پت شاپ پرشین پت
Follow Us
facebook twitter blog google

خبر های روز حیوانات خانگی

  • بستنی قهوه گربه ◄ بستنی قهوه گربه
      آثار هنری شگفت انگیز نقاشی شده با قهوه توسط هنرمند روسی Elena Efremova . انواع مختلف قهوه ویژگی منحصر به فردی را برای هر نقاشی گربه ایجاد می کند .
  •  قهوه به یاد ماندنی دارای تصاویر زیبای جغده ◄ قهوه به یاد ماندنی دارای تصاویر زیبای جغده
      فنجان های قهوه به یاد ماندنی دارای تصاویر زیبای جغدهای شایان ستایش با چشمانی به اندازه چشمان شما پس از اولین جرعه است. بسته بندی Boo Takeaway و فنجان های قهوه که توسط Backbone Branding برای خط جدید قهوه رویال ارمنستان "Owl" طراحی شده است. در ارمنی، "بو" به معنای "جغد" است، اشاره مستقیم به پرنده شب‌زی، که برای یک برند قهوه از آن به عنوان نام استفاده می‌کند. چشمان کنجکاو جغد با فنجان های دارای تصاویر کارتونی که آنها را به جغدهای جذاب تبدیل می کند، به کانون طراحی تبدیل می شود. فنجان‌های قهوه جغد در رنگ‌های مختلفی عرضه می‌شوند تا با زمانی از روز که قهوه سفارش می‌دهید، مطابقت داشته باشد، چه برای بیدار شدن از خواب صبحگاهی و چه در اواخر شب.
  • قاب دوربین فیدر پرنده ◄ قاب دوربین فیدر پرنده
      تغذیه پرنده چند منظوره با کیف یکپارچه برای دوربین در فضای باز به افراد اجازه می دهد تا پرندگان را در حیاط خلوت خود تغذیه و ضبط کنند . تغذیه کننده پرنده که توسط Wasserstein برای قرار دادن دوربین های محبوبی مانند Wyze Cam طراحی شده است به شما کمک می کند هر صدای جیر جیر و بال زدن را با وضوح بالا ثبت کنید. در عین حال که دوربین شما را از باران، باد و عناصر بیرونی در امان نگه می‌دارد، حیات وحش را مستقیماً در معرض دید قرار می‌دهد. این تغذیه کننده پرنده که به راحتی بر روی درختان یا دیوارها نصب می شود و با انرژی خورشیدی سازگار است، پرنده نگری را به یک ماجراجویی با فناوری پیشرفته تبدیل می کند.
  • بستنی آموزشی به شکل کوه یخ ◄ بستنی آموزشی به شکل کوه یخ
      بستنی آموزشی به شکل کوه یخ ذوب می شود تا یک پنگوئن یا خرس قطبی را در بالای چوب بستنی نشان دهد. بسته بندی بستنی تابستانی تاک طراحی شده توسط BXL به بچه ها در مورد تأثیر تغییرات آب و هوا می آموزد. این طراحی بسته بندی قدرتمند است زیرا یک تجربه ساده از خوردن بستنی را به یک درس قابل تامل تبدیل می کند. این نشان دهنده ناپدید شدن حیات وحش در مناطق قطب شمال به دلیل گرمایش جهانی است.
  • کفش های میکی موس ◄ کفش های میکی موس
      کفش‌های پاشنه بلند خلاقانه با گوش‌های نمادین میکی موس که به جلو متصل شده‌اند، ترکیبی عالی از شیطنت دوران کودکی و مد بزرگسالان هستند. کفش های میکی موس توسط کوپرنی طراحی شده اند زیرا بزرگسالان دیزنی نیز به مد لباس نیاز دارند. در نمایشگاه کوپرنی بهار تابستان 2025 در دیزنی لند پاریس رونمایی شد. کفش های میکی موس که در ایتالیا ساخته شده اند، یک کفش کلکسیونی با نسخه محدود هستند که ترکیبی از تجمل و نوستالژی هستند.
