سازمان دامپزشکی کشور برای کلینیک های دام کوچک بخشنامه ای را تدوین کرده است که بندهای عجیب آن موجب شگفتی دامپزشکان متخصص حیوانات کوچک شده است.
حدود یک سالی می شود که رییس سازمان دامپزشکی تجهیز مرغداری های کشور را به کوره لاشه سوز الزامی خواند اما حالا گویا سازمان دامپزشکی تصمیم دارد بخشنامه ای به درمانگاه های حیوانات کوچک نیز ارسال کند و آنها را موظف به نصب و راه اندازی کوره های لاشه سوز در کلینیک های کوچک شان کند. اقدامی که دامپزشکان دام کوچک آن را اقدامی غیرکارشناسی تعبیر می کنند.
صاحب یک کلینیک دامپزشکی در شمال تهران با اشاره به بخشنامه مذکور به خبرنگار "دامپزشک" گفت: در حال حاضر سازمان دامپزشکی اقدام به تهیه طرحی با عنوان طرح ممیزی کرده است تا آن را برای درمانگاه های دام کوچک به صورت بخشنامه ارسال کند. متاسفانه بندهای این بخشنامه بدون هیچگونه دقت و نکته بینی تنظیم شده اند به طوری که مخاطبان این طرح در نگاه اول احساس می کنند سازمان دامپزشکی با تنظیم این بخشنامه ها هیچ هدف خاصی را دنبال نمی کند.
این دامپزشک برخی دستورالعمل های مندرج در این طرح را غیرکارشناسی توصیف کرد و افزود: به عنوان مثال در بندی از این بخشنامه دامپزشکان دام کوچک موظف شده اند تا کوره لاشه سوز را در محل کلینیک شان نصب و راه اندازی کنند در حالی که اغلب کلینیک های دامپزشکی واحدهای آپارتمانی کوچکی هستند که نصب و راه اندازی کوره لاشه سوز در آن ممکن نبوده و بوی حاصل از سوختن لاشه ها تمام ساکنان مجتمع های شهری را اذیت می کند و از لحاظ بهداشتی هم درست نیست چنین اقدامی در فضاهای شهری صورت گیرد. معمولا چنین اقداماتی در فضاهای خارج از شهر انجام می شود.
وی ادامه داد: غیر از این نکته، کلینیک های دامپزشکی حیوانات کوچک هرگز حجم تلفات شان به اندازه مرغداری ها و گاوداری ها و واحدهای بزرگ صنعتی نبوده و شاید در سال تنها دو مورد تلفات داشته باشند که آن هم در مواردی است که بیماری بسیار پیشرفته شده و چاره ای جز معدوم کردن حیوان نباشد. صاحب نظران همواره بر این نکته تاکید می کنند، کلینیکی که هرماه تلفات دامپزشکی داشته باشد باید تعطیل شود چون دامپزشکان مشغول در آن از درمان حیوانات ناتوانند.
این دامپزشک خاطرنشان کرد: وجود کوره لاشه سوز در درمانگاه های دام کوچک اصلا ضرورتی ندارد و سازمان دامپزشکی به جای الزام صاحبان کلینیک های دام کوچک به این موضوع باید حساسیت خود را روی بهداشت محیط و شاخصه های استاندارد بهداشتی کلینیک های دامپزشکی متمرکز کند چون در حال حاضر کلینیک هایی وجود دارند که آنقدر نسبت به بهداشت محیط و فضای کاری خود بی توجه اند که بوی تعفن از آنها به مشام می رسد.
وی با اظهار شگفتی از این دستورالعمل سازمان دامپزشکی تصریح می کند: من واقعا نمی دانم سازمان دامپزشکی با چه هدفی این دستورالعمل را تدوین کرده در شرایطی که این نکات آنقدر بدیهی است که هر دانش آموخته دامپزشکی به راحتی قادر به درک آن است شاید این الزام مسوولان سازمان دامپزشکی برای آنها منافع مادی به دنبال داشته باشد.
وی پیشنهاد کرد: سازمان دامپزشکی اگر خیلی نگران لاشه های دام کوچک است بهتر است با در نظر گرفتن خودروهای مخصوص و اخذ هزینه های لازم از صاحبان دام کوچک اقدام به جمع آوری لاشه های دام کوچک از تمام کلینیک های شهری کرده و اقدام به سوزاندن آنها در فضای خارج از شهر کند نه اینکه با چنین دستورالعمل شگفت آوری دامپزشکان دام کوچک را ملزم به راه اندازی کوره در ساختمان های شهری کند.
این دامپزشک همچنین بندهای دیگری از این طرح را مورد اشاره قرار داد و اظهار کرد: از دیگر بندهای شگفت آور طرح ممیزی سازمان دامپزشکی تعبیه کپسول آتش نشانی در کلینیک های دامپزشکی است در حالی که احتراق در این کلینیک ها بسیار بعید به نظر می آید و سازمان بهتر بود دامپزشکان را ملزم به تعبیه کپسول های اکسیژن در کلینیک هایشان می کرد که مساله ای حیاتی تر، مهم تر و قابل پیش بینی تری برای یک کلینیک دامپزشکی به شمار می آید. در واقع سازمان واجب را رها کرده و مستحب را چسبیده است.
وی در پایان ابراز داشت: یکی دیگر از بندهای جالب این طرح نیز دستور سازمان برای عقب گرد به سیستم اداری سنتی است و الزام دامپزشکان به بایگانی دستی نسخه ها و رد فرآیندهای رایانه ای در این زمینه است که این موضوع نیز واقعا غیرقابل فهم است.
مریم شکرانی