نام لیلی طرابلسی همسر زین العابدین بن علی رئیس جمهور مخلوع تونس در جریان انقلاب این كشور و سپس فرار خاندان حاكم آن، به نامی آشنا تبدیل شد.
درنخستین روز از فرار خانواده بن علی منابع خبری گزارش دادند، همسر رئیس جمهورمخلوع تونس به هنگام فرار از این كشور یك و نیم تن طلا با خود خارج كرده است!!
براین اساس طرابلسی در روزهای واپسین حكومت بن علی برای اخذ سكه های طلا به بانك مركزی تونس رفته بود و به نظر می رسد وی به هنگام فرار از كشور یك و نیم تن طلا به ارزش 45 میلیون یورو (60 میلیون دلار) خارج كرده است.
«نیكولا پو و كاترین گراسیه» دو نویسنده و روزنامه نگار فرانسوی هستند كه زندگی سیاسی اقتصادی لیلی طرابلسی را در اثری تحت عنوان «حاكم كارتاژ» به رشته تحریر درآورند.
نویسندگان در «حاكم كارتاژ» ضمن معرفی لیلی طرابلسی، نقش وی و خانواده اش را در حكومت تونس مورد بررسی قرار دادند.
این كتاب كه 9 فصل دارد، به هنگام انتشار در سال 2009 در فرانسه با استقبال خوانندگان همراه شد. البته انتشار و راه یابی این كتاب به بازارهای تونس ممنوع بود، اما پس از سقوط بن علی، حاكم كارتاژ در ویترین كتاب فروشیهای شهرهای مختلف تونس قرار گرفت.
صعود لیلی طرابلسی در حكومت تونس، وزش نسیم تغییر درنظام بن علی، زندگی دشوار در قصر كارتاژ، بلحسن طرابلسی معاون بن علی، عماد الطرابلسی، لیلی مدیر مدرسه پاستور، صخر المطیری وارث احتمالی و معجزه اقتصادی، عناوین فصل های مختلف این كتاب است.
«كاترین و نیكولا» در كتاب خود بر مستنداتی تاكید دارند كه حاكی است: لیلی در سالهای اخیر در چارچوب پروژه سرقت ثروت های تونس كه عنوان فرعی این كتاب است، نقش اساسی و سرنوشت سازی در اداره امور این كشور ایفا كرد به گونه ای كه بنابر اقوال بسیاری از منابع نزدیك به قصر كارتاژ( كاخ ریاست جمهور مخلوع)، او با تكیه بر افراد خانواده اش كوشید تا در پرتو حكومت رو به فرسایش، خود را به حاكم اصلی كشور تبدیل كند.
نكته قابل توجه این است كه پیش بینی نویسندگان دو سال بعد - 2011- درست ازآب درآمد. آنها درسال 2009 برآورد كرده بودند كه تمام معیارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تونس به خط قرمز و نقطه هشدار و خطرناك رسیده كه گریبان حاكمان این كشور را خواهد گرفت.
به گفته نویسندگان این درحالی بود كه بن علی و اطرافیانش بیش از پیش به دنبال كسب ثروت بوده و در سركوب هر نوع اعتراضی تردید نمی كردند.
لیلی طرابلسی كه بود؟
لیلی، دختر خانواده ای فقیر بود كه پدرش به شغل فروش خشكبار اشتغال داشت و مادرش نیز زن خانه داری با 11 فرزند بود. وی در آغاز جوانی در سالن آرایشگاه زنانه مشغول به كار شد. پس از مدتی در یك آژانس مسافرتی مشغول بود و نخستین بار در سال 1975 ازدواج كرد كه سه سال بعد منجر به طلاق شد.
لیلی از این برهه وارد تجارت قاچاق شد و تبادل كالاهای قاچاق بین پاریس و رم را مدیریت می كرد، تا جایی كه یك بار بازداشت و گذرنامه اش توقیف شد. وی برای رهایی خود از یكی از افراد با نفوذ كمك خواست و در همان زمان بود كه با زین العابدین بن علی كه از دسامبر سال 1977 تا آوریل 1980مدیر نهادی امنیتی بود دیدار كرد. حوادث شهر قفصه نیز در سال 1980 رخ داد. بن علی بن علی به دلیل كوتاهی در مسوولیت خود در این حوادث، از سمتش بركنار و به عنوان سفیر لهستان منصوب شد.
درمجموع نویسندگان فرانسوی كتاب حاكم كارتاژ معتقدند: لیلی درعرصه فعالیت های سیاسی و اقتصادی تونس، زنی طمع كار و سودجو بود.
فساد اخلاقی و اقتصادی برادران طرابلسی
براساس مستندات فصل، بلحسن طرابلسی معاون بن علی بلحسن برادر بزرگ لیلی، شركت هواپیمایی تونس را در اختیار گرفت و آن را «شركت هواپیمایی كارتاژ» نامید.
اقدامی كه سبب شد وی را به قطب اصلی كارهای مالی خانواده طرابلسی تبدیل كند.
نویسندگان فرانسوی این كتاب براین باورند كه قدرت گرفتن لیلا در حكومت تونس سبب رشد خانواده وی شد. یكی دیگر از برادران لیلی كه عكاس دوره گردی بود، خیلی زود به تاجر بزرگی در این كشور تبدیل شد و سه پسرش به ویژه «معز و عماد» كه لیلی آنان را بسیار دوست می داشت به مسند و قدرت رسیدند.
در این كتاب از عماد به عنوان تاجری كه شخصیت مبتذلی دارد یاد شده است؛ كسی كه در تحقیر دیگران تردیدی نمی كرد تا آنجا كه درگفتگو با یك روزنامه نگار تونسی بسیاری از هموطنان خود را مورد توهین آشكار قرار داد. نزدیكان وی گفته اند كه عماد به استفاده از ماشین های سرقتی علاقه داشت. به عنوان نمونه وی همواره از یك مرسدس كه از شهر مارسل فرانسه در سال 2005 ربوده شده بود، استفاده می كرد.
علاوه براین، ماجراجویی عماد در سرقت دو قایق بادبانی از فرانسه سرو صدای زیادی به پا كرد كه لیلی تلاش زیادی كرد تا او را از پیگرد قانونی فرانسه در امان دارد. از همین رو وی از همسرش - بن علی- خواست تا تمام تلاشش را برای آسیب نرسیدن به عماد به كار گیرد. سرانجام با فشار و نفوذ دیپلماتیك و حقوقی لیلی در اوت 2009 عماد و معز طرابلسی از محاكمه در فرانسه نجات یافتند و قرار شد این دو در تونس محاكمه شوند كه البته این محكمه هیچگاه برپا نشد.