تضمینهای امنیتی جدید با اثر پروانهای و خبرهای دیگر
دانش - از تازهترین دستاوردها در حفظ حریم خصوصی تا کشف مکانیسم طب سوزنی و از پیدا کردن فسیل دایناسوری جدید تا مقابله با فاجعه زیستمحیطی نشت نفت در خلیج مکزیک و احتمال مداخله ارتش آمریکا در مهار بحران.
بهنوش خرمروز: ساینسدیلی دیروز در بین عناوین اول خود، خبری جذاب در مورد پیشرفت روشهای امنیت بانکی و کارتهای اعتباری منتشر کرده. تا به حال به بالهای پروانهها دقت کردهاید؟ اگر شانس دیدن پروانههای مناطق حارهای را نداشتهاید، حتما تصاویر این موجودات شگفتانگیز را میتوانید در دنیای مجازی پیدا کنید. نقش بالهای پروانهها، علاوه بر رنگ و رنگدانهها، به ساختارهای میکروسکوپی خاصی بر روی بال وابسته است که در نور، جلوه خاصی دارد. نه، خبر روشهای امنیت بانکی را فراموش نکردم! در حقیقت ما این پیشرفت را مدیون پروانهها هستیم. چون الگوی نقش و نگار بالهای آنها، الهامبخش روشهای جدید امنیت اطلاعات بانکی و احتمالا شخصی است.
حتما برای شما هم پیش آمده که یک غریبه یا حتی آشنا، به صفحه نمایشگر رایانه یا لپتاپتان سرک بکشد و شما اصلا دوست نداشته باشید که اطلاعات خصوصیتان را بیند، یا حتی اصلا نخواهید پنجرههایی را که باز کردهاید، ببیند. اما چون چنین اتفاقی معمولا ناگهانی میافتد، کاری هم از دستتان در آن لحظه برنمیآید. اما
خبر خوب نیوساینتیست این است که این مشکل به سادگی قابل حل است. نرمافزار جدیدی میتواند با استفاده از دوربین، حضور یک چهره دیگر را در کادر تشخیص بدهد و صفحه نمایشگر را به سرعت سیاه کند. حتی گوشیهای هوشمند هم میتوانند از این نرمافزار برای خلاصی از فضولی، استفاده کنند.
در مکانهای شلوغ، علاوه بر این که حفظ اطلاعات خصوصی روی رایانه، دور از چشم دیگران سخت میشود، صداهای زنگ تلفنهای همراه زیادی هم به گوش میرسد. تا به حال شده با زنگ تلفن همراه شخص دیگری، از جا بپرید؟ اما حتما بارها پیش آمده که از بین هزاران صدا، صدای زنگ تلفن همراه خود را تشخیص دادهاید. ن
یوساینتیست گزارش داده که مغز ما، الگوی مشخصی در واکنش به صدای زنگ تلفن همراه خودمان دارد، به طوری که وقتی صدای زنگ را میشنویم، قسمتهای مربوط به شنیداری و حافظه فعال میشود و فقط اگر صدای زنگ گوشی خودمان باشد، قسمتهای دیگری از مغز هم وارد عمل میشوند.
همچنین نیوساینتیست دیروز گزارشی در مورد دانش ضمنی انسان نوشته است. دانشی که ما به طور مستقیم آن را نمیآموزیم و اغلب نسبت به آن آگاهی هم نداریم. معمولا ما هنگام یاد گرفتن زبان از مادر و پدرمان نشنیدهایم که فعل را آخر جمله بگو! اما این کار را میکنیم. وقتی یاد میگیریم دوچرخه سواری کنیم، دقیقا نمیدانیم که چه اتفاقی افتاده و چه جزییاتی را آموختهایم، همه اینها جز دانش ضمنی ماست که بدون آن، دنیای انسانی محو میشود.
طب سوزنی، یکی از مرموزترین روشهای درمانی است که نمیتوان تاثیر آن را انکار کرد، اما نحوه تاثیرگذاری آن هم ناشناخته باقی مانده است.
ساینسدیلی گزارشی از یافته جدید دانشمندان را در اولین عنوان دیروز خود جای داده است. بر این اساس، دانشمندان متوجه شدهاند که مولکول اندروسین نقش مهمی در طب سوزنی دارد. اندروسین مادهای طبیعی درون بدن است که در تنظیم خواب و ضربان قلب نقش دارد. به علاوه اندروسین یک ماده طبیعی ضد درد و التیامبخش است.
