انسفالوزون کانیکولی! در خرگوش




E.Cuniculi پراکندگی جهانی دارد و در هر پنج قاره موارد ابتلا به آن در خرگوش های خانگی ثبت و گزارش شده است. مطالعه ای در بریتانیا نشان داده که 52 درصد از نمونه های اخذ شده مثبت بوده اند . به عبارت دیگر این یک بیماری انگلی نسبتا شایع در سراسر جهان است.




بیماری از دو روش قابل انتقال است : نخست آلودگی آب و غذای خرگوش با ادرار خرگوش مبتلا (اسپورهای انگلی از طریق ادرار دفع می شوند) و دوم انتقال از مادر آلوده در دوره جنینی.



نوزادانی که در زمان جنینی به انگل آلوده شده اند ممکن است فرم خاصی از بیماری را بروز دهند : انگل خود را به چشم حیوان رسانده و باعث التهاب دردناک و آسیب شدید به قرنیه خرگوش می شود.



علائم بالینی در حیوان بالغ بیشتر به صورت علائم عصبی است : خرگوش سر خود را به یک طرف خم می کند ، اسپاسم در عضلات گردن ، ضعف و فلجی در اندام های خلفی . عوارض کلیوی نظیر بی اختیاری ادراری و در برخی موارد عوارض چشمی. (علائم عصبی در موارد دیگری نظیر آسیبهای نخاعی ، ضایعات مادرزادی دستگاه عصبی ، عفونت گوش میانی ، برخی مسمومیت ها و بعضی بیماری های عفونی نیز دیده می شود. تشخیص دقیق بیماری تنها توسط دامپزشک اختصاصی حیوانات خاص و پس از معاینه دقیق و انجام آزمایش های کافی امکان پذیر است)



پس از ایجاد آلودگی ، انگل از طریق جریان خون خود را به اندام های هدف می رساند : قرارگرفتن انگل در بافتها و اندامهای هدف ( کلیه ، کبد ، سیستم اعصاب مرکزی و ... ) باعث بروز علائم بالینی در خرگوش می شود. علائم بسته به ارگانی که مورد هجوم انگل قرار گرفته متفاوت خواهد بود. از میان خرگوش هایی که آلودگی انگلی در آنها اثبات شده تنها 6 درصد دارای علائم بالینی مشخص بوده اند.



با توجه به اینکه خون گیری و تست سرولوژیک همه خرگوشها عملا امکان پذیر نیست؛ توصیه می کنم برای خرگوش تازه وارد خود دست کم یک قرنطینه یک ماهه اعمال کنید. در صورت بروز علائم یاد شده در کوتاه ترین زمان به دامپزشک اختصاصی حیوانات خاص مراجعه کنید. دوره درمان این بیماری طولانی (حدود یک ماه ) است . تشخیص و اقدام به موقع شانس بهبودی را افزایش می دهد.