تعیین ضرایب
اقتصادی صفات تولید و طول عمر جهت پیشنهاد شاخص سودمندی عمر در گاوهای
هلشتاین بیژن محمودی , 2001 چكیده با استفاده از یك مدل قطعی برای گله های
گاو شیری كه با سیستم نرخ گذاری شیر ایران سازگار است ضرایب
اقتصادی تولید شیر، درصد چربی، درصد پروتئین و طول عمر گله برای دو نوع گرایش انتخاب (حداكثر سود و حداقل هزینه)، هشت نوع محدودیت در ابعاد سیستم (ثابت بودن تعداد
گاو شیری و تلیسة جایگزین، ثابت بودن كل نهاده، علوفه و كنسانتره مربوط به
گاو شیری، ثابت بودن تولید شیر، درصد چربی و پروتئین شیر) و دو نوع هزینة ثابت گله (مستقل از تعداد
گاو شیری و وابسته به آن) تشكیل شد. با استفاده از معادلات حاصل از مدل قطعی، ضرایب
اقتصادی و اثر تغییر قیمتها و هزینه ها در گاوداریهای مختلف محاسبه شد. به وسیله روش شبیه سازی داده ها میزان حساسیت ضرایب
اقتصادی صفات نسبت به 20 درصد نوسان (افزایش یا كاهش) قیمت علوفه و كنسانتره، هزینه غیر غذا، قیمت شیر به نرخ دولتی و آزاد، نسبت فروش شیر به نرخ دولتی، میانگین تولید شیر، طول عمر گله، سهم فروش شیر به نرخ دولتی و همچنین افزایش 20 درصدی درصد چربی و پروتئین شیر و حالت پایه درصد چربی و پروتئین شیر برآورد شد. حساسیت ضرایب
اقتصادی نسبت به این عوامل در محدودیت ها، گرایش ها و انواع هزینه های ثابت گله یكسان نیست. تولید شیر، درصد چربی و پروتئین شیر و طول عمر گله به ترتیب نسبت به معدل تولید شیر، قیمت شیر و طول عمر گله بیشترین حساسیت را نشان می دهند. حساسیت ضرایب
اقتصادی صفات نسبت به تغییر عوامل تولیدی مختلف در گرایش حداقل هزینه كمتر از گرایش حداكثر سود است. در گرایش حداقل هزینه و وابسته بودن هزینه های ثابت گله به تعداد
گاو شیری، ضرایب
اقتصادی صفات تحت تأثیر تغییر نوع محدودیت ابعاد سیستم تولید قرار نمی گیرد. اثر ثابت بودن تعداد
گاو شیری و تلیسة جایگزین بر ضرایب
اقتصادی صفات تولیدی یكسان است.
ضریب اقتصادی طول عمر گله در حالت ثابت بودن تعداد تلیسة جایگزین بیشتر از حالت ثابت بودن تعداد
گاو شیری است. اثر ثابت بودن مقدار علوفه و كنسانتره بر ضرایب
اقتصادی صفات یكسان است. اثر ثابت بودن مقدار چربی و پروتئین شیر به ترتیب فقط بر ضرایب
اقتصادی درصد چربی و پروتئین شیر تأثیر دارد.
___________________
تهیه وتدوین:دکترافسانه زرگر