نیست که سگهای امدادگر را عادت دادهایم که سر ساعت معینی غذا دریافت کنند. گاهی پیش آمده است که آنها از صبح ساعت 6 تا 8-9 شب غذا نخوردهاند و یکسره کار کردهاند.
یعنی گرسنگی باعث نشده که آنها از انجام ماموریتشان سرباز بزنند؟
نه. سگها به خاطر ارتباط نزدیکی که با مربیانشان دارند، کاملا تحت فرمان و برنامه آنها عمل میکنند. ما حتی مواردی داشتهایم که سگهایمان تا 2روز هم غذا نخوردهاند اما با قدرت و وظیفهشناسی تمام سرکارشان حاضر شدهاند.
گفتگو: مریم شکرانی