دایناسورها میلیونها سال پیش منقرض شدهاند و ما هنوز خیلی چیزها را در مورد آنها نمیدانیم.
ساینس دیلی نوشته که در مونتانا یک گونه دایناسور شاخدار زندگی میکرده که تا به حال ناشناخته مانده بود. این دایناسور با دو تن وزن، گیاهخوار بوده است و در حدود 78 میلیون سال پیش روی کره خاکی ما زندگی میکرده است.
و باز هم یک خبر از دنیای حیوانات، حیواناتی که هنوز وجود دارند! پرندگان به واسطه بالهایشان، مسافتهای طولانی را پشت سر میگذارند و جابهجاییهای مکانی بسیار دارند. اما هیچ تا به حال فکر کردهاید که این موجودات کوچک میتوانند چه تاثیراتی را بر زندگی سایر موجودات زنده و اکوسیستمهای مختلف داشته باشند؟
به گزارش ساینسدیلی، پرندگانی که در نزدیکی اقیانوس زندگی میکنند، با غذای خود، ترکیباتی از سرب و جیوه میخورند و در جایی دیگر آن را دفع میکنند. در واقع، به واسطه این پرندگان، فلزهای سمی موجود در رسوبات دریا، به خشکی وارد میشوند.
آرزوی رسیدن به منبع تقریبا بینهایت انرژی، سالهاست که در ذهن بشر وجود دارد. یکی از روشهایی که به نظر میرسد یا دست کم به نظر میرسید که این آرزو را محقق سازد، همجوشی هستهای است؛ ترکیب دو هسته اتمی سبک تحت فشار و دمای فراوان. در حقیقت این همان اتفاقی است که در قلب ستارگان، از جمله خورشید میافتد، برای همین به این روش شبیهسازی خورشید هم میگویند. یکی از پروژههای عظیم همجوشی هستهای، پروژه ایتر اروپا است. کنسرسیومی از کشورهای پیشرفته مانند آمریکا، روسیه، کانادا، اتحادیه اروپا، ژاپن، کره جنوبی، هند و برزیل تصمیم گرفتهاند دستگاهی را در فرانسه بسازند که بتواند با همجوشی هستهای، 10 برابر انرژی مصرفی خود را تولید کند. با این که شروع پروژه خیلی هیجانانگیز و امیدوارانه بود، اما به دلیل مسائل مالی ناشی از بحران اقتصادی و البته کاستیهای فناوری، دائم به تعویق میافتد. نیچر اولین گزارش دیروز خود را به اعلام تاخیر مجدد در راهاندازی ایتر اختصاص داده است.
تابستان رسیده و بازار عینکهای آفتابی داغتر شده است. اما واقعا ادعای سازندگان و البته فروشندگان این عینکها چقدر واقعیت دارد یا بهتر است بگویم به واقعیت نزدیک است.
لایوساینس در گزارش دیروز خود در این مورد، به دروغهای فراوانی که در این بازار گفته میشود پرداخته است، دروغهایی که گاه به قیمت چشمهای مشتریها تمام میشود. خیلی هنگام خرید در این بازار دقت کنید، البته اگر چشمهایتان را دوست دارید.
و اما باز هم خلیج مکزیک و فاجعه نفتی که بیشتر از 40 روز است که توجه رسانهها را به خود جلب کرده است. آسوشیتدپرس دیروز پر از خبرهای مربوط به این فاجعه نفتی است. هر چند همه جا پر شده از عکسهای این فاجعه زیستمحیطی و خیلیها خبرهای آن را دنبال میکنند، اما دانشمندان نگران فاجعه درازمدتی هستند که به آرامی دارد اتفاق میافتد و ما آن را نمیبینیم. در این گزارشها آمده است که اعماق اقیانوس، پر از اسپرم نهنگها، انواع گونههای ستارههای دریایی و بسیاری دیگر از موجوداتی است که در حال انقراض و نابودی هستند.
به علاوه، دعوا بر سر این که چه کسی بهتر میتواند این مسئله را حل کند، همچنان ادامه دارد. اغلب رسانهها و محیطدوستان، مسئولین شرکت بی.پی را در این زمینه بیکفایت میدانند. وقتی بحث دخالت ارتش مطرح شد، بسیاری از دانشمندان، شیمیدانان و زیستشناسان مدعی شدند که این کار را باید به دانشمندان بسپارند. بهنظر میرسد این داستان به این زودیها تمام نشود.