محرم آمد و نو کرد درد و داغ حسین ...


این روزها در شهر که قدم میزنی، از هر کوچه و خیابان که گذر میکنی، گویی شهر چهره عوض کرده و رنگ ماتم به خویش گرفته است. آرام آرام نوای یا حسین و یا ابالفضل از گوشه و کنار شهر به گوش می رسد . آری ! ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان نزدیک است... .مسایل محیط زیستی در ماه محرم


بی شک حضور عاشقانه ی مردم در برپایی مراسمات عزاداری قابل احترام و ستودنی است. هر کسی ارادت خویش به سرور و سالار شهیدان به گونه ای نشان می دهد. از حضور در هیات ها و مجالس عزاداری گرفته تا اهدای خون و قربانی کردن و ... .


یکی از سنت های پسندیده ی مذهبی نیز در این ایام، اطعام نیازمندان و پذیرایی از عزاداران حسینی است. به ویژه کسانی که نذری دارند، ارادت خویش به امام حسین و یارانش را با پذیرایی از عزاداران با شربت و شیر و آبمیوه و غذا و ... نشان میدهند و نذر خویش را اینگونه ادا می کنند.


اما نکته ی قابل توجه در این بین اینست که رعایت شرایط بهداشتی و همچنین حجم وسیع توزیع اقلام خوراکی و نوشیدنی ها در این ایام ، منجر به استفاده ی بیش از حد مردم از ظروف یکبار مصرف می گردد. باید توجه داشت که مصرف بیش اندازه این ظروف و بخصوص عدم جمع آوری آنها و رها ساختنشان در سطح شهر، نه تنها 

به زیبایی شهر لطمه زده و کارگران عزیز شهرداری را به زحمت می اندازد، بلکه منجر به بروز معضلات زیست محیطی میگردد. موضوعی که متاسفانه معمولا رعایت نمی گردد و مثلا در حین پخش شربت نذری به دلیل عدم وجود سطل آشغال یا کیسه زباله، بیشتر لیوانها روی زمین انداخته می شوند. نگارنده بارها مشاهده کرده 


است که برخی از سینه زنان عزیز پس از استفاده از نذوراتی که همشهریان محترم به دسته جات عزاداری می دهند یا نذوراتی که از ایستگاه های صلواتی دریافت می کنند، ظرف مربوطه را دقایقی در دست نگه داشته و دهها متر باخود حمل می کنند و از آنجا که مکان مشخصی برای گذاشتن آن نمی یابند نهایتا آن را در گوشه ایی مانند کنار خیابان و پیاده رو و جوی آب رها میکنند.



شاید در نگاه اول بروز این مشکل اجتناب ناپذیر بنماید ، اما با اندکی تامل متوجه می گردیم که با یک برنامه ریزی ساده می توان براحتی و تاحدود زیادی از وقوع این پدیده زشت جلوگیری نمود. 

بطور مثال می توانیم به جای نذر کردن شربت و ... ، به افراد نیازمندی که می شناسیم ( و کم هم نیستند...) کمک کنیم و یا هزینه ی آن را در اختیار موسسات خیریه قرار دهیم. 



اما برای کاهش معضلات زیست محیطی در این ایام چند پیشنهاد ساده مطرح می گردد که عبارتند از :


1. همشهریانی که نذر خود را در لیوان ها و یا بسته های یک بار مصرف ادا می کنند، سطل زباله یا کیسه های زباله بزرگ نیز تهیه کرده و در محل قرار دهند تا از پخش و پلا شدن این ظروف جلوگیری شود.


2. روسای هیئت های عزاداری و مداحان و ذاکرین اهل بیت، عزادارن را در این خصوص توجیه نمایند و از عزاداران بخواهند تا ظروف نذورات را پس از استفاده صرفا در محل های مشخص قرار داده و جمع آوری نمایند.


3. با توجه به سرطان زا بودن لیوان های پلاستیکی، حتی المکان برای نوشیدنی های گرم مانند چای از لیوان های کاغذی استفاده شود.


4. برای فرهنگ سازی در این زمینه ها ائمه جمعه و جماعات می توانند نقش بسزایی ایفا کنند و در این ایام که مردم بیشتر در مساجد و حسینیه ها حضور دارند در زمینه رعایت مسایل زیست محیطی در ایام محرم و حتی در طول سال تذکراتی را مطرح نمایند.

انشاء ا... که با رعایت نکات زیست محیطی ،همگی بتوانیم از فیوضات این ماه بهره مند شویم.
منبع: تابناک