زیست بوم/ امیر طلوعی : حدود چهل سال بعد از اینکه دکتر سوس (تئودور گیزل) کار نوشتن و تصویرسازی یکی از قدرتمندترین کارهای کودکش به نام لوراکس را انجام داد، به نظر می رسد اخطار محیط زیستی ای که در کتاب بوده امروز از همیشه مهمتر به نظر می رسد. این کتاب ۶۰ صفحه ای عالی داستان شخصیتی هوس باز است به نام «وانسلر» که یک جنگل زیبا از درختان «تورفولا» را نابود می کند، آن هم درست بدون اینکه بخواهد به اخطارهای موجودی به نام لوراکس گوش بدهد.
تئودور سوس گیزل نویسنده و تصویرگر کتابهای کودک در امریکاست که به نام دکتر سوس مشهور شده است. او حدود ۴۶ کتاب کودک منتشر کرده است. تا به حال از کارهایش اقتباسهای تلویزیونی فروانی انجام شده است. ۱۱ انیمیشن ویژۀ تلویزیون، چهار سریال و یک تئاتر موزیکال از جملۀ این اقتباسها بودند. این نویسندۀ کارهای کودک در امریکا در سال ۱۹۸۳ توانست جایزۀ پولیتزر را به خاطر مجموعۀ آثارش به دست بیاورد. عمده ی درونمایه های که در کارهایش استافده می کرد در اصل پیامهایی بودند که به صورت خیلی ملایم دربارۀ مهربانی به محیط زیست، رعایت حقوق خود و دیگران و احترام به خانواده در کارهایش یافت می شد.
و اکنون در سال ۲۰۱۲ تیم ایلومنیشن اینترتیمنت با کارگردانی کریس رنود و کایل بالدا و تهیه کنندگی کریس ملداندری و صداپیشگی دنی دویتو (لوراکس)، زک افرون (تد)، تیلور سویفت (آدری) انیمیشن سه بعدی به مدت ۸۶ دقیقه تولید کرده اند که در سالروز تولد دکتر سوس (دوم مارچ) اکران شد.
لوراکس موجود پشمالوی نارنجی رنگی است با سبیلهایی از بناگوش در رفته که نقش سخنگوی درختها را بر عهده دارد و بعد از قطع شدن اولین درخت تورفولا به دست جوانکی که می خواهد از برگ این درختان برای بافتن پارچۀ چند منظوره ای به نام «اسنیث» استفاده کند سر و کله اش پیدا می شود و هشدار می دهد دست از بریدن درختها بردارد وگرنه دچار نفرینی ابدی می شود.
با قطع شدن همۀ درختان تورفولا و تبدیل شدن دشت سرسبز و رنگارنگ به بیابانی بی آب و علف، شهری بدون طبیعت جایگزین آن می شود که همه چیز در آن مصنوعی است، درختهای آن پلاستیکی است و حتی هوا را باید مثل آب معدنی در بطری خرید. ایده این شهر از دبی، دیزنی لند و وگاس گرفته شده است. شهری که مانند دبی درون آن همه چیز پر زرق و برق و پر از نور و تجمل است، اما بیرون از آن هوایی آلوده و بیابانی تیره و تار شهر را احاطه کرده است. تا اینکه پسرکی به نام تد برای به دست آوردن قلب دختر مورد علاقه اش در پی پیدا کردن یک درخت واقعی است.
اگر چه برخی منتقدان مانند کنت توران از لوس آنجلس تایمز و مایکل فیلیپس از واشنگتن تریبیون معتقدند مضمون اصلی کتاب دکتر سوس در زرق و برق سه بعدی فیلم تا حدی گم شده است و برخی مانند ا.او.اسکات از نیویورک تایمز این فیلم را توطئه چپی های هالیوود برای شستشوی مغزی کودکان بر علیه سرمایه داری می دانند، برخی هم آن را نسخۀ ضعیف شده ای از وال- ای توصیف می کنند و حتی عده ای از منتقدان نیز به حضور نمادهای متعدد شرکتهای بزرگی مانند مزدا و hp در فیلم انتقاد دارند، اما چنین نقدهای منفی همیشه دربارۀ همۀ آثار انیشیمین به خصوص آنهایی که به موضوعات زیست محیطی پرداخته اند وجود داشته است و پیام اصلی کتاب دکتر سوس که نه بر ضد صنعت و تکنولوژی، که در نکوهش طمع و ضد آلودگی بوده در این انیمیشن زنده و رنگارنگ تا مدتها در ذهن کودکان نسل امروز باقی خواهد ماند.