دیستمپر و سگ‌ها
ویروس این بیماری چگونه منتقل می‌شود؟
توله‌ها و سگ‌های بالغ معمولاً از طریق مواجهه با ترشحات تنفسی حیوانات آلوده و از راه هوا دچار عفونت می‌گردند. این بیماری را باید تک‌گیر دانست. از آنجایی که این بیماری در حیوانات وحشی هم دیده می‌شود، لذا ارتباط حیوانات اهلی و وحشی با یکدیگر ممکن است انتشار ویروس را تسهیل نماید.
کدام دسته از سگ‌ها بیشتر در معرض خطر هستند؟
گرچه همه سگ‌ها در برابر این بیماری خطر را احساس می‌کنند اما توله های زیر چهار ماه و سگ‌هایی که بر علیه ویروس عامل بیماری واکسینه نشده‌اند از شانس بیشتری برای ابتلا برخوردارند.
علائم ابتلا به دیستمپر چیست؟
اولین نشانه دیستمپر ترشح از چشم حیوان است که ممکن است آبکی بوده یا چرکی به نظر آید. متعاقباً حیوان مبتلا علائمی نظیر تب ، ترشحات بینی ، سرفه ، احساس کسالت ، کاهش اشتها ، استفراغ و اسهال را نشان می‌دهد. در مراحل بعدی ، ویروس می‌تواند به سیستم عصبی حمله کند و باعث بروز تشنج و فلج کامل یا ناقص گردد. گاهی هم ویروس سبب سفت شدن footpad می‌شود. این بیماری اغلب کشنده است. اگر حیوانی از این بیماری جان سالم به در ببرد ، با این حال ویروس عامل دیستمپر می‌تواند آسیب غیرقابل جبرانی به سیستم عصبی سگ وارد سازد. البته از آنجایی که این بیماری بسیار خطرناک است و ممکن است علائم متنوعی ایجاد کند باید در اسرع وقت در صورت مشکوک بودن به آن توسط دامپزشک معاینات کامل و دقیق صورت گیرد.
دیستمپر چگونه تشخیص داده و درمان می‌شود؟
دامپزشکان بر اساس نشانه‌های بالینی و آزمایشات پاراکلینیکی به تشخیص می‌رسند. داروی اختصاصی برای از بین بردن ویروس عامل بیماری وجود ندارد. با این وجود درمان برای جلوگیری از ایجاد عفونت ثانویه ، کنترل استفراغ، اسهال یا علائم عصبی و جبران مایعات از دست رفته از طریق مایع درمانی انجام می‌شود. حیوان بیمار باید گرم نگه داشته و از حیوانات سالم جدا نگه داشته شود.
راه پیشگیری از بیماری دیستمپر چیست؟
واکسیناسیون و جلوگیری از تماس با حیوانات آلوده مهمترین راههای پیشگیری از ابتلا به دیستمپر است. از واکسیناسیون به هیچ وجه نباید غافل شد. توله های جوان بسیار به این عفونت حساسند و ممکن است ایمنی مادری آنها از طریق شیر قبل از آنکه سیستم ایمنی بدنشان توانایی مقابله با این ویروس را داشته باشد تحلیل رود. اگر توله در همین فاصله تحلیل ایمنی مادری با ویروس مواجه شود احتمال ابتلای آن به عفونت وجود دارد. نکته مهم دیگری که باید توجه داشت این است که ایمنی مادری که از طریق شیر ایجاد می‌شود ممکن است با پاسخ مؤثر به واکسیناسیون اختلال ایجاد کند. این بدان معنا است که حتی ممکن است توله‌های واکسینه هم به این بیماری مبتلا شوند! به همین دلیل و برای کم کردن این احتمال باید از دستور دامپزشک برای تکرار واکسیناسیون در موعد مقرر پیروی کرد. تا زمانی که واکسیناسیون توله کامل نشده نباید آنرا در محیط‌های شلوغ نظیر پارک ، پت شاپ و غیره برد. در مورد سگهای بالغ هم باید به برنامه تکرار واکسیناسیون سالانه که توسط دامپزشک تجویز می‌شود حتماً پایبند بود.
منبع:حکیم مهر