  • ماسک صورت Cthulhu ◄ ماسک صورت Cthulhu
      ماسک صورت خلاقانه با شاخک‌های چرم واقعی برای افرادی که می‌خواهند به نظر برسند که به تازگی از رویای تب لاوکرافت بیرون آمده‌اند. ماسک صورت Steampunk Cthulhu که توسط Uchronic از چرم ساخته شده است ، با هر شاخک شکل و جزئیات برای به تصویر کشیدن آن حال و هوای وهم انگیز و اخروی. چرم با کیفیت بالا برش خورده، قالب‌گیری شده و دوخته می‌شود تا جلوه‌ای واقعی و لغزنده به ماسک بدهد. تناسب قابل تنظیم، ماسک صورت Cthulhu را به طرز شگفت‌آوری راحت نگه می‌دارد، زیرا در مناطق بایر حرکت می‌کنید یا در Burning Man مورد توجه قرار می‌گیرید.
  • کیف دستی میکی موس ◄ کیف دستی میکی موس
      کیف چرمی شیک و چشم نوازی که برای طرفداران شیک دیزنی ساخته شده است با گوش های نمادین میکی موس در بالا ارائه می شود. کیف سوایپ میکی موس توسط کوپرنی برای کسانی که عاشق دیزنی و مد بالا هستند طراحی شده است. کیف دستی میکی موس که در ایتالیا از چرم مشکی باکیفیت ساخته شده است، هم یک کیف روزمره کلکسیونی و هم پوشیدنی است. در طول نمایش مد SS25 Coperni در دیزنی لند پاریس معرفی شد.
  • گودال آتش کوسه ◄ گودال آتش کوسه
      گودال آتش الهام گرفته از پوستر فیلم که شبیه کوسه با دهان باز از آرواره ها طراحی شده است ، وحشت سینمایی را به حیاط خلوت می آورد . گودال آتش آرواره که توسط Burned by Design ساخته شده است ، ادای احترامی شگفت انگیز از تریلر نمادین کوسه اسپیلبرگ است. طراحی حماسی یک ساختار دو قسمتی است: بدن کوسه با جزئیات، که لحظه وحشتناک را از پوستر فیلم به تصویر می کشد، و یک گودال آتش در داخل. دهان باز ترسناک کوسه به عنوان نقطه دسترسی آسان به آتش عمل می کند که هنگام غرش شعله ها از درون، تصویری چشمگیر را ارائه می دهد.
  • کاناپه راحت حیوانات خانگی ◄ کاناپه راحت حیوانات خانگی
      کاناپه راحت حیوانات خانگی دارای درب های چوبی است که برای جلوگیری از پوشاندن موهای گربه روی کوسن ها تا می شود . مبل گربه توسط Tomoya Ono یک قطعه مبلمان مدرن طراحی شده است که هم صاحبان گربه و هم حیوانات خانگی آنها را مورد توجه قرار می دهد. هنگامی که از آن استفاده نمی کنید، قسمت های نشیمنگاه نرم را می توان به دقت بسته کرد تا ظاهری تمیز و بدون مو داشته باشد. این کاناپه که با در نظر گرفتن دوام ایجاد شده است، از مواد ضد خش ساخته شده است و کاملاً قابل شستشو است و برای خانواده هایی که گربه دارند ایده آل است.
  • بازوهای مینیاتوری ◄ بازوهای مینیاتوری
      بازوهای مینیاتوری طراحی شده برای جوجه ها، پرنده شما را به یک ابرقهرمان پردار با بازوهای سبز عضلانی کوچک تبدیل می کند . بازوهای هالک پرینت سه بعدی برای جوجه ها: چرا نباید پرنده ای فوق العاده قوی در اطراف حیاط قدم بزند؟ این ارتقای نهایی برای مرغ متوسط ​​است. هیچ چیز مانند پرنده ای که عضله دوسر بازوی سبز را خم می کند «باورنکردنی» نمی گوید…
12345678910بعدیآخرین
(1 - 10) / 29366    |     صفحه 1 از 2937
RSS

