خبر این بود:

چند روز بعد از مرگ ببر نر سیبری در باغ وحش ارم تهران، سرانجام امروز مدیران باغ وحش تهران از بیم همه گیری بیماری مشمشه تصمیم به کشتن شیرهای این باغ وحش گرفتند. بر اساس این گزارش 14 شیر باغ وحش ارم در تهران امروز با شلیک گلوله به شقیقه هایشان کشته شدند...
Resigzed Image Click this bar to view the full image.


قصه از کجا شروع شد؟

اوایل امسال بود که علی‌رغم بی‌برنامگی سازمان محیط زیست، ببرهای وارداتی در باغ وحش اسکان داده شدند؛ ببرهایی کهنمی‌دانستند چه سرنوشت تلخی در انتظارشان است.
بیش از 2 هفته از مرگ ببر سیبری به دلیل بیماری مشمشه می‌گذرد و خبرهای امروز این بود که 14 شیر باغ وحش ارم به دلیل ابتلا به مشمشه با شلیک گلوله کشته شدند. حالا اینجا چند سوال مطرح است. آیا سازمان محیط زیست به عنوان یک دستگاه نظارت ‌کننده نمی‌بایست وضعیت باغ‌وحش ارم را بررسی دقیق و سپس نسبت به انتقال ببرها اقدام می کرد؟ آیا نباید نظارتی بر غذای ببرها و حیوانات باغ وحش داشته باشد؟ در صورتی که باغ وحش ارم به دلیل عدم نظارت و کنترل دقیق به کانونی از بیماری های عفونی و قارچ تبدیل شده است چرا ببرها در باغ وحش نگهداری شدند؟ تمام این سؤالات و هزاران پرسش بی‌جواب دیگر وجود دارد که باید محیط زیست و مسئولان باغ وحش ارم نسبت به آنها پاسخگو باشند.
اخبار ضد و نقیض درباره مرگ شیر باغ وحش ارم
از طرفی چند روز پیش خبر تلف شدن یکی از شیرهای باغ وحش نیز مطرح شد اما مسئولان باغ وحش هنوز این مرگ را تأیید نکرده‌اند و الهامی، مدیر باغ وحش پارک ارم در اینباره با تکذیب خبر مرگ شیر باغ وحش گفت: این خبرها درست نیست. این لطف یک‌سری از دوستان است که سعی دارند چنین اخباری را اعلام کنند.
پس از این مصاحبه،هوشنگ ضیایی مشاور معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست دراین رابطه اعلام کرد: مرگ یکی از شیرهای باغ وحش درست است و به نظر می‌رسد بر اثر بیماری مشمشه از بین رفته است!!!
ضیایی همچنین هشدار داد: شیرهای باغ وحش همچنان به ترشحات بینی دچار هستند و این در حالی است که محل نگهداری ببر ماده در جوار قفس شیرها است.
از سوی دیگر، پیام محبی، رئیس بیمارستان دامپزشکی نیز تاکید کرد: اگر از همان ابتدا سازمان محیط زیست نظارت دقیقی را به خرج می‌داد و تغذیه حیوانات باغ وحش از جمله ببر سیبری را با اهمیت تأمین می‌کرد شاهد مرگ ببر سیبری یا سایر حیوانات نبودیم.
رد پای گوشت الاغ در ماجرای تلف شدن حیوانات باغ وحش ارم
گوشت الاغ به دلیل ارزانی یکی از منابع تأمین کننده غذای حیوانات باغ وحش است اما از سوی دیگر مسئولان باغ وحش باید قبل از ورود تک‌سمی‌ها به باغ وحش دامپزشکی را در جریان امر قرار می‌دادند و پس از گرفتن مجوز لازم مبنی بر سلامت تک‌سمی‌ها نسبت به ورود و استفاده از آنها اقدام می‌کردند.
فرجی مدیر کل اداره دامپزشکی استان تهران در این زمینه گفت: بدون شک اگر مسئولان دامپزشکی در جریان قرار می‌گرفتند عدم سلامت تک‌سمی‌ها مشخص و به نوعی از این اتفاقات پیشگیری می‌شد.
وی در ادامه تأکید کرد: به هیچ وجه مسئولان محیط زیست و باغ‌وحش ارم دامپزشکی را در جریان استفاده از گوشت تک‌سمی‌ها قرار نداده‌اند.
یکی از کارشناسان نیز در این زمینه گفت: تک‌سمی‌های استفاده شده به دلیل ارزان بودن بیشتر مورد توجه هستند.
وی در ادامه با اشاره به این که احتمال دارد مسئولان محیط زیست و باغ وحش نسبت به ورود تک‌سمی‌های کشور عراق اقدام کرده‌اند، تصریح کرد: تک‌سمی‌هایی که از کشور عراق می‌آیند به مراتب ارزان‎قیمت‎تر است اما باید بدانیم که هر ارزانی بی‏دلیل نیست.
حرف آخر
شاید اگر از همان ابتدا یک کارگروه دامپزشکی برای درمان و رسیدگی به وضعیت حیوانات باغ وحش تعیین می‌شد دیگر نیازی نبود که این‌گونه زمان را از دست بدهیم و در درمان و کنترل بیماری ناتوان عمل کنیم یا این‌که همچنان شاهد مرگ حیوانات زبان‎بسته و بیگناه باغ وحش ارم باشیم.