سبزپرس – گروه محیط طبیعی: مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست «شیوع بیماری های کشنده» و «تغییرات اقلیمی» در چند سال اخیر را از دلایل مهم تهدید نسل حیات وحش دانست.
حسین محمدی، با بیان این مطلب به خبرنگار سبزپرس گفت: در گذشته مهمترین تهدیدهای حیات وحش شامل تخریب زیستگاه و شکار بی رویه می شد اما در چند سال اخیر به دلیل دست اندازی های انسان، کارشناسان حیات وحش به این نتیجه رسیده اند که تغییرات اقلیمی و همچنین شیوع بیماری بیشترین تاثیر را در کاهش جمعیت حیات وحش دارند.
او ادامه داد: کشور ما تنوع زیستی بالایی دارد و این تنوع باعث می شود تا اکوسیستم ها پایداری بیشتری داشته باشند اما همین تنوع بالا باعث می شود تا جمعیت حیات وحش در برابر بیماری ها آسیب پذیرتر باشند.
مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به شیوع بیماری در میان حیات وحش پارک ملی ساریگل در چند روز اخیر تصریح کرد: موضوع بیماری های حیات وحش در حال حاضر مورد توجه سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است و هم اکنون پروژه ای را با عنوان «مقابله و کنترل شیوع بیماری های حیات وحش» آغاز کرده ایم.
با محدودیت تخصص ها روبرو هستیم
محمدی خاطر نشان کرد: متاسفانه علم دامپزشکی در کشور ما بسیار محدود است و فارغ التحصیلان این رشته بیشتر در حوزه دام های تجاری و بعضاً حیوانات خانگی مثل سگ و گربه تخصص دارند.
او افزود: خوشبختانه تعداد معدودی از دامپزشکان بر حسب علاقه شخصی شان سراغ دامپزشکی در حوزه حیات وحش رفته اند و در این زمینه سعی کرده اند تا کسب علم و تجربه کنند اما تعداد این دامپزشکان بسیار کم است که البته همین تعداد کم نیز ارزشمند است و باید سعی کنیم برنامه ای برای تربیت دامپزشکان متخصص حوزه حیات وحش در کشور داشته باشیم.
این مقام مسئول تاکید کرد: متاسفانه این کاستی ها گاه باعث شده تا آسیب هایی به جمعیت حیات وحش کشور وارد شود که باید سعی کنیم این آسیب ها را به حداقل برسانیم.
بیماری حیات وحش در دستورکار شورای معاونان سازمان
مدیرکل دفتر حیات وحش با بیان اینکه یکی از جلسات شورای معاونان سازمان حفاظت محیط زیست با موضوع بیماری حیات وحش برگزار شد گفت: خوشبختانه مسئله حیات وحش و بیماری ها، مورد توجه شخص ریاست محترم سازمان است و در روز 15 مردادماه نیز جلسه شورای معاونان به این موضوع اختصاص داشت و تصمیم های خوبی گرفته شد.
به گفته محمدی، برگزاری همایش به منظور جذب همکاری و استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی در دامپزشکی حوزه حیات وحش و همچنین اختصاص بخش ویژه در طرح جامع حیات وحش بخشی از این تصمیم ها بود.
کلینیک دامپزشکی حیات وحش در 15 استان راه اندازی می شود
محمدی با بیان اینکه درحال تهیه یک بسته اجرایی برای مقابله و کنترل بیماری های حیات وحش است» گفت: ایجاد مراکز تخصصی و قرنطینه مجهز در استان هایی که تنوع گونه ای بالایی دارند و یا با معضل قاچاق گونه های روبرو هستند، یکی ازتصمیم هایی بود که در این جلسه گرفته شد.
او ادامه داد: قرار بر این شد تا 15 کلینیک دامپزشکی تخصصی حیات وحش در استان های مختلف راه اندازی و ایجاد شود که حیوانات بیمار در آن درمان و قرنطینه شوند. در کنار راه اندازی این کلینیک ها نیز دوره های آموزشی و تربیت نیروی متخصص در این حوزه برگزار خواهد شد.
محمدی تاکید کرد: بحث کنترل بیماری ها در حیات وحش کشور ما، در حال حاضر مانند یک نطفه است و ما در سازمان محیط زیست وظیفه و برنامه داریم تا این نطفه را رشد دهیم و به همین دلیل باید سازمان در ستاد و ادارات کل استان ها و با همکاری کارشناسان حیات وحش برنامه ویژه ای در این حوزه خواهد داشت.
به گزارش سبزپرس، از دو ماه قبل تا کنون دوبار شیوع بیماری کشنده در میان حیات وحش از دو منطقه مختلف گزارش شده است. حدود دوماه قبل شیوع بیماری «شاربون» در پارک ملی قمیشلو استان اصفهان در میان آهوهای این منطقه گزارش شد و روز گذشته نیز، گزارش شیوع بیماری در میان قوچ و میش های پارک ملی ساریگل در استان خراسان شمالی نیز به تایید رسید.
هنوز بیماری قوچ و میش های ساریگل مشخص نشده است اما تاکنون دستکم 15 قوچ و میش و بره بر اثر این بیماری تلف شده اند./ح.م