GetPagedList: 0,440,,False,False,False,CreationDate,0,10

معرفي نژاد گربه


اخبار ومقالات - گالری


نمایش متن مقالات

گربه سانان بزرگ: دانش برای مديريت


محمدصادق فرهادی نيا*
 

 

 

 بزرگنمایی

گربه سانان را بايد يکی از دشوارترين خانواده های گوشتخواران برای مطالعه دانست، تراکم کم، حضور در عرصه های گسترده و عمدتاً شب فعال بودن باعث شده که کمتر بتوان آنها را مشاهده کرد و از آنها اطلاعات بدست آورد (سان کوئيست و سان کوئيست، کاربن و همکاران 2002). در اين ميان، گونه های بزرگ جثه که تراکم کمتری دارند، بسيار سخت تر هستند، زيرا عموما در طبقات حفاظتی بالای IUCN قرار دارند و تراکم آنها حتی از گربه های کوچک تر نيز کمتر است (کارانت و چلام 2009). 
تنوع گربه سانان ايران در زمانی نه چندان دور معادل تنوع گربه سانان در کل قاره آفريقا بود، به طوريکه هر دو دارای 10 گونه (معادل حدودا 28% کل خانواده گربه سانان) بودند (ناول و جکسون 1996، کرمی و همکاران 2008). البته اين آمار با احتساب 36 گونه در خانواده گربه سانان است، ولی ديدگاه هايی درخصوص حضور 37 گونه در اين خانواده در سرتاسر جهان نيز منتشر شده است (جانسون و اوبراين 2007). درهرصورت امروز ما بخاطر از دست دادن شير آسيايی و ببر خزر به خود نمی باليم، ولی حداقل از اينکه يوزپلنگ آسيايی و پلنگ ايرانی به سرنوشت دو سلف بزرگ خود دچار نشدند خوشحال هستيم. 
يوزپلنگ آسيايی يکی از پنج زيرگونه شناخته شده يوزپلنگ در دنياست که طبق مطالعات اخير به عنوان يک زيرگونه کاملا مجزا (با bootstrap 100% که به ندرت درمورد تمايز يک زيرگونه بدست می آيد) معرفی شده است (چارو و همکاران 2010). جالب آنکه مرز جغرافيايی جداکننده يوز آسيايی از يوزهای شمال آفريقا نه مرزهای قاره ها که قبل از اين فکر می شد (الرمن و موريسون اسکات 1952)، بلکه رودخانه عظيم نيل است که زيرگونه يوز آسيايی و يوز شمال آفريقا را از هم جدا ساخته است (چارو و همکاران 2010).
جمعيت اين زيرگونه سالهاست که در آسيا روندی روبه افول را طی می کند، به طوريکه از 1982 که يک يوز ماده همراه با توله اش در ترکمنستان ديده شد، هيچ يوز ديگری طی اين سالها در خارج از مرزهای ايران گزارش نشده است (جکسون 1990). در ايران نيز ده سال پيش، کمتر از 60 يوز حدس زده می شد (جورابچيان 1378، شالر و اوبراين 2001)، حال آنکه تلاش جمعی صدها کارشناس، محيط بان، دانشجو و علاقمند باعث شده که امروز حداقل 70 تا 100 يوز داشته باشيم (پروژه حفاظت از يوزپلنگ آسيايی 1387).
يوزپلنگ آسيايی که ده سال پيش حتی يک برگه اطلاعات مبتنی بر طبيعت ايران در مورد آن وجود نداشت، امروزه به يکی از شناخته شده ترين گونه های ايران بدل شده است، به طوريکه نزديک به 20 مقاله و گزارش درباره اين گونه، جانوران مرتبط و زيستگاه های آن منتشر شده است (مانند اسدی 1997، جورابچيان 1378، فرهادی نيا 1378، هانتر و همکاران 2007، فرهادی نيا 2004، جوکار و همکاران 2007، حسين اکبری و همکاران 1390، فرهادی نيا و همکاران 2008، حسينی زوارئی و همکاران 2007، قدوسی و همکاران 2008، سيدموسوی، حسن اکبری و همکاران درحال انتشار، زمانی و همکاران درحال انتشار و غيره).  
