سبزپرس – گروه محیط طبیعی: سرپرست اداره كل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان از قرار داشتن اين استان در رده چهارم کشور از نظر وسعت مناطق زيست محيطي و رتبه هشتم کشور از نظر تعداد مناطق تحت مدیریت خبر داد.
به گزارش سبزپرس، خسرو افسری گفت: سيستان و بلوچستان گنجيه زيست محيطي كشور است كه در اين راستا حفاظت محيط زيست و تضمين بهره مندی صحيح و مستمر از شرايط زيست محيطي همسو با توسعه پايدار در دستور كار قرار گرفته است.
او ادامه داد: اكنون نسبت مناطق زيست محيطي استان به سطح كل كشور پنج درصد است كه اين به خوبي نشان دهنده موقعيت حساس محيط زيست سيستان و بلوچستان در راستاي اجرای اهداف درون سازماني است.
افسری بيان كرد: سيستان و بلوچستان با 187 هزار و 502 كيلومتر مربع پهناورترين استان كشور بوده كه پيش برد اهداف زيست محيطي با توجه به اين شرايط و پراكندگی مناطق تحت پوشش را نيازمند نگاه ويژه ملي كرده است.
وی افزود: اكنون نسبت مناطق زيست محيطي استان نسبت به مناطق كشوری هفت درصد است كه خود گواهي بر شرايط حساس محيط زيست سيستان و بلوچستان است.
سرپرست اداره كل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان بيان كرد: در اين استان محيط زيست به منظور حفظ ذخيره گاه هاي زيستی ، ژنتيكی، و حمايت از گونه هاي گياهی، جانوریو ژن هاي بومي منطقه، 13 منطقه را تحت مديريت خود تنها در بخش محيط زيست طبيعي قرار داده است.
به گفته افسری، حفظ نسل گونه هاي مختلف، جلوگيری از تعرض انسان ها و انتقال آْن به نسل هاي آينده از ديگر اهداف زير پوشش قرار دادن اين مناطق است.
او مناطق تحت مديريت محيط زيست طبيعي را شامل منطقه حفاظت شده گاندو، پناهگاه حيات وحش هامون ، اثر ملي و طبيعي تفتان ، اثر ملي گل فشان ، اثر ملي درخت سرو زربين سنگان و . . . برشمرد.
وی افزود: همچنين چهار منطقه شكار ممنوع بزمان، بلبل آباد، مك سرخ و پزم نيز در حفاظت اين اداره قرار دارند.
سرپرست اداره كل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان بيان كرد: اكنون نسبت مناطق شكار ممنوع استان به مساحت مناطق ممنوع كشور 9 درصد است.
افسري در ادامه با تشريح مهم ترين برنامه هاي اين نهاد در سال جهاد اقتصادي بيان كرد: با توجه به اينكه تالاب هامون، پناهگاه حياتوحش است با هماهنگي فرمانداري زابل و منابع طبيعي استان طرح جامع حفاظت و احياي تالاب هامون تدوين شده تا در دوره سوم سفر رياست جمهوري مطرح و مورد تصويب قرار گيرد.
وی از اجراي برنامههاي الگويي چون درياچه اروميه در منطقه هامون خبر داد و افزود: يك نسخه كامل و واحد براي نجات تالاب در دست اجرا داريم كه ضمن پيگيري حقآبه زيست محيطي، گره كور موضوع را حل و طبيعت منطقه را نجات دهيم كه باعث خشكي تالابها شده و به محيط زيست هر دو كشور ايران و افغانستان لطمه وارد كرده است.
سرپرست محيط زيست سيستان و بلوچستان از ديگر اقدام هاي محيط زيست، مديريت آبهاي داخلي و جلوگيري از اسراف و نهادينه كردن مصرف بهينه منابع آبي را عنوان كرد.
وی افزود: اقتصاد سنتي از جمله دامداري، كشاورزي و صيادي مردم منطقه در حال از بين رفتن است و بخشي از تالاب هامون كه زير فقر پوشش گياهي قرار دارد بر اثر بادهاي موسمي در حال فرسايش است و اين در آينده نزديك بزرگترين معضل زيست محيطي براي مردم به حساب ميآيد. افسري همچنين از مديريت پايش مستمر حفاظت گونههاي در حال انقراض وحش سخن گفت و ادامه داد: جبير از خانواده آهو، هوبره (پرنده نادر)، خرس سياه، پلنگ آسيايي، تمساح مردابي پوزه كوتاه، سنجاب بلوچي، باز شكاري، زاغ بور گونه انديمك و بومي مخصوص، دراج، بزمجه بنگال، تيهو و كبك و ... از گونههاي ويژه و منحصر به فرد اين استان است.
وی اضافه كرد: 200 گونه پرنده، 85 گونه خزنده، 300 گونه پستاندار و انواع آبزيان مختلف كه در حال مطالعه و بررسي از گونههاي آنها هستيم از نمونههاي حيات زيست محيطي سيستان و بلوچستان است.
او خاطرنشان كرد: سيستان و بلوچستان نخستين استاني بود كه مستنداتي در زمينه پراكنش گونههاي بلوم (شكوفايي پلانكتونها) در مناطق ساحلي جنوب شرق و شمالي درياي عمان را ارائه داد و در حال حاضر ايستگاههاي پالايش مشغول آناليز و نمونهبرداري از پنج هزار پلانكتون شناسايي شده در كشند قرمز هستند.
افسری ياد آور شد: از اين تعداد پلانكتون مشاهده شده 80 گونه سمي است و مطالعاتي در زمينه فيلوژني (تبارشناسي) آنان در دست اجراست.
سرپرست اداره كل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان تاكيد كرد: قطعاً گونههاي مضر كه در سواحل تروپيكال (استوايي) وجود دارد در اين استان هم موجود است ، به لحاظ اينكه توفانهاي مونسون، تابستانه و زمستانه به طور طبيعي در مناطق حارهاي به وقوع ميپيوندد و سيستان و بلوچستان نيز متأثر از اين توفانهاست.
وی افزود: فيتو پلانكتونها يا جلبكهاي تكسلولي شناور در آب همانند نقش گياهان در خشكي را ايفا ميكنند و مهمترين منابع غذايي موجودات در آب هستند.
افسری گفت: وقوع شكوفايي پلانكتونها در آب به صورت طبيعي وجود دارد و وقتي كه پايدار شوند به ويژه نمونه بلوم كننده آن جاي نگراني است.
وی در پايان ياد آور شد: حفاظت از محيط زيست وظيفه همگاني است و اين نهاد بدون مشاركت مردمي نمي تواند بخوبي اهداف زيست محيطي را در سيستان و بلوچستان اجرايي كنند.