یک قطعه نهنگ گوژپشت در منطقه گوران شهرستان قشم مشاهده شد
به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان هرمزگان ، بر اساس گزارشات واصله از ساکنین روستای گوران از توابع قشم در خصوص مشاهده جانوری بزرگ شبیه به تمساح در محدوده منطقه حفاظت شده حرا، مامورین محیط زیست دریایی اداره حفاظت محیط زیست قشم به محل عزیمت کرده و با توجه به شواهد موجود و پس از بررسی وضعیت ظاهری حیوان مشخص شد حیوان مورد نظر نهنگ گوژپشت می باشد که به دلیل گرفتار شدن در تور صیادی در حال تلاش برای نجات خود بوده است.
در نهایت نهنگ مزبور با کمک مردم محلی و نیروهای محیط زیست شهرستان از تور صیادی رهاشده و به دریا بازگشت. گزارش مشاهدات و مطالعات میدانی صورت گرفته توسط گروه کارشناسی این اداره کل به شرح زیر اعلام می گردد:
· نوع گونه: نهنگ گوژپشت(Humpback Whale) با نام علمی (Megaptera novaeangliae)
· مکان مشاهده : سواحل شمالی قشم- روستای گوران
· طول تقریبی: ۹-۷ متر
· سن: بالغ جوان
· وضعیت حفاظتی: در معرض خطر انقراض(EN)
از لحاظ طبقه بندی زیستی نهنگ گوژپشت از راسته آب بازان پستانداران دریایی، زیر راسته نهنگهای بی دندان(بالن دار)، خانواده Balaenopteridae و جنس Megapteraمی باشد.
این گزارش می افزاید: نقش و نگارها و خصوصیات ظاهری این نهنگ نسبت به سایر نهنگها متفاوت است. بدن بسیار قوی و باله های طویل دارد(طول باله یک سوم طول بدن است). این نهنگها فاقد دندان حقیقی بوده و در عوض دارای صفحات دندانی به نام بالن می باشند که در نهنگهای گوژپشت تعداد این صفحات ۲۷۰-۴۰۰ صفحه است. در زیر بدن ۱۴-۳۵ شیار شکمی وجود دارد که به سمت انتهای بدن کشیده شده است.
نهنگهای بالغ ۱۱-۱۷ متر طول و حداقل ۴۰ تن وزن دارند و معمولاً ماده ها ۱-۵/۱ متر نسبت به نرها طویل ترند.
نهنگهای گوژپشت در آبهای نزیدک به ساحل مناطق حاره ای تا گرمسیر تمام اقیانوسهای جهان پراکنده اند و اغلب در سواحلی که انسان ها بسر می برند دیده می شود. در مسیر مهاجرت عمدتاً از مناطق گرمسیر به مناطق نیمه حاره ای مهاجرت کرده و حتی تا نزدیک مناطق یخ زده نیمکره شمالی و جنوبی نیز بدنبال غذا سفر می کنند.
از جمله عوامل تهدید کننده این جانداران میتوان به برخورد با شناورها، بلع زباله های پلاستیکی نظیر تور و طنابهای ماهیگیری، طناب کشتی ها،پاکتهای پلاستیک صید ضمنی، بویژه در صید به روش تورهای گوشگیر و پرساین،صداهای ناشی از فعالیتهای نظامی ،آلودگی های شیمیایی و تغییرات آب و هوایی اشاره کرد.
به اطلاع می رساند تمامی گونه های پستانداران دریایی موجود در خلیج فارس و دریای عمان اعم از نهنگ ها و دلفین ها به عنوان گونه های تحت حمایت محسوب شده و به عنوان گونه های در معرض خطر انقراض جهانی معرفی شده اند و به منظور ادامه حیات به طور جدی نیازمند کمک می باشند.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.