زادآوری و توليدمثل يکی از مهمترين جنبه های بوم شناختی يوزپلنگ است که موضوع بيش از سی سال مطالعه در سرنگتی بوده است (لارنسون 1992، کارو 1994، لارنسون و همکاران 1995 الف و ب و غيره)، حال آنکه در ايران اطلاعات ما از اين جنبه يوزها، چندان دقيق نيست (فرهادی نيا 1378). در آفريقا، يوزها در سرتاسر سال فحل می شوند و اين بدان معناست که ممکن است در سرتاسر سال صاحب توله شوند (کارو 1994، لارنسون 1995). تا پيش از اين قضاوت بر اين بود که يوزها در ايران فقط در بهار صاحب توله می شوند که اين بدان معناست که زمستان زمان جفتگيری اين جانور است (اعتماد 1364، ضيايی 1387). مشاهدات متعدد در مناطق نيز گواه بر اين قضاوت بود زيرا اکثر توله يوزها در بهار ديده می شدند. دره شوری و هرينگتون (1355) درباره خوش ييلاق می گويند همه ساله توله يوزها در اوايل شهريورماه در اين منطقه ديده می شوند که در اين زمان سن آنها حدودا 3 ماهه است. شايد مناسب بودن شرايط آب و هوايی در بهار و انطباق با زمان زادآوری طعمه ها دلايل منطقی بود که برای اين فرض درنظر گرفته می شد.
تا اينکه در اسفند 1386 از دو توله يوز در نای بندان عکس گرفته شد. آن دو توله يوز با تشخيص بسياری از کارشناسان بين المللی حدودا 6-7 ماهه تشخيص داده شدند.... و اين بدان معناست که آنها اواخر تابستان به دنيا آمده اند (شرح کامل گزارش در جورابچيان و فرهادی نيا: گزارش عملکرد و دستاوردهای فاز نخست پروژه حفاظت از يوزپلنگ آسيايی 1387). مطالعات ادامه يافت و خانواده های مختلفی از يوز در مناطق مختلف کشور يافت شد که حتی در زمستان زايمان کرده بودند. از اين رو، امروزه با قاطعيت می توان گفت که اوج زمان زادآوری يوزهای ايرانی بهار است، ليکن اين جانور قابليت توليدمثل در سرتاسر سال را دارا است، زيرا Polyestrous بوده و به کرات طی سال به لحاظ فيزيولوژيک آماده جفتگيری است. در آفريقا نيز نظريات مختلف تأييدکننده اوج زايمان ها در ماه های بارانی دارد ولی در تمام طول سال جانور می تواند زادآوری کند (شالر 1972، لارنسون و همکاران 1992، مارکر و همکاران 1996). نکته قابل توجه حتی زايمان دو ماده يوز در ماه های متفاوت در پارک ملی و منطقه حفاظت شده سياهکوه اردکان در يک سال بود، به طوري که يکی اواخر بهار 1389 و ديگری اوايل بهار 1389/اواخر زمستان 1388 توله های خود را به دنيا آورده بود (براساس تصاوير گرفته شده توسط آقايان عزيزی، شکوهی، غلامی و شرکايی/اداره کل حفاظت محيط زيست يزد).
يوزها در سال نخست عمر خود بايد شکار کردن را از مادر بياموزند. آنها در سن 8 تا 12 ماهگی گاهی اوقات شانس خود را برای شکار می آزمايند ولی بدون کمک مادر معمولاً موفق نيستند (گاگزبرگ 1975، شالر 1972، ناول و جکسون 1996). مادر برای آموزش آنها طعمه زنده يا نيمه جان می آورد تا آنها بتوانند مهارت های لازم را کسب کنند. بر اين اساس، رهاسازی «دلبر» (يوزپلنگ در اسارت پاسگاه محيطبانی ذخيره گاه زيستکره توران) با فرض اينکه حدوداً 6 تا 8 ماه از عمر آن می گذشته در شرايطی که مادر آن پيدا نشود، نتيجه ای جز مرگ اين جانور دربر نمی داشت. در سال 1375، يک توله يوز حدوداً 3-4 ماهه در توران زنده گيری شد و پس از بيومتری و بررسی های مربوطه، در محل زنده گيری (کمتر از 48 ساعت بعد) رهاسازی شد، با اين تفاوت که در زمان رهاسازی مادر رؤيت شده و توله را با خود برد.
