به گزارش سبزپرس، طبق اطلاعات شرکت مدیریت منابع آب (وابسته به وزارت نیرو) ساخت این سد که از سال 1376 روی رودخانه جاجرود در شرق تهران آغاز شده و تاکنون 12 هزار میلیارد ریال هزینه برده است.
آغاز احداث این سد، با اعتراضات گسترده کارشناسان محیط زیست همراه بود چرا که مخزن این سد در پارک ملی خجیر در 45 کیلومتری تهران واقع شده و با آبگیری کامل آن، بخش‌های مهمی از این پارک ملی به زیر آب خواهد رفت.
از طرف دیگر با ساخت این سد، جاده‌ای که پیش از این برای دسترسی به یه پایگاه نظامی در پارک ملی خجیر وجود داشت، به زیر رفت و برای ساخت جاده‌ای دیگر در ارتفاع بالاتر، بیش از هزار درخت بنه در این پارک ملی ریشه کن شدند.
«خسرو ارتقایی»، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران در گفت و گو با پایگاه خبری وزارت نیرو، گفت: سد ماملو تنها سدی است که در نزدیک ترین نقطه از پایتخت قرار گرفته است.
ارتقایی سد ماملو را از نوع خاکی با هسته رسی بیان و هدف اصلی احداث آن را تامین آب شرب جنوب شهر تهران عنوان کرد و افزود: این سد با ارتفاع 89 متر از پی حجمی افزون بر 240 میلیون مترمکعب را در خود ذخیره می کند.
ارتقایی همچنین اضافه کرد: این سد با توجه به سرریز درجه دار خود قادر است بالاتر از تراز اصلی آب را در خود نگه دارد.
به گفته وی، این سد در زمان مورد نیاز با ذخیره کردن آب بالاتر از تراز و سطح دریچه می تواند به مدیریت بهتر آب کمک کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران تامین 90 میلیون مترمکعب آب زراعی دشت های ورامین و پاکدشت و افزون بر 120 میلیون مترمکعب آب شرب جنوب تهران و نیز نزدیک به 30 میلیون مترمکعب آب صنعتی را از جمله ویژگی های سد ماملو ذکر کرد.
ارتقایی همچنین تصریح کرد: در دو سال آبی 88 و 89 حجمی افزون بر 130 میلیون مترمکعب در شرایط خشکسالی جهت تامین آب مورد نیاز کشاورزی در اختیار کشاورزان استان قرار گرفته است.
ارتقایی با اشاره به نیاز دشت ورامین به عنوان یکی از دشت های حیاتی استان تهران، اظهار داشت: با توجه به نیاز آبی شدید این دشت بخشی از این نیاز از آب سد ماملو، بخشی از چاه های موجود و بخش دیگر از پساب آب جنوب تهران به دشت انتقال خواهد یافت.
به گفته وی، در زمان کنونی نزدیک به چهار مترمکعب در ثانیه پساب تولید می شود که با تکمیل طرح این میزان به هشت متر مکعب خواهد رسید.
ارتقایی با بیان اینکه حجم خاکریزی سد ماملو هفت میلیارد و 200 میلیون مترمکعب است، طول تاج سد را نزدیک به 807 متر ذکر کرد.
وی افتتاح سد ماملو را اتفاق مهمی در سطح استان تهران برشمرد و افزود: این سد در صورت بهره برداری از تصفیه خانه شماره هفت تهران و نیز خطوط انتقال می تواند آب شرب جنوب تهران را تامین کند.
به گفته ارتقایی، تصفیه خانه و خطوط انتقال توسط شرکت آب و فاضلاب و در زمان کنونی در حال اجرا شدن است.
وی همچنین تاکید کرد: سد ماملو می تواند نزدیک به 30 هزار شغل را برای کشاورزان ایجاد کند و نیز نزدیک به یک میلیون نفر را زیرپوشش آب شرب قرار خواهد داد.
با این حال با آغاز آبگیری این سد در سال 1387، گفته می‌شد که فاضلاب شهر جدید پردیس و همچنین آبکاری‌ها و واحدهای صنعتی کوچک و بزرگ حاشیه شرق تهران به مخزن این سد وارد می‌شوند و باعث آلودگی آب موجود در پشت این سد می‌شوند؛ در نهایت این اتفاق باعث بالا رفتن هزینه‌های تصفیه آب در پشت این سد خواهد شد.
بهره‌برداری رسمی از سد ماملو درحالی است که مسئولان دولت ایران، سدسازی را یکی از افتخارات خود می‌دانند در حالی که بسیاری از کشورهایی که سوابق طولانی در ساخت سدها داشته‌اند، امروزه تمایلی به ادامه این کار ندارند.
شب گذشته، اخبار سراسری سیمای جمهوری اسلامی ایران، رتبه جهانی کشور در ساخت سد را سوم اعلام کرد. در این بخش‌ خبری، تعداد سدهای ایران را 600 سد اعلام کرد.
برابر اطلاعات شرکت مدیریت منابع آب، تا کنون 588 سد در ایران به بهره‌برداری رسیده است. علاوه بر این 137 سد دیگر در حال ساخت و 546 سد دیگر نیز در مرحله مطالعه هستند.
این در حالی است که از جمع سدهای ساخته شده، تنها تعداد بسیار کمی از شبکه آبیاری و زهکشی این سدها احداث و تکمیل شده و بخش عمده‌ای از این سدها فاقد این شبکه هستند.
از سوی دیگر، عمده سدهای ساخته شده در ایران، بدون اجرای عملیات آبخیزداری در بالا دست به بهره‌برداری رسیده‌اند که این کار باعث فرسایش خاک در بالا دست و انباشت رسوبات در مخزن شده است.
مطالعات جدید در مدیریت منابع آب نشان داده که برخلاف آنچه در گذشته تصور می‌شد، هدر رفت آب در پشت بسیاری از سدها بیش از حدی است که بتوان از آن صرف نظر کرد و ساخت سدها در بسیاری از اقلیم‌ها (خصوصاٌ اقلیم‌های خشک) به دلیل رقم بالای تبخیر و همچنین تاثیر نامطلوب بر پوشش گیاهی پایین دست، بیش از آنکه باعث ذخیره آب شود، هدر رفتن آب را در پی خواهد داشت.


Original thread: بهره برداری رسمی از سد ماملو فردا آغاز می شود سدی که پارک ملی خجیر را زیر آب می‌برد, Author: amirhmf, Site: تالار گفتگوی پرشین پت(مای پت)