هفته گذشته شاعري ،قائم مقام سازمان
محيط زيست از انتصاب هاي جديد در بين مديران استاني اين سازمان خبر داد . انتصاب هايي كه يكي پس از ديگري، بيش از گذشته آدم را نااميد از وجود اصلاحات ساختاري در اين سازمان مي كند.
در، همچنان روي همان پاشنه قديمي مي چرخد . هر كس كه به اين سازمان مي ايد و ميرود مطابق سليقه شخصي، مدير بر مي گزيند. مديراني كه كمتر در بين آنها فردي متخصص و كارامد به چشم مي خورد . از همه بدتر اينكه اين مديران تا مي آيند چيزي ياد بگيرند ، با تغيير مديريت در سطوح بالاتر، از سازمان كنار گذاشته مي شوند و دوباره كساني مي آيند كه براي آموزش ابتدايي ترين مفاهيم محيطزيست به آنها بايد سالها زمان و بودجه صرف كرد .
سبزپرس امروز خبر از روي كارآمدن يك دبير
زيست شناسي به عنوان سكاندار اداره كل
محيط زيست استان لرستان داده است ! دبيري كه خوشبختانه دروغ توي كارش نيست و همين ابتداي امر بي پروا گفته، آمده كه موانع
محيط زيست را براي توسعه استان از ميان بردارد !!!
تعجب نكنيد همين چند روز قبل بود كه مسئول ويرانه ترين پارك ملي
ايران ، كه گلستان باشد ، مدير كل
محيط زيست استان خراسان شمالي شد و شهرياري مدير قبلي كه دندانپزشك بود و بالاخره بعد از ۴ سال كلي چيز ياد گرفته بود كنار گذاشته شد!. همين آقاي شهرياري دو سال قبل به يكي از كشورهاي افريقايي رفت تا از تجارب طرح هاي تكثير در اسارت در آنجا چيزي بياموزد اما امروز اگر چيزي هم آموخته باشد ديگر نيست تا به درد
محيط زيست بخورد! و اصلا چرا مديران و كارشناساني كه از بدنه سازمان نيستند بايد از بودجه هاي سازمان به كشورهاي ديگر بروند و بعد از سازمان بروند؟!
آيابراستي اينقدر
قحط الرجال است كه بايد دست به چنين انتصاب هايي زد؟ آيا با تجربه تر از مدير فعلي استان خراسان شمالي كه دوهفته قبل منصوب شد هيچ كس در اين استان نبود ؟؟؟ چرا بود اما آنها خودي نبودند ! آيا كارنامه جناب مسئول پارك ملي گلستان ارزيابي شد و بعد پست مديريت يك استان به او محول شد؟ آيا بهتر نيست براي انتصاب يك مدير سلسله مراتب را رعايت كرد ؟
تا بوده همين بوده و آقاي محمدي زاده هم داره ثابت مي كنه كه متفاوت از قبلي ها نيست. به راستي كه اين سازمان ويرانه ايست كه اميد به اصلاح آن ،اميدي عبث وبيهوده است.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.