یک تحقیق علمی جدید مدعی است گونه ی جدیدی از لجن خوار که یک گربه ماهی زره پوش است در اکوادور کشف شده است.
دانشمند دانشگاه دپال، ویندسور آگویردر رودخانه سانتا راسا (نقشه) پنج گونه ماهی با ظاهری عجیب در سال ۲۰۰۸ یافته و برای شناسایی دقیق به دانشگاه آبورن آلاباما فرستاده بود.
رهبر این تحقیق، میلتون تان که دانشجوی دکترا در آبورن است می گوید: «وقتی برای اولین بار متوجه شدیم این ماهی کاملا جدید است خیلی متعجب نشدیم هر سال به این خانواده (گربه ماهیان) تعدادی ماهی جدید افزوده می شود.
ماهی که این دانشمندان بروی آن کار کرده اند ۲٫۸ اینچ طول دارد (۷ سانتی متر) و بر خلاف هم شکلانش در این خانواده اطراف سرش صفحات زرهی ندارد.
به گفته ی تان، نبود صفحات زرهی در اطراف سر دانشمندان را به این فکر انداخته است که این گونه حلقه ی گمشده ای میان دیگر گونه های cordylancistrus و خانواده ی هم ژن Chaetostoma است که پوزه شان از زره پوشیده نشده است.
تان می گوید: «این هم سانی ماهی جدید را به نمونه ای غیرعادی مبدل ساخته است که با توجه به رودخانه ی محل زندگی اش نام Cordylancistrus santarosensis را برای او برگزیدیم.
اهمیت دیگر این موضوع بر سر این مسئله است که گونه های ماهی در اکوادور تنوع زیستی چندانی ندارند و ما دوست داشتیم مردم بدانند گونه ای ماهی در اکوادور وجود دارد که مختص آنجاست و فقط در همین منطقه یافت می شود.
نتایج مطالعات بروی گربه ماهی زره پوش در شماره ۲۲ مارچ مجله جانورشناسی Zootaxa منتشر شده است.
جلبک خوار
دانشمندان هنوز چیز زیادی درباره این خانواده گربه ماهی که در صخره های کوچک رودخانه ای در منطقه جنوب غربی اکوادور زندگی می کنند، نمی دانند.
اما با توجه به خویشاوندی آنها تان حدس می زند این گونه ها هم که به لجن خوار یا مکنده (عکس) معروفند با دندان های مسواک مانندشان از جلبک های روی صخره ها استفاده می کنند و منبع غذایی اولیه شان جلبک ها هستند.
تان می گوید، به دلیل اینکه تعداد گونه های در دسترس کم است کسی متوجه کمیابی گربه ماهیان زره پوش نمی شود. اما باید توجه داشت که در سرتاسر دنیا متاسفانه ما تنوع زیستی بسیاری را از دست داده ایم.
برای مثال، در این منطقه معدن کوچکی از طلا وجود دارد و ما نمی دانیم فعالیت های مربوط به معدن چه تاثیراتی بروی فونا (پوشش جانوری) منطقه خواهد گذاشت.
در جنوب آمریکا و قمت های دیگر هنوز گونه های کشف نشده بسیاری وجود دارند و ممکن است بدون اینکه شانس شناسایی آنها را داشته باشیم برای همیشه از دستشان بدهیم.
این مسئله اهمیت بسیاری دارد که قبل از اینکه تنوع زیستی را کاملا از دست بدهیم بروی اکوسیستم های رودخانه ای مطالعات میدانی صورت بگیرد.