ناخن می كارید، مراقب باشید
روزی كه مجبور باشید بدون ناخن كارهای روزانه خود را انجام دهید، بیشتر ارزش آن را درك خواهید كرد.
به گفته دكتر امیرهوشنگ احسانی، متخصص بیماریهای پوست و مو، با وجود اینكه قسمت اصلی ناخن از ماده سختی تشكیل شده، ولی در كل بافتی زنده است كه رشد میكند.
این پزشك متخصص توضیح میدهد: هر لحظه سلولهایی توسط قسمت سازنده ناخن كه در بخش زیرین هلال سفید رنگ آن قرار دارد، ساخته میشود و به سمت جلو پیش میرود تا صفحه ناخن تشكیل شود.
به گفته وی، ناخن سه قسمت اصلی دارد؛ صفحه ناخن، سلولهای سازنده و بستر ناخن كه بیماری و آسیب رسیدن به هر یك از آنها میتواند سبب بروز مشكلاتی برای فرد شود.
دكتر احسانی با اشاره به مشكلاتی كه در اثر كاشت ناخن ممكن است ایجاد شود، توضیح میدهد: ناخن مصنوعی كه با چسبهایی روی ناخن اصلی فرد چسبیده میشود به سلولهای تولید ناخن فشار میآورد و روی آن تاثیر میگذارد. در این شرایط حتی ممكن است قسمتهای سازنده ناخن به تدریج تخریب شود.
به گفته وی استفاده از این چسبها هم میتواند سبب بروز واكنشهای شیمیایی شدید و افزایش حساسیت شود.
خطرات لاك
استفاده از لاك ناخن در طرحها و رنگهای متنوع میان خانمها رواج دارد و افراد زیادی ترجیح میدهند برای زیبایی بیشتر ناخنها از این نوع آرایش استفاده كنند.
دكتر احسانی در اینباره میگوید: لاك میتواند به عنوان یك لایه روی ناخن حساب شود، ولی باید دقت داشت آستون كه اغلب برای پاك كردن لاك از آن استفاده میشود، صفحههای كراتینی ناخن را خرد و شكننده میكند.
به گفته این متخصص پوست و مو، بهتر است همیشه از لاك پاككنهای غیراآستونی استفاده شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران هشدار میدهد: افرادی كه زیاد از لاك استفاده میكنند، ممكن است با مشكلات جدیتری هم روبهرو شوند و انتهای ناخن این افراد پوستپوست و پودری شكلشود.
دكتر احسانی به تحریك بافت نرم اطراف ناخن اشاره و یادآوری میكند: در اثر هر نوع تحریك بتدریج بافت نرم اطراف ناخن كه باید كاملا چسبیده باشد، باز شده و همین فعل و انفعال منشا بروز عفونتهای میكربی، ویروسی و قارچی در محیط ناخن میشود.
به گفته این متخصص بیماریهای پوست و مو، كار با مواد شوینده و تماس زیاد با رطوبت نیز شرایط را برای بیماریهای این ناحیه بیشتر آماده میكند. چنین فردی با احساس تورم، قرمزی، درد و ترشحات چركی دور ناخن به پزشك مراجعه میكند و مشخص میشود تحریك بافت اطراف ناخن یا عدم رعایت بهداشت سبب بروز این مساله شده است.
كوتاه كردن ناخنها هم قانون دارد
اگر ناخنها و به خصوص ناخن شست پا به درستی كوتاه نشود، مشكلاتی ایجاد خواهد كرد. دكتر احسانی با اشاره به این موضوع میافزاید: افرادی كه كنارههای ناخن را تیز میگیرند، كفشهای تنگی میپوشند یا به صورت ژنتیكی كنارههای ناخنشان خیلی داخل گوشت اطراف ناخن فرو رفته است، با مشكلاتی مانند ترشح چركی و درد روبهرو میشوند.
به گفته وی حتی گاهی برای بهبود شرایط به جراحی منجر می شود.
لكههای سفید روی ناخن
بسیاری از ما با دیدن لكههای سفید روی ناخن، به فكر كمبود آهن، روی، كلسیم و دهها ویتامین و ماده معدنی دیگر خواهیم افتاد. گاهی حتی بدون تجویز پزشك از مكملهای تغذیهای نیز استفاده میكنیم تا این لكهها برطرف شود.
دكتر احسانی با ذكر این نكته كه همیشه كمبودهای تغذیهای دلیل وجود این لكهها نیست، میگوید: در بیشتر مواقع این لكهها ناشی از ضربهها و آسیب به صفحه یا بافت سازنده ناخن است. البته نوع تغذیه هم در سلامت ناخنها تاثیر دارد. مثلا كمبود آهن میتواند ناخنها را قاشقی شكل كند و كمبود ویتامینهای مختلف و روی نیز میتواند رشد ناخن را كاهش دهد.
به گفته وی، ضرباتی كه برای مدت زمان طولانی به ناخنها وارد میشود مانند افرادی كه زیاد تایپ میكنند یا تماس دائمی با آب و رطوبت دارند، میتواند سبب شكننده شدن ناخنها شود. بنابراین با وجود زیبایی ظاهری ناخنهای بلند، بهتر است برای كاهش احتمال خطر و شكنندگی ناخن، آنها را كوتاه نگه داریم.
این پزشك متخصص معتقد است، داشتن ناخن سالم بسیار مهم است و افراد بدون ناخن نمیتوانند خیلی از كارهای روزمره را به خوبی انجام دهند. وی در این زمینه توضیح میدهد: اگر مجبور شویم ناخن فردی را بكشیم، 9 تا 10 ماه برای رشد ناخن دست و تا 18 ماه برای رشد ناخن پا زمان لازم است. البته مشخص است كه در این مدت، او نمیتواند فعالیتهای روزانه و به خصوص كارهای ظریف را به خوبی انجام دهد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران خاطر نشان میكند: تنها افرادی كه به صورت ژنتیكی
ناخن ندارند یا كسانی كه در اثر صدمات
ناخن خود را از دست دادهاند، میتوانند زیر نظر پزشك از ناخنهای مصنوعی استفاده كنند. وی تاكید میكند: به رعایت بهداشت
ناخن در كنار دیگر نكات سلامتی باید اهمیت داد و به هیچ وجه نباید ناخنها را بافتی مرده و بیاثر دانست.