محققان موفق شدند دلیل راه راه بودن پوست گورخر [گوراسب] ها را کشف کنند.براین اساس پوست این حیوانات موجب میشود که هدف جذابی برای حشرات نباشند.
به گزارش روزنامه «جمهوری اسلامی» دانش پژوهان مجارستانی و سوئدی دریافتهاند پوست راه راه گورخر موجب میشود این حیوان هدف جذابی و جالبی برای حشرات نباشد.
به گفته این محققان کلید این پدیده در چگونگی انعکاس نور توسط خطوط سیاه و سفید نهفته است.
“سوزان آکسون” از دانشگاه لوند و مجری این تحقیقات گفت: مطالعهای را به منظور بررسی اسبهایی با پوست سیاه، قهوهای و سفید شروع کرده و دریافتهایم در اسبهای سیاه و قهوهای نور به صورت افقی پولاریزه میشود.
به گفته وی این موضوع باعث جذابیت زیاد اسبهای تیره برای حشرات شده است. این امر یعنی نور منعکس شده از پوست تیره اسب که به چشمان یک حشره گرسنه میتابد، در یک سطح افقی حرکت میکند.
آکسون و همکارانش دریافتند که حشرهای موسوم به “مگس اسبی” یا “تابانوس” شدیدا جذب این امواج میشود.
به گفته این دانشمندان از یک پوست سفید، نورغیرپولاریزه منعکس میشود. امواج نوری غیرپولاریزه در هر سطحی حرکت میکند و برای حشرات جذابیت بسیار کمتری دارد. در نتیجه اسبهای سفید در مقایسه با اسبهای تیره خیلی بیشتر از شر این مگسها در امان هستند.
پس از این کشف تیم محققان به بررسی گورخرها علاقهمند شد. آنها میخواستند بدانند که چه نوع نوری از بدن راه راه گورخرها منعکس میشود و این مساله بر مگسها که پرآزارترین دشمنان این حیوانات هستند، چه تاثیری دارد.
آکسون و همکارانش یک صحنه آزمایشی درست و الگوهای مختلف را روی تختهها نقاشی کردند.
آنها یک تخته سیاه و چند تخته منقش به الگوهای راه راه با عرضهای مختلف را در یک مزرعه اسب در منطقهای روستایی در مجارستان قرار دادند. سپس چسب حشرات را روی تختهها چسباندند و مگسهای چسبیده به تختهها را شمردند.
تخته راه راهی که بیش از همه به الگوهای واقعی بدن گورخر نزدیک بود خیلی کمتر از بقیه تختهها، مگسها را جذب کرد. در یک الگوی راه راه هنوز نواحی تیره که نور پولاریزه را به صورت افقی منعکس میکند، وجود دارد. اما هرچه نوارها باریکتربودند، جذابیت آنها برای مگسها کمتربود.
تیم محققان برای بررسی واکنش مگسها به یک هدف سه بعدی واقعی تر، چهار ماکت با ابعاد واقعی با پوستی چسبناک را در مزرعه قرار دادند. (یکی قهوه ای، یکی سیاه، یکی سفید و یکی راه راه مثل گورخر)
محققان هر دو روز یک بار مگسهای به دام افتاده را جمع کردند و دریافتند که ماکت گورخر کمترین مگس را جذب کرده بود. با این حال بعضی زیست شناسان تکاملی میگویند که این مطالعه سایر توضیحات برای راه راه بودن گورخر را مردود نمیکند.