بنابر اعلام صندوق جهانی طبیعت (WWF)، فیل‌ها بزرگترین پستاندار ساکن خشکی هستند و در این بین فیل‌های آفریقایی تا هشت تُن وزن دارند. از ویژگی‌های ظاهری این فیل‌های آفریقایی می‌توان به داشتن جثه بسیار بزرگ، گوش‌های پهن و بزرگ و خرطومی اشاره کرد که کاربردهای مختلفی نظیر جابه‌جایی و برداشتن اشیاء، شیپور هشدار و شیلنگی که با آن آب بنوشند و یا حمام کنند، دارد. در نقطه مقابل فیل‌های آسیایی جثه کوچکتری دارند و گوش‌های آنها مانند گوش‌های فیل‌های آفریقایی بادبزنی شکل نیست.




فیل‌ها را می‌توان از روی تعداد انگشتان پاهایشان از هم تشخیص داد. فیل‌های آسیایی چهار انگشت در پاهای پشتی و پنج انگشت در پاهای جلویی دارند. این در حالیست که فیل‌های آفریقایی سه انگشت در پاهای پشتی و پنج انگشت در پاهای جلویی دارند. این پستاندارِ دارای گوش‌های آویزان به طرز شگرفی از نظر برخی احساسات به انسان شباهت دارد. بنابر اعلام شبکه دیسکاوری نیوز، فیل‌ها نیز همچون انسان احساس خودآگاهی، غم، همدلی و همدردی دارند. آنها همچنین دارای ساختار پیچیده اجتماعی هستند. 




به گزارش ایسنا به نقل از نیچر ورلد ریپورت، این پستاندار عظیم‌الجثه همچنین برای گشت‌وگذار و تغذیه نیازمند فضای وسیعی هستند و روزانه صدها کیلوگرم میوه و گیاه می‌خورند. 

اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)‌،‌ هر دو گونه فیل‌های آفریقایی و آسیایی را در «سیاهه قرمز IUCN» قرار داده که فیل‌های آفریقایی جزو گونه‌های آسیب‌پذیر و فیل‌های آسیایی در گروه گونه‌های در 

معرض خطر دسته‌بندی شده‌اند. در حال حاضر جمعیت فیل‌های آفریقایی در حیات وحش 400 هزار و فیل‌های آسیایی 40 هزار راس تخمین زده می‌شود. 


بنابر اعلام شبکه جهانی طبیعت نیز سالانه 30 هزار راس فیل برای استفاده از عاج آنها کشته می‌شوند که افزایش تقاضا برای عاج در بازارهای سیاه چین از عوامل اصلی در افزایش شکار غیرقانونی فیل‌ها 

محسوب می‌شود. از دیگر نگرانی‌های موجود رویارویی فیل‌ها و انسان‌ها و نزدیک شدن محل زندگی آنها است چرا که با افزایش جمعیت انسان از وسعت قلمرو و زیستگاه‌های فیل‌ها کاسته می‌شود. از آنجا که جمعیت فیل‌ها طی دهه گذشته 62 درصد کاهش یافته بدون کمک برای حفاظت، جمعیت این پستاندار تا پایان دهه آینده منقرض خواهد شد.