معرفی سریع استان ایلام واماکن دیدنی آن



- شهرستان شيروان و چرداول: 

مركز شهرستان شيروان و چرداول، شهري به نام سرابله كه در كنار رود سرابله قرار دارد. شهرستان شيروان و چرداول شامل سه بخش شيروان، مركزي (چرداول و آسمان‌آباد) و هليلان است.بخش شيروان از دهستانهاي كارزان، لومار وزنگوان تشكيل شده است . تمامي اراضي اين بخش به صورت دره اي نسبتاً وسيع بين دو رشته كوه «چرمين ولنه» از يك سو و «مانشت و سيوان » از سوي ديگر گسترده شده است كه به وسيله ي رودخانه ي شيروان و چشمه سارهاي جانبي آن آبياري مي‌شود. مركز اين بخش، شهر لومار است. جمعيت اين شهرستان طبق سرشماري سال 1375، 76052 نفر است. 
بخش مركزي شامل دهستانهاي شباب و آسمان آباد است. در اين بخش، رودخانه‌هاي كله شاخ (سنگ سفيد)، سيمره و زنجيره جريان دارد. كشت در بيشتر اراضي، به صورت ديم است. 
مراكز ديدني و زيارتگاهي: 
1- قلعه‌ي سام 
2- آتشكده‌ي موشكان 
3- شهر تاريخي سرابكلان 
4- بقعه‌ي عباس شيروان 
5- بقعه‌ي عباس رودبار 
6- مقبره‌ي سيد علي 
7- بقعه‌ي باقر در بخش شيروان 

4- شهرستان مهران: 

مركز اين شهرستان، شهر مهران است كه در ساحل چپ رودخانه كنجانچم واقع شده است و با مرز عراق بيش از چند كيلومتر فاصله ندارد. مهران قبلاد منصورآباد خوانده مي‌شد. در سال 1309 با تصويب فرهنگستان زبان ايران، به «مهران» تغيير نام داد.
در بخش مركزي مهران، مخازن نفت وگاز طبيعي كشف، و چاه‌هايي در آن حفر گرديده است. دشت هاي مهران به خاطر پيوستگي كوه و دشت با يكديگر، داراي اهميت سوق الجيشي و تاريخي است. 
اين شهرستان داراي جمعيتي معادل 46981 نفر و داراي سه بخش مهران، صالح آباد و اركواز ملكشاهي است. بخش صالح‌آباد در دشت نسبتاً وسيع هيژدانه واقع شده است و در سالهاي پر باران. يكي از مناطق حاصل‌خيز استان محسوب مي‌شود. 
مراكز ديدني و زيارتگاهي: 
1- قلعه‌ي كنجانچم 
2- سنگ نوشته‌ي گل گل ملكشاهي 
3- سنگ نوشته‌ي تخت‌خان 
4- تپه‌هاي چغاآهوان و چغاگلان 
5- بقعه‌ي سيد حسن 
6- امامزاده علي صالح 
7- بقعه‌ي پير محمد. 

5- شهرستان دهلران: 

