پس از آنکه علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه در این باره گفت که هر چیزی به ذهنش رسیده درباره این موضوع انجام داده، این معاون صالحی است که تحرک زیادی برای اقناع افکار عمومی انجام میدهد؛ هرچند به نظر نمیرسد سر بریدن 18 ایرانی آن هم در عربستان و توسط سعودیها، برای افکار عمومی نیازمند توضیح و دلیل باشد.
دیروز باز هم حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای علیاکبر صالحی درباره این موضوع، جزئیات بیشتری اعلام کرد.
امیرعبداللهیان گفت: «عربستان 2 گروه از ایرانیان را
اعدام كرد؛ یك گروه 8 نفره و یك گروه 10 نفره؛ آن هم به اتهام حمل مواد مخدر.
در حالی كه این افراد 5 سال پیش، دستگیر و به
اعدام محكوم شده بودند و از ابتدا كه این پرونده باز شد، جمهوری اسلامی ایران، وزارت امور خارجه و سفارت ما تلاشهای جدی را برای تعیین وضعیت و آزادی این افراد آغاز كردند.»
امیرعبداللهیان در ادامه از ادعای سعودیها درباره اتهام این ایرانیان گفت.
او اظهار داشت: از نگاه عربستان سعودی و مطالبی كه به سفیر ما منتقل كردند، این افراد متهم به حمل بیش از 2 تن مواد مخدر بودند اما برای ما به عنوان وزارت امور خارجه، رعایت كنوانسیونهای بینالمللی و دسترسی كنسولی در شكل قانونی و دقیق خود اهمیت دارد.
وی تصریح كرد: سعودیها میگویند ما به شما دسترسی كنسولی دادهایم، همه آنها در زندان تلفن همراه داشته و هر روز با خانوادههایشان و سفارت در تماس بودهاند. در جلسه دادگاه هم سفارت برایشان وكیل گرفته است اما به دولتمردان عربستان باید بگوییم كه وقتی میگوییم دسترسی كنسولی، یعنی اینكه وقتی دستگیر شدند، باید طی یادداشتی وزارت خارجه عربستان به سفارت ما در ریاض، موضوع را اعلام میكرد كه این افراد دستگیر شدهاند. بهرغم پیگیریها و یادداشتهای مكرر، دسترسی رسمی و كنسولی به ما داده نشد كه خلاف كنوانسیونهای بینالمللی است و بشدت به این موضوع اعتراض داریم.
معاون وزیر امور خارجه یادآور شد: در 3 ماه گذشته به یكباره با این مساله مواجه شدیم كه از داخل زندان به سفارت زنگ زدند كه 8 نفر از زندانیان ایرانی را برای اجرای حكم
اعدام بردهاند. وی افزود: در پیگیریهای مكرری كه به عمل آمد، دكتر صالحی بهرغم اینكه ما واكنشهای مثبت و قابل انتظاری را در موضوعهای مختلف از عربستان سعودی نمیدیدیم، تماس تلفنی با آقای سعود الفیصل برقرار كردند.
فیصل قول داد یا فریب ؟
امیرعبداللهیان در ادامه درباره ماجرای قابلتامل مذاکرات علیاکبر صالحی و سعود الفصیل توضیحات بیشتری ارائه کرد.
او گفت: «آقای سعود الفیصل به آقای دكتر صالحی گفته بود كه من این موضوع را پیگیری میكنم و 24 ساعت بعد، تماس گرفتند و گفتند كه
اعدام این افراد به تعویق افتاد اما در روزهای بعد، یادداشتی از طریق وزارت خارجه عربستان به دست ما رسید. گواهی فوت یعنی گواهی
اعدام این افراد به همراه وصیتنامههای آنها را نیز به سفارت ما فرستادند.
متاسفانه در تاریخی كه آقای سعود الفیصل به آقای صالحی گفته بودند كه
اعدام این افراد به تعویق افتاده است، این اعدامها صورت گرفته بود.»
معاون عربی و آفریقایی وزیر امور خارجه درباره احتمال بازی بودن این رفتار سعود الفیصل به ایرنا گفت: اخبار و اطلاعاتی كه ما داریم، به همراه مطالبی كه به ما منتقل شده و بررسیهایی كه در آنجا به عمل آمده است، نشان میدهد اظهاراتی كه آقای سعود الفیصل در این باره داشته و تلاشهایی كه انجام داده است و حتی اینكه دستور برای تعویق این اعدامها داده شده، حرف نابجایی نبوده و حقیقتا این اقدام را در مناسبات بین 2 وزیر خارجه و در مناسبات دیپلماتیك انجام داده است.
اما دستگاه قضایی عربستان، دستوری را كه از قوه مجریه آمده، نادیده گرفته بود كه آقای سعود الفیصل هم طی نامهای به دكتر صالحی با اشاره به استقلال قوه قضائیه به نوعی به این موضوع پرداخته است. امیرعبداللهیان تصریح كرد: حتی بعد از آن، آقای سعود الفیصل مجبور شد نامهای را برای آقای صالحی بفرستد كه در آن نامه توضیحاتی را مبنی بر اینكه امیدواریم شرایط ما و بحث به وجود آمده بین دستگاه قضایی و مجریه را درك كنید، ارائه كرده است.