به گزارش سبزپرس فعالیت های معدنی بی رویه و بی ضابطه در جنگل ها و کوه های شهرستان های بهشهر و نکا منجر به جنگل تراشی در این مناطق شده است. بویژه در کوه های حاشیه جاده بهشهر – نکا علاوه بر جنگل تراشی با بهره برداری بی رویه، شکل کوه ها و اراضی این مناطق تغییر یافته و طبیعت این ناحیه به کلی از بین رفته است.
در این رابطه محمدتقی عموزاده معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور به خبرنگار ما گفت: معدن هایی که در این منطقه در حال فعالیت است مربوط به گذشته است و جدید نیستند.
عموزاده افزود: برای بهره برداری از برخی از این معدن ها وزارت صنایع باید از ما استعلام می کرد که استعلام نکرده است و معدنکاران تنها با استناد به مجوز وزارت صنایع اقدام به بهره برداری در این اراضی کرده اند.
وی گفت: این هایی که استعلامی از سازمان جنگلها نشده مجبوریم از طرف دادگاه حکم بگیریم و جلوی فعالیت این معادن را بگیریم.
معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها گفت: همچنین آن دسته از معدن ها که از ما مجوز فعالیت گرفته اند را هم باید بررسی کنیم و خسارت های وارده را تعیین و محاسبه کنیم.
و ادامه داد: برای بهره برداران دارای مجوز هم یا در قالب تعهد آنها برای بازسازی و یا در قالب دریافت وجوه نقدی درقبال خسارت های وارده، نسبت به احیای این مناطق اقدام خواهیم کرد.
عموزاده در پاسخ به این سوال که آیا به لحاظ قانونی بهره برداران موظف به پرداخت خسارت و یا بازگشت اراضی به حالت اول هستند، گفت: قانون آن تصویب شده اما هنوز آیین نامه آن در دولت تنظیم نشده و به همین دلیل هنوز ابلاغ نشده است. البته این در دولت در حال بررسی است و امیدواریم هر چه زودتر این آیین نامه ابلاغ شود.
وی افزود: برخی از این معادن چون از ما مجوز نگرفته بودند و با صرف مجوز وزارت صنایع اقدام به بهره برداری کرده بودند با حکم قضایی جلوی فعالیت آن ها را گرفتیم.
عموزاده در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چند معدن در این منطقه در حال بهره برداری است و چه تعداد از آنها دارای مجوز و چه تعداد بدون مجوز است گفت : باید از کارشناسان سازمان که در آنجا مستقر هستند این اطلاعات را دریافت کنیم. در هر صورت بررسی های لازم صورت می گیرد و در صورت نداشتن مجوز و یا اینکه برای پرداخت خسارت و بازگشت زمین به حالت اولیه اگر تعهد نداده باشند قطعا جلوی فعالیت آنها گرفته می شود.
این مقام سازمان جنگلها همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه براساس تجربه شما چند درصد از اراضی ملی پس از بهره برداری معدنی به حالت اولیه بازگشته اند، گفت: آنچه در گذشته بوده قابل قبول و مطلوب نبوده است و معمولا 30 تا 40 و گاهی تا 50 درصد نسبت به بازگشت اراضی بهره برداری شده توفیق داشته ایم.
وی ادامه داد: اما الان و با این آیین نامه جدید که در حال تدوین است باید دقیق این کار انجام شود. چرا که پارامترهای آن مشخص می شود و براساس ضوابطی که دولت تعیین می کند این اراضی را می توان تا 100 درصد به حالت اولیه و شکل طبیعی زمین بازگرداند.
عموزاده گفت: در گذشته شاید برخی طرح های معدنی نسبت به پرداخت خسارت و یا اصلاح تخریب ها اقدام می کرده اند که 40 تا 50 درصد را شامل می شد و در اغلب موارد به علت سرباز زدن مجریان از انجام تعهدات خود حتی همین اندازه هم انجام نمی شد. // م.گ
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.