اما تنها نور خورشید نیست كه در فصول گرم سال با پوست شما سر ناسازگاری دارد، بلكه قرار گرفتن در محیطهای بسیار گرم، ورزشكردن در فصل تابستان یا استحمام با آب بسیار گرم نیز میتواند، عوارض پوستی خاصی را به همراه آورد كه شناخته شدهترین آنها «عرقسوز» ناشی از تعریق زیاد و كهیرهای پوستی كولینرژیك ناشی از بالا رفتن حرارت بدن است.
دكتر سیدمسعود داوودی، متخصص پوست و مو میگوید: «بسیاری از افراد تصور میكنند كه آزاردهندهترین عارضه پوستی در فصل گرما، یعنی عرقسوزشدن ناشی از تعریق زیاد در محیطهای گرم و خشك است، در حالی كه استحمام بیش از حد و قرار گرفتن طولانیمدت در محیطهای مرطوبی چون استخرها نیز میتواند عوارض پوستی خاصی چون عرقسوز و كهیرهای پوستی را در برخی افراد ایجاد كند.»
لباسهای سبك و خنك بپوشید
اگر شما هم جزو آن دسته افرادی هستید كه در فصول گرم یا به علت گرمشدن بدن و به دنبال آن تعریق زیاد، هنگام ورزش یا فعالیت بدنی زیاد، دچار نوعی عارضه پوستی به صورت برجستگیهای كوچك سر سوزنی همراه با قرمزی، خارش و سوزش میشوید؛ بدانید كه پوستتان مستعد بروز عرقسوز یا واكنش پوستی نسبت به گرما و تعرق ناشی از آن است.
دكتر داوودی در پیشگیری و كنترل این نوع واكنشهای پوستی توصیه میكند: اگر از آن دست افرادی هستید كه در فصول گرم یا هنگام بالارفتن حرارت بدن دچار ضایعات پوستی چون عرقسوز میشوید، باید سعی كنید كه همیشه لباسهای خنك و راحت بپوشید. بخصوص وقتی به منزل میرسید، لباسهای تنگ و پلاستیكی را كنار بگذارید و دوش بگیرید. نكته مهمتر آنكه پس از دوشگرفتن بهدقت خود را خشك كنید، چراكه مرطوب ماندن پوست، احتمال عرقسوز را تشدید میكند.
وی با تاكید بر اینكه بروز واكنشهای پوستی همچون عرقسوز، افرادی را كه دچار اضافه وزن هستند، بیشتر تهدید میكند، میافزاید: كسانی كه فعالیت بدنی زیادی دارند یا زیاد پیادهروی میكنند و مستعد عرقسوز هستند باید از پودر تالك یا پودر بچه استفاده كنند.
حساسیت به آب
شاید برای شما هم به دفعات اتفاق میافتد كه پوست بدن یا صورتتان پس از استحمام با دانههای قرمز رنگی پوشیده میشود كه پس از حداكثر نیمساعت از بین میرود. بسیاری بر این باورند كه این دانههای قرمز پوستی نوعی حساسیت به آب است، اما متخصصان پوست از این عارضه پوستی بهعنوان نوعی «كهیر» نام میبرند.
دكتر داوودی در این باره توضیح میدهد: كهیرهای «كولینرژیك» در برخی افراد و بیشتر در زنان به دنبال استحمام با آبگرم یا هنگام بالارفتن حرارت بدن در پی فعالیت ورزشی بروز میكند. دانههای ریز و قرمز ناشی از این كهیرها تنها با سوزش همراه است و پس از مدت كوتاهی فروكش میكند، اما اگر این نوع كهیرها آزارتان میدهد، میتوانید در مواردی كه بالارفتن حرارت بدن قابل پیشبینی است از آنتیهیستامین استفاده كنید.
استفاده از تركیبات بهداشتی ضد عرق
چندی پیش در خبرها صحبت از سرطانزا بودن تركیبات آرایشی بهداشتی ضدعرق چون دئودورانتها یا اسپریها شده بود.
دكتر داوودی ضمن نفی این نوع اثرات برای تركیبات بهداشتی ضدعرق، اضافه میكند: «فقط در صورت بروز حساسیتهای پوستی چون قرمزی و خارش پوست، استفاده از این نوع تركیبات باید متوقف شود. البته استفاده از اسپریها و دئودورانتهای ضدعرق برای افرادی كه دچار اشكال شدید عرقسوز هستند، توصیه نمیشود؛ چنین افرادی باید از فرآوردههای درمانی و دارویی كه دهانه غدد عرقی را مسدود میكند، استفاده كنند، البته تعداد افرادی كه به این نوع داروها نیاز پیدا میكنند، معدود هستند.»
این متخصص پوست تاكید میكند: « بروز عفونتهای میكروبی یا ویروسی در كنار واكنشهای پوستی مانند عرق سوز نیز، درمانهای خوراكی و موضعی آنتیبیوتیكی را ضروری میكند.»