دادگـاه قاتلان خرسهـــــای سمیرم دیروز درحالی برگزار شد که رییس سازمان محیطزیست خواستار اشد مجازات برای این افراد شده است. البته در قانون مجازات اسلامی بند و مادهای به عنوان قانون حمایت از حیوانات وجود ندارد تا این افراد براساس آن به اشد مجازات محکوم شوند
دادگـاه قاتلان خرسهـــــای سمیرم دیروز درحالی برگزار شد که رییس سازمان محیطزیست خواستار اشد مجازات برای این افراد شده است. البته در قانون مجازات اسلامی بند و مادهای به عنوان قانون حمایت از حیوانات وجود ندارد تا این افراد براساس آن به اشد مجازات محکوم شوند و حتی جریمههای نقدی هم به میزانی نیست که بتواند این بازدارندگی را برای قاتلان و شکارچیان غیرمجاز بعدی ایجاد کند.
محمد جواد محمدیزاده، درباره خبر دادگاه این قاتلان به مهر گفت: «سازمان محیطزیست به عنوان شاکی این پرونده از قاضی دادگاه میخواهد تا اشد مجازات را برای متهمان اصلی کشتار و سلاخی سه قلاده خرس در بخش ونک شهرستان سمیرم، در نظر بگیرد تا دیگر شاهد بروز چنین حوادثی در حیات وحش کشور نباشیم و محیطزیست تا گرفتن رأی قطعی برای متخلفان این پرونده دست از تلاش خود بر نمیدارد.»
البته به دلیل وجود نداشتن قانونی در این زمینه، جمشید نادری، کارشناس حقوقی محیطزیست معتقد است، این بحثها بیشتر جنبه شعاری دارد. چراکه به گفته او زمانی میتوان اشد مجازات را برای جرمی درخواست کرد که در قانون مجازات اسلامی تعریف شده باشد. وجود نداشتن قوانین حمایتی از حیوانات به گونهای است که دکتر ناصر کرمی، کارشناس محیطزیست در مورد آن میگوید: «حیوان آزاری در قوانین مدنی ایران جایگاه مشخص و شفافی ندارد. البته برای قتل حیوان حفاظت شده موردهایی وجود دارد، ولی برای آزار رساندن به آنها، مثل مورد خرسهای سمیرم، قانونی نداریم.» به گفته او مهمتر آن است که ما با مردمی روبهرو هستیم که معتقدند حیوان وحشی باید کشته شود.
با این حال کرمی معتقد است که برگزاری این دادگاه میتواند تاثیر فرهنگی زیادی داشته باشد. اینکه مردم مخصوصا روستاییها باید آگاه شوند که کشتن حیوانات عمل خوبی نیست. در زمینه فعالیت برای آگاهسازی مردم نیز کامبیز نوروزی، حقوقدان معتقد است این جور مباحث بیشتر از هر چیز نیازمند یک نظام فرهنگ عمومی است و قانون به تنهایی کارآمد نخواهد بود. البته به عقیده او در جامعهای که حقوق انسانها رعایت نمیشود چطور میتوان به رعایت حقوق حیوانات امیدوار بود. البته به این معنا نیست که حمایت از حیوانات، نادیده گرفته شود. با این حال به گفته نادری، پیشنویس قانون حمایت از حیوانات در مجلس پنجم تقدیم شده بود که تا به امروز به آن رسیدگی نشده است. البته با اجرای دادگاه قاتلان خرسهای سمیرم، ناصر کرمی معتقد است که باید به قوهقضاییه تبریک گفت ولی سازمان حفاظت از محیطزیست باید پیگیر کشتن و جلوگیری از آزار رساندن به حیوانات باشد.
ولی با این حال باید گفت که در کل قانون مجازات اسلامی تنها، در مادههای ۶۷۹ و ۶۸۰، مجازاتهایی برای افرادی که حیوانات را بدون ضرورت به قتل میرسانند وجود دارد که البته تمام مجازات این افراد، حبس از ۳۱ روز تا شش ماه و جریمه نقدی ۱۵۰هزار تومان تا ۳۰۰هزار تومان است.