در حال حاضر، برای نخستين بار طی 50 سال گذشته، يک جفت يوز ماده و نر در شرايط اسارت در ايران به سر می برند که امکان بازگشت به طبيعت برای آنها وجود ندارد (البته ممکن است در اين مدت يوزهای ديگری به صورت غيررسمی از طبيعت دور شده باشند). به علاوه طی ده سال گذشته، بيش از 10 پلنگ نيز به دلايل مختلف از طبيعت زنده گيری شده و بخش عمده ای از آنها به طبيعت بازگردانده نشده اند. 
اگر شرايط حيات وحش ايران و کشورهای اطراف را مقايسه کنيم، به سخن پرمعنی اسکندر فيروز در آخرين کتابش می رسيم که «به رغم همه مشکلاتی که امروزه حيات وحش ايران با آن دست و پنجه نرم می کند، ولی ايران همچنان کشوری پيش رو از حيث تنوع زيستی در غرب آسياست». سالهاست که هندوستان از ايران يوز می خواهد و احتمالاً در سالهای آتی متقاضيان يوز ايرانی از کشورهای همسايه افزايش خواهد يافت. درمورد پلنگ نيز وضعيت تفاوت چندانی ندارد چراکه بيش از دو سوم جمعيت پلنگ غرب آسيا (به استثنای عربستان) در ايران است (کيابی و همکاران 2002، خوروزيان و همکاران 2005) و کشورهای ديگر، بخصوص پنج کشور حوزه قفقاز به رغم سالها تلاش برای يافتن پلنگ، امروزه کمترين اميدی به احيای پلنگ در کشورهای خود ندارند (برايتنموزر و همکاران 2010)، مگر با معرفی مجدد و تکثير در اسارت از ايران به عنوان جمعيت اصلی.
اين روند با انتقال دو پلنگ از طبيعت گرفته شده (ولی غيرقابل بازگشت به طبيعت) در سال گذشته به روسيه آغاز شد. با برنامه ريزی های دقيقی که روسيه برای احيای مجدد پلنگ در سوچی انجام داده، در مارس 2011 گروه متخصصين گربه سانان تصميم به تأييد اين پروژه گرفت (تابحال اين پروژه مورد تأييد IUCN نبود). شنيده ها حاکی از قصد گرجستان برای تکرار تجربه روسيه دارد و با توجه به بهبود روابط ايران و گرجستان، احتمال انجام اين انتقال شايد کم هم نباشد. با تأييد IUCN، قطعاً ساير کشورهای نااميد نيز به صف متقاضيان پلنگ خواهند پيوست و ترکيه قطعاً پيشگام خواهد بود. اين بدان معناست که جمعيت پلنگ در ايران باعث ايجاد يک تقاضای بين المللی برای زنده گيری آنها از طبيعت و انتقال به ساير کشورها شده است. 
امروزه «سياهگوش ايبريايی» تنها گونه گربه سان دنياست که در طبقه حفاظتی CR قرار دارد (البته درحال ارزيابی مجدد برای تبديل وضعيت به EN می باشد). در سطح زيرگونه ها، پلنگ آمور کمياب ترين گربه سان دنياست با جمعيت کمتر از 50 فرد در طبيعت (طبقه حفاظتی CR) و پس از آن يوزپلنگ آسيايی با 70 تا 100 فرد (طبقه حفاظتی CR)، پلنگ عربی با کمتر از 200 فرد (طبقه حفاظتی CR) و ... . امروزه برای احيای تمامی اين گونه ها/زيرگونه ها و تضمين بقای آنها در بلندمدت، درکنار حفاظت جدی و کارآمد از جمعيت های وحشی، معرفی مجدد از افراد اسير يک راهکار جدی شده است (برايتنموزر و برايتنموزر 2003، جانسون و همکاران 2006، وارگاس و همکاران 2008، کريستی 2009). به عبارت ديگر، اکثر نادرترين گربه سانان دنيا در کنار برخورداری از حفاظت جدی در طبيعت، از حمايت جمعيتهای اسير نيز برخوردارند، غير از يوزآسيايی و پلنگ ايرانی. 
