سبزپرس- گروه محیط طبیعی: منطقه تنگ صیاد در استان چهارمحال و بختیاری دچار خشکسالی شدیدی شده است که این امر باعث از بین رقتن حیات وحش این منطقه خواهد شد و تنها با اختصاص اعتبار به این منطقه است که می توان آن را از این خطر نجات داد.
سعید یوسف پور، مدیر کل محیط زیست چهارمحال و بختیاری درباره خشکسالی در منطقه به سبزپرس گفت: سال 87 خشکسالی شدیدی اتفاق افتاد و بر اثر این خشکسالی نزولات آسمانی 54 درصد کاهش پیدا کرد. سال 90-89 نیز نسبت به سال قبل 34 درصد کاهش داشته است.
او درباره کاهش بارندگی در این استان گفت: از پاییز 89 تا 13 دی ماه همان سال، هیچ بارندگی نداشته است. در خرداد ماه امسال هم بارندگی نداشتیم.
او افزود: در سال های اخیر دمای هوای استان، نیم درجه افزایش پیدا کرده است و به علت موقعیت ژئو فیزیک استان چهارمحال و بختیاری بارندگی به شکل بارش، آب را از استان خارج می کند.
30 قنات و چشمه خشک شده است
یوسف پور درباره ذخیره های آب زیرزمینی در چهارمحال و بختیاری گفت: ذخیره زیر زمینی آب کم شده و عمق آبرفت ها محدود و کم شده است. در تنگ صیاد 48 چشمه و قنات تامین کننده منابع آبی منطقه بودند. در حال حاضر، 30 چشمه و قنات خشک شده و 18 چشمه و قناتی هم که باقی مانده، از 60 تا 90 درصد کاهش آب داشته اند.
مدیر کل محیط زیست چهارمحال و بختیاری از انجام ندادن تعهدات وزارت نیرو در منطقه گفت: در تالاب چغاخور، نزدیک به 15 سال پیش وزارت نیرو برای ذخیره آب، بند خاکی احداث کرد و آنها متعهد شدند سالانه سه میلیون متر مکعب آب برای منطقه تامین کنند. اما به این تعهد وفادار نماندند.
یوسف پور معتقد است: اگر به محیط زیست استان اعتبار اختصاص دهند به احیای تالاب ها می پردازیم و مطالعات ارزش گذاری تالاب ها را انجام می دهیم.
یوسف پور درباره اقدامات صورت گرفته برای جلوگیری از خشکسالی تنگ صیاد گفت: در تنگ صیاد از اعتبارات استانی استفاده کرده ایم و اقداماتی همچون خرید یک دستگاه تراکتور و سه تانکر حمل آب برای احداث 30 آبشخور سیمانی و فلزی صورت گرفته است. از دیگر اقدامانی که در این منطقه صورت گرفته است انتقال آب به صورت سیار به این منطقه بوده است. اما آنها در این امر با مشکلاتی روبرو شدند.
او مشکلات این کار را اینگونه شرح می دهد: عشایر و گله دارهایی که مجوز چرا دارند برای دام های اهلی شان از آبی که برای حیات وحش تدارک دیده شده است استفاده می کنند و این امر باعث از بین رفتن حیات وحش خواهد شد. به همین دلیل ما پیشنهاد خرید مجوزهای عشایر را مطرح کرده ایم.
نیاز به اعتبار حفر چاه
کار دیگری که برای نجات منطقه تنگ صیاد می توان انجام داد، حفر چاه در این منطقه است. یوسف پور در این باره گفت: حفر چاه در تنگ صیاد به 50 میلیون تومان اعتبار نیاز دارد.
او ادامه داد: ما تمام مجوزهای لازم برای حفر چاه در منطقه حفاظت شده و پارک ملی را گرفته ایم. اما اعتبار لازم را هنوز به ما اختصاص نداده اند.
یوسف پور معتقد است مساله ای که امسال بر اثر خشکسالی در منطقه تنگ صیاد پیش آمده است با خشکسالی هایی که در گذشته داشته اند متفاوت است.
او در این باره به سبزپرس گفت: سالیان گذشته هم خشکسالی داشته ایم. اما مسئله ای که امسال پیش آمده این است که حیات وحش برای پیدا کردن آب و غذا به باغات و مستثناعات اطراف منطقه حفاظت شده می روند و در آن مناطق، شکارچیان تله و دام می گذارند و مامورین هم متوجه نمی شوند و این امر باعث به خطر افتادن حیات وحش منطقه خواهد شد.
مدیرکل محیط زیست چهارمحال و بختیاری از کاهش بارندگی در پاییز ابراز نگرانی کرد و گفت: در پاییز اگر بارندگی نشود باید علوفه مورد نیاز حیات وحش تامین شود و اگر این اتفاق نیفتد، حیوانات برای تامین علوفه به باغات اطراف می روند و مشکلاتی که بیان شد پیش خواهد آمد.
تدوین طرح مقابله با خشکسالی
مسئولان اداره محیط زیست چهارمحال و بختیاری برای مقابله با خشکسالی در استان، طرحی را ارائه داده اند. یوسف پور درباره این طرح و اعتباراتی که برای انجام آن احتیاج دارند گفت: ما در طرح مقابله با خشکسالی برآورد کرده ایم که مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون تومان برای خرید باغات اطراف منطقه نیاز داریم.
او ادامه داد: حدود 660 میلیون تومان برای بر طرف کردن نیازهای فوری در منطقه احتیاج داریم و این مبلغ برای کارهایی که قرار است صورت گیرد، مبلغ بالایی محسوب نمی شود.
یوسف پور زمان تحویل این طرح به سازمان محیط زیست را پیش از پایان سال اعلام کرد و گفت: پاسخ که دریافت کردیم این بود که اگر اعتبار تامین شود در اختیار ما قرار خواهند داد. اما تا کنون هیچگونه اعتباری به ما تعلق نگرفته است.
یوسف پور از ثبت جهانی تنگ صیاد در سال 2012 میلادی به عنوان ذخیره گاه زیست کره خبر داد و گفت: یونسکو خواهان این است که به سوالاتی که درباره جوامع محلی در منطقه دارد پاسخ داده شود.
او ادامه داد: "تاکنون مشارکت در منطقه محدود به مشارکت عشایر حاضر در منطقه بوده است. اما اکنون ما تلاش می کنیم تا مراکز علمی و سازمان های مردم نهاد را در بحث آموزش وارد کنیم و آنها به صورت فعال در این امر مشارکت کنند.
طبق برنامه، در سال 2012 نماینده مقیم سازمان ملل و یونسکو به منظور بازدید، به منطقه تنگ صیاد خواهند رفت./ن.س