رژیم لاغری مناسب بگیرید تا دچار ریزش مو نشوید
واقعیت این است كه اكثر رژیمهای رایجی كه با موفقیت وزن را كاهش میدهند، ریزش مو را هم تحریك میكنند. البته مدل دادن مو (محكم بستن آن، فر كردن، بافتن و...) هم میتواند به موها آسیب بیشتری برساند. خوشبختانه این ریزش مو میتواند اندك و مقطعی باشد، ولی در صورت بیتوجهی، گستردهتر و شدیدتر میشود.
به طور كلی ریزش مو بر اثر عوامل مختلف مانند بارداری، استرس، جراحی و تغییرات هورمونی مرتبط با سن میتواند ایجاد شود. رژیمهای كاهش وزن هم بر اثر كمبود یك یا چند نوع ماده مغذی میتوانند باعث ریزش مو شوند؛ مثلا كمبودآهن در رژیمهای كاهش وزن یك علت ریزش مو است. تغییراتی كه این رژیمها در سطح روی، منیزیم، پروتئین، اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای D، B و A اعمال میكنند، میتوانند باعث دورههای ریزش مو شوند. البته این مشكل هم در مردان و هم در زنان ایجاد میشود، ولی زنان بیشتر متوجه آن شده و به دنبال درمان میروند.
در این میان، ریزش مو در رژیمهایی كه كاهش وزن سریع میدهند، بارزتر است، چرا كه این رژیمها تغییراتی در متابولیسم به وجود میآورند كه رشد مو را تحت تاثیر قرار میدهند. تغییراتی كه در رژیم غذایی به وجود میآید، در سیكل رشد مو اختلال ایجاد میكند و باعث میشود فولیكولهای مو در فاز رشد، خیلی سریع وارد «فاز استراحت» شود.
این خود باعث 20 تا 30 درصد افزایش ریزش مو روزانه میشود. برای پیشگیری از این حالت، كاهش وزن باید به صورت تدریجی صورت گیرد و رژیم طوری باشد كه هیچكدام از گروههای غذایی (نان و غلات، گوشت و حبوبات، سبزیجات، میوهجات و لبنیات) در آن حذف نشوند.
رژیمهایی كه دریافت پروتئین و آهن را محدود میكنند، مانند رژیمهای گیاهخواری و رژیمهای بسیار كمچرب، اغلب كمبود تغذیهای دارند. از طرف دیگر رژیمهای پر پروتئین مانند رژیم اتكینز كه مصرف میوه و سبزی را محدود میكنند هم باعث ریزش مو میشود.
خوشبختانه در بسیاری از افراد ریزش مو با رژیم كاهش وزن، موقت بوده و 2 تا 6 ماه طول میكشد. بعد از بازگشت به رژیم متعادل غذایی، رشد مو دوباره آغاز میشود.
برای اینكه در كنار كاهش وزن دچار ریزش مو نشوید، بهتر است سعی كنید از رژیمهایی كه كاهش وزن سریع میدهد، اجتناب كنید. كاهش وزن بهتر است در هفته به میزان نیم تا یك كیلو باشد.
همچنین از محكم بستن موها خودداری كنید و در صورتی كه رژیم شما كمبود تغذیهای دارد،از مكمل مولتیویتامین و آهن استفاده كنید.
در ضمن با تجویز پزشك متخصص پوست و مو میتوانید از ماینوكسیدیل به صورت موضعی استفاده كنید، گرچه این دارو برای همه موثر نیست.