گروه متخصصان گربه سانان اخيراً پيشنهاد کرده است که نظر به وجود جمعيت مناسبتر اکثر گربه سانان در ايران و افزايش تعداد افراد زنده گيری شده از طبيعت در سالهای اخير (که بخشی قابل بازگشت به طبيعت نيستند)، بهتر است ايران بجای دادن افراد زنده گيری شده از طبيعت برای برنامه های معرفی مجدد همسايگان، يک مرکز بازپروری برای اينگونه افراد تأسيس کند تا اين افراد در ميان باغ وحشها سردرگم نباشند. دراين صورت، ايران همواره می تواند با زادگان اين افراد به احيای جمعيت گونه های منقرض شده در کشورهای همسايه پرداخته و درعين حال، همواره هدفمند از اين افراد غيرقابل بازگشت به طبيعت درجهت حمايت از جمعيتهای طبيعی بهره برداری کند. البته همواره بايد به ياد داشت که تنها 30 درصد گربه سانان بزرگ جثه منتقل شده در طبيعت در منطقه تازه خود بقا می يابند (برايتنموزر و برايتنموزر 2003) که اين آمار درباره گربه های بزرگتر حتی کمتر است (هانتر و رابينويتز 2009). 
در پايان پيشنهاد می شود علاقمندان و کارشناسان در زمينه های زير تأمل و مطالعه بيشتری انجام دهند:
1. تصاوير دوربين های تله ای در پايان هر دوره/پروژه آناليز شده، نتايج مناطق مختلف با يکديگر قياس شده و حتما گزارش مکتوبی از نتايج در سطح کارشناسان و محيط بانان يا حتی در سطح بين المللی منتشر شود. حسن انتشار، برخورداری از نظرات ساير کارشناسان و اساتيد داخلی و خارجی است که با دست و دلبازی حرفه ای خود سالها تجربه را به اشتراک می گذارند.
2. بررسی زادآوری يوزپلنگ در مناطق مختلف از حيث زمان/تعداد توله ها/بقای توله ها و .... بسيار مهم است. درحال حاضر پروژه حفاظت از يوزپلنگ آسيايی مطالعاتی را در اين زمينه انجام داده و نتايج جالبی نيز به دنبال داشته است (شرح مختصر در جورابچيان و فرهادی نيا: گزارش عملکرد و دستاوردهای فاز نخست پروژه حفاظت از يوزپلنگ آسيايی 1387). ليکن می تواند پايان نامه بسيار جذابی در سطح کارشناسی ارشد برای يک دانشجوی علاقمند به ادامه اين مطالعه باشد.
3. همواره سخن طبيعت شناس بزرگ چارلز داروين را در کتاب معروف آن با نام منشأ گونه ها به ياد داشته باشيم که "برهان از روی ناباوری خود، استدلال ضعيفی است." داوکينز سخن داروين را اينطور روشن می کند که "حتی اگر پيشروترين صاحب نظران جهان نتوانند يک پديده مهم زيست شناختی را توضيح دهند، نبايد آنرا غيرقابل توضيح دانست". اين بدان معناست که اگر يک پديده زيست شناختی و طبيعی برای ما منطقی نيست، به معنای غيرمنطقی بودن علمی آن نخواهد بود.  
4. پيش از قضاوت درباره آينده «کوشکی» و «دلبر» و اختلاط موضوعات مختلف در اين خصوص، بيشتر با خود بينديشيم. تلاش در نوشتار حاضر ارائه نقطه نظرات کارشناسان مختلف و وضعيت گونه های کاريزماتيک در ايران و ساير کشورها بوده تا خوانندگان خود بتوانند قضاوت نمايند. هيچيک از مطالب ارائه شده بيانگر نظرات شخصی نويسنده نبوده و اميد آن بود تا بعد از روزها فضای روانی پيش آمده پس از اخبار مربوط به دلبر توران، جامعه محيط زيست ايران که در سطح کارشناسی بالايی نيز در مقايسه با بسياری از کشورها به سر می برد، بتواند تصميمی مناسبتر برای آينده اين دو گربه بزرگ کشورمان اتخاذ نمايد.

