بیماریهای پوستی خرگوش آشنا شویم
بیماریهای پوستی خرگوش آشنا شویم – بخش نخست
با شروع فصل گرما ابتلا به گروهی از بیماری ها بیشتر خواهد شد. آیا تا به حال به این امر توجه کرده اید؟ ریزش مو و خارش پوست از جمله این عوارض هستند که در اثر عوامل بیماری زای متعددی مانند انگلهای خارجی و قارچها ایجاد می شوند. یک نکته مهم در مورد هر دو عامل بیماری امکان انتقال آنها به انسان است. بنابراین در صورت مشاهده خارش مداوم و ریزش موهای حیوان خود از تماس مستقیم با آن اکیدا پرهیز کنید. در غیر این صورت خود شما نیز احتمالا به کمک یک متخصص پوست نیاز پیدا خواهید کرد.
به نظر می رسد ابتلای انسان به جرب سریعتر است در نتیجه در این بخش به بررسی انگلهای خارجی خرگوش (از جمله جرب و ...) و تست های آزمایشگاهی تشخیصی آنها می پردازیم.
عمده ترین علایم بالینی ابتلا به جرب (انگل خارجی) خارش است. شکل ظاهری این عارضه به قدری واضح است که صاحب حیوان در مدت زمان کوتاهی متوجه آن خواهد شد. در صورتی که پوست حیوان مبتلا را بخارانید، علایم رفتاری حیوان کاملا نشان می دهد که احساس بهتری یافته است. گاهی به دلیل خاراندن شدید، زخم هایی در سطح پوست ایجاد می شود. علاوه بر این ریزش مو یا پوشش خارجی بدن حیوان در بسیاری از موارد نیز مشاهده می شود.
در گونه های حیوانی که بدن آنها با مو، پشم یا خز پوشیده شده اند، ابتلا به انگلهای خارجی بیشتر است. این دسته از انگلها در روی موها، لایه های خارجی پوست و یا در سطح داخلی آن زندگی می کنند. بر اساس گونه انواع متفاوتی از این دسته انگلها اهمیت می یابند. برای مثال انگلهای خارجی مهم در خرگوش شامل انگلهای گوش (ear mites)، انگلهای خز (fur mites) و انگلهای حفرکننده (burrowing mites) هستند.
1- جرب گوش خرگوش (Psoroptes cuniculi)
این انگل گسترش جهانی دارد. این انگل در سطح داخلی گوش و عموما در هر دو گوش یافت می شود. گاهی در صورت ضعف ایمنی یا پیر بودن حیوان ممکن است انگل در سر، گردن، پاها، شکم و ناحیه پرینه منتشر شود. در واقع مواد دفعی و موکوس انگل عامل ایجاد واکنشهای التهابی و خارش در گوش است. از طرف دیگر انگل از خونی که از سطح پوست آسیب دیده خارج می شود، تغذیه می کند. علایم آن شامل خارش و درد گوش، تکان دادن سر، ریزش پوشش خارجی به خصوص در ناحیه گوش، ضخیم شدن آن و گاهی زخم می باشد.
2- جرب خز (Cheyletiella parasitovorax and Listrophorus gibbu)
شیلِتیِلا یک انگل با قابلیت انتقال به انسان است. این انگل در لایه شاخی پوست زندگی می کند. انگل ماده تخم های خود را در سطح پوست و متصل به موها می گذارد. علایم آن با شروع فصل گرما در ابتدای بهار گسترش می یابد. عمدتا پشت و ناحیه گردن درگیر می شود. پوسته پوسته شدن و خارش و بروز حساسیت از جمله مهمترین علایم بیماری هستند.
1- Trombicula autumnalis and Dermanyssus gallinae
دو انگل فوق در بسیاری از گونه ها از جمله
خرگوش بیماری زا هستند. تخم انگل ترومبیکولا در خاک وجود دارد و لاروها در سطح گیاهان و علفها زندگی می کنند بنابراین خرگوشهایی که با محیط بیرون تماس دارند بیشتر در معرض ابتلا می باشند. انگل از مایعات بدن تغذیه می کند. اصولا درمانیسوس انگل پرندگان است ولی به صورت تصادفی
خرگوش را هم مبتلا می کند. علایم ابتلا به این دسته از انگل ها بیشتر در نواحی سر، گوش، گوشه خارجی و داخلی چشم، چانه، گردن، شانه ها، زیر پاهای جلو، بین پنجه ها و در ناحیه پرینه دیده می شود. انگل در سطح پوست برجستگی هایی (پوستول یا ماکول) ایجاد می کند. علاوه بر این خارش منجر به ایجاد زخم و عفونت باکتریایی ثانویه هم می شود.
2- انگلهای حفرکننده (Sarcoptes scabiei and Notoedres cati )
این انگل ها امکان انتقال به انسان را نیز دارند و در زمره
بیماریهای مشترک انسان و حیوان قرار می گیرند. سارکوپتس در تمام جهان گسترده است. انگل بالغ در داخل پوست دالانهایی حفر می کند. تخم های انگل در این دالان ها گذاشته شده، تبدیل به لارو گشته و از لنف برای تغذیه استفاده می کنند. ابتدا زخم هایی بر روی لبها و بینی ظاهر می شود به تدریج ضایعات در سر، گردن و گاهی در ناحیه تناسلی دیده خواهد شد. ریزش پوشش خارجی و ترشح مواد آبکی و گاهی عفونی شدن زخم های حاصل از خارش از سایر علایم است. کمخونی، کاهش سلولهای دفاعی (لکوپنی) و بروز علایم آلرژیک هم در مواردی دیده می شود. نوتوادرس کتی انگل گربه است اما می تواند
خرگوش را هم مبتلا کند.
روش آزمایشگاهی تشخیص این بیماری تست خراش پوست است (skin scraping test) است. در این روش پوشش خارجی بدن را با کمک تیغ جراحی می تراشند. انگلهای حفرکننده در زیر پوست دالان حفر می کنند در واقع در سطح زیرین پوست زندگی می کنند. به همین دلیل باید لایه های پوست بخصوص لایه های زیرین آن کاملا تراشیده شود. این امر منجر به جاری شدن خون از پوست می گردد بنابراین مشاهده روند نمونه گیری به شما توصیه نمی شود!! سپس مو و لایه های تراشیده شده را زیر میکروسکوپ مشاهده می کنند. تفسیر و مشاهده انگل تنها در صلاحیت یک متخصص است.
PersianPet Forum - www.mypet.ir
http://persianpet.org/forum/thread133240.html#ixzz2fwMNmBDX
Under Creative Commons License:
Attribution
Follow us:
@persianpet on Twitter |
mypersianpet on Facebook