مركز اين شهرستان، شهر دهلران است كه در قديم الايام به آن ده‌لُران مي‌گفتند. دهلران در دامنه‌ي جنوب و جنوب غربي ديناركوه قرار دارد. 
اين شهرستان داراي سه بخش زرين‌آباد، مركزي و موسيان و 6 دهستان است. 
بخش مركزي از 14 روستا و آبادي تشكيل شده است . اكثر آبادي‌ها در اثر جنگ تحميلي خالي از سكنه شدو بعد از جنگ دوباره بازسازي و اسكان در آنها صورت گرفته است. 
بخش موسيان در حد فاصل دهلران و استان خوزستان قرار دارد. از اين بخش رودخانه‌هاي دويرج و چيغاب «مورموري» عبور مي‌كند. در اين بخش به دليل حاصلخيزي زمين‌هاي كشاورزي محصولات متنوع جاليزي به دست مي‌آيد. در بخش موسيان چاه‌هاي نفت فراواني حفر شده و داراي منابع عظيم نفتي است. 
بخش زرين‌آباد به مركزيت شهرك پهله، از زمان‌هاي قديم تاكنون، محل سكونت بوده و آثار باستاني فراواني در آن به چشم مي‌خورد. شهرك ميمه يكي از نواحي خوش‌آب و هوا پر جمعيت زرين‌آباد است. 
بر اساس سرشماري سال 1375 شهرستان دهلران داراي جمعيتي معادل 53299 نفر است. 
مراكز ديدني و زيارتگاهي: 
1- تپه‌هاي پيش از تاريخ چون علي كش، تپه سبز، تپه موسيان 
2- سنگ نوشته ميمه 
3- قلعه شياق 
4- بقعه‌ي ابراهيم 
5- بقعه‌ي سيد ناصرالدين 
6- بقعه‌ي سيد ابراهيم قتال 
7- بقعه‌ي عباس 
8- چشم قير 
9- غار خفاش 

6- شهرستان آبدانان: 

مركز اين شهرستان، شهر آبدانان است و به لحاظ جمعيت و وسعت، دومين شهر استان محسوب مي‌شود. آبدانان داري دو شهرستان و چهار دهستان است. اين شهر در دامنه‌ي جنوبي كبيركوه و در دره ي با صفا رودخانه‌ي آبدانان در شمال مقبره‌ي امامزاده سيدصلاح‌الدين محمد قرار دارد. اين شهرستان به لحاظ نظامي، كشاورزي و دامداري اهميت دارد. بر اساس سرشماري سال 1375 داري جمعيتي معادل 47652 نفر است. 
مراكز ديدني و زيارتگاهي: 
1- هزار در 
2- پشت قلعه 
3- قلعه‌هزاراني 
4- بقايايي شهر جوليان 
5- مقبره‌ي سيد صلاح‌الدين محمد 
6- بقعه‌ي شيخ پيرمحمد 
7- بقعه‌منصور بوالحسن 
8- بقعه‌ي عبدالرحيم در سياه گاو 

7- شهرستان دره‌شهر 

مركز آن دره‌شهر است. اين شهر در آبرفتهاي سيمره و در كنار ويرانه‌هاي شهر تاريخي سيمره و در دو سوي مسير رودخانه‌ي دره‌شهر، جايي كه تپه‌ ماهورهاي دامنه‌ي شمالي كبيركوه خاتمه مي‌يابد، قرار دارد. دره‌شهر كنوني از چند روستاي بهم پيوسته تشكيل شده است. اطراف اين شهر را مزارع آبي و ديمي با خاك حاصل‌خيز فراگرفته است. 
مزارع كشاورزي دره‌شهر به وسيله‌ي آب رودخانه‌هاي سيمره، سيكان و چشمه‌سارهاي كوچك ديگر آبياري مي‌شود و حفر چاه‌هاي عميق و نيمه عميق كمبود آب را تأمين مي‌نمايد. در مزارع روستاهاي دره‌شهر ضمن كانت برنج، گندم و جو، محصولات صيفي نيز بدست مي‌آيد. اين شهرستان‌ داراي دو بخش مركزي و بدره است جمعيت دره‌شهر طبق سرشماري سال 1375، 53501 نفر است. 
مراكز ديدني و زيارتگاهي: 
۱- تل‌هاي سرگچله 
۲- تپه تيغن 
۳- تنگه بهرام چوبين 
۴- بقعه‌ي عباس
۵- پل گاوميشان 
۶- بقعه‌ي بابا سيف‌الدين 
۷- چهار طاقي
۸- بقعه‌ي حاجي نام 
۹- شهر تاريخي 
۱۰- بقعه‌ي جابر 
۱۱- پل چم‌نشت 
۱۲- بقعه‌ي پير محمد و … 
۱۳- دژ شيخ مكان


برگرفته از وبلاک آقای وحید درخشنده 
منبع http://iilam.blogfa