The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.
نظرات کاربران
ثبت نظر
نام شما
ایمیل شما
نظر شما
ارسال به دوستان
نام شما
ایمیل شما
ایمیل گیرنده
توضیحات
کد امنیتی
کد CAPTCHA
کدی که در زیر نمایش داده شده است را وارد نمایید
:                شبکه های اجتماعی پرشین پت را دنبال کنید 

face.jpg (205×206)   tw.jpg (204×224)pin.jpg (204×224)

جدیدترین مقالات

◄ گدایی کردن در حیوان شما
◄ عقیم سازی
◄ جوش در سگ ها
◄ ورزش دادن گربه ها
◄ راهنمای کلی برای نگهداری از گربه
◄ کتامین
◄ كتاب(7)
◄ چه مواد غذایی برای سگ مفید است؟
◄ چگونگي نصب برنامه و ورود به برنامه
◄ فيبر ها
◄ انتخاب اسم برای سگ نر
◄ حالا من چی کار کنم ؟
◄ گربه های ناز نازی
◄ German Shorthaired Pointer
◄ فروش گربه پرشین کت
◄ فصل چهارم
◄ گربه و نازایی ! توهم یا واقعیت؟
◄ مهناز افشار و دلفین
◄ British Shorthairs
◄ ماهي و ماهي خور
◄ شباهت حيوانات
◄ بستنی قهوه گربه
◄ Dog Fashion
◄ دکتر هومن و جراید
◄ انگل های داخلی در سگ ها
◄ معرفی دکتر شیری
◄ iهیولا ها
◄ قارچی معده در پرندگان
◄ پرورش لارو آناباتوئیدها (ترجمه)
◄ Metynnis Fasciatus
◄ شارک دم قرمز - Red Tailed Shark
◄ اپیلاتی دهان آتشی - firemouth epiplaty
◄ اطلاعات عمومی خانواده سیکلیده ها 2
◄ دراگون – Dragon
◄ مارماهی الکتریکی - electrophorus electricus
◄ سیچلاید های افریقایی
◄ اسب دریایی - Hippocampus
◄ جلبک ها اکواریوم های اب شیرین
◄ بخاری آکواریوم - Aquarium Heater
◄ انجماد اسپرم - How To Glaciation spermatozoon
◄ رفتار درماني براي سگها
◄ پولیوما ویروس در پرندگان
◄ تغذیه ایگوانا
◄ قیمت روز خودرو
◄ سگ پیتبول
◄ شی هوا هوا
◄ Belgian Sheepdog
◄ پیشینه سالوکی (تازی)
◄ رژیم غذایی مناسب برای مقابله با سوءهاضمه در اسب (ترجمه)
◄ راهنمای کلی برای نگهداری از سگ
◄ آموزش استفاده از جعبه خاک به خرگوش
◄ ایورمکتین در سگ ها
◄ گربه نژاد هیمالین
◄ تراریوم برای خزندگان
◄ غدای بچه گربه
◄ یازده سال اسارت سگ
◄ حقوق حیوانات از ۱۴ قرن قبل در اسلام مطرح شده است
◄ سگ در ایران باستان
◄ رفتار شناسي در حيوانات
◄ مردی که سگ همسایه اش را خورد+عکس
◄ Z
◄ بیضه ها
◄ انگل ژيارديا (اين تک سلولي خطرناک)
◄ "وگانیسم"
◄ عمر حیوانات چقدر است
◄ نگهداری از رتیل اوسامبارا بابون
◄ یوزپلنگ
◄ خرگوش به عنوان حیوان خانگی
◄ درماتوفیتوز (Dermatophytosis)
◄ کم خونی فقر آهن در گربه ها
◄ انواع مسمومیت های شیمیایی و غذایی در سگ
◄ حیوانات در برف
◄ زشت‌ترین سگ دنیا»
◄ پیراهنی برای عاشقان گربه
◄ نی نی های بامزه در لباس حیوانات
◄ پرشین پت نماینده انحصاری فربیلا در ایران
◄ چرا سگ ها به دنیال دم خود میگردند
◄ | German Wirehaired Pointer
◄ Redbone Coonhound
◄ Chinook
dram film izle