تهران امروز :صدای کارگرهای ساختمانی روی اسکلت ساختمان شش طبقه ولو میشود در حیاط گرانترین خانه جهان. شاید اگر رفت و روبهای مداوم نبود، روی سنگفرشهای قدیمی خانه میشد نخالههای کوچک و درشت را دید که از ساختمان در حال ساخت ریزش کردهاند. دیوار بلافصل موزه و ساختمان نیمه کاره ترک بر داشته و تنها استحکام قدیمی بنا آن را سر پا نگه داشته.
خانه مقدم موقوفی دانشگاه تهران ملقب به گرانترین خانه جهان است و حالا میان این حیاط ارزشمند و قدیمیاش میتوان اسکلت ساختمان شش طبقه را یکی یکی شمرد.زیبایی و قدمت خانه به لطف غول آهنی در معرض تهدید جدی است.خانهای که عزت الله نگهبان صاحب بیشترین سایتهای حفاری در ایران در موردش میگوید، این موزه در ایرا ن بینظیر است.
خیابان امام خمینی(ره) حد فا صل شیخ هادی و ولی عصر(عج) درتصرف دکانهای ابزار فروشی و قفل و کلیدها و میخ و پیچ و دریلهاست.عابران هر روز از کنار خانهای میگذرند که با ترکیب کلی خیابان در تناقضی بزرگ قرار دارد. میشودبه آجرهای قرمز قدیمی دست کشید و پا گذاشت به تهران دوره قاجار و پهلوی. صدای درشکهها و شیهه کم رنگ اسبهای نجیب را در خلال بوق اتوبوسهای یکطرفه خیابان میتوان حس کرد.
در پادری و دالان ورودی خانه، ناگهان ایران و تاریخش در خانه مقدم جلویت سبز میشود. از فواره مخصوص ناصرالدین شاه گرفته تا ردیف پارچههای ابریشمی که تاریخ پارچه را در ایران پیش رویت میآورد.
موزه و خانه مقدم در آغاز، عمارتی بزرگ و مجلل و محل سکونت خاندان محمدتقی خان احتساب الملک از صاحب منصبان مشهور دربار قاجاریه بوده که بعدها در اختیار محسن مقدم، استاد باستان شناسی دانشگاه تهران، قرار میگیرد.
این خانه از این جهت گران قیمت است که استاد دانشگاه تهران،صاحب خانه پس از مستقر شدن در این خانه، شروع به جمعآوری مجموعههای تاریخی ارزشمندی کرده است.
محسن مقدم و همسرش «سلما» که کارمند کتابخانه و موزه ملی ایران بوده در کنار فعالیتهای علمی، آثار و اشیای فراوانی را با هدف حفظ میراث فرهنگی و تاریخی ایران گردآوری کردند.
آنها، این آثار و اشیای ارزشمند را به طرزی زیبا در جای جای اتاقها و فضاهای عمارت قدیمی خاندان خود نصب و به نمایش گذاشتند. او خانه خود را بعد از مرگش برای دانشگاه تهران وقف میکند و دانشگاه تهران هم این خانه را به همراه بقیه میراث ارزشمندش در سال 1388 به موزه تبدیل میکند.حالا اما خانه مقدم با قصه تازهای روبهرواست.
بعد از ساختمانهای چند طبقهای که ضلع غربی خانه و موزهارزشمند مقدم در خانه خیابان امام خمینی را تهدید کردهاند و حالا مجوز ساخت ساختمان بالا بلند هم صادر شده و کارگرها در ساختمانی که دیوار بلافصلی با موزه مقدم دارد مشغولند.
ظاهرا تلاش مسئولان و کارشناسان موزه به جایی نرسید ه و این بنای ارزشمند با وجود ساخت و سازهای اطراف مورد تهدید قرار گرفته است.
اسدالله آقاجانی قدیمیترین کارشناس موزه مقدم روی نیمکتهای سنگی حیاط با حسرت از وجود ساختمانی که مثل مهمان ناخواندهای مزاحم سکونت تاریخی و ارزشمند خانه شده مدام سر بر میچرخاند و تکان میدهد:«بزرگترین مشکل ما ساخت و سازهای اطراف این موزه است. بعد از ثبت ملی موزه دانشگاه اقدام به تعیین حریم بنا کرد. به دلایل ناشناختهای که برای ما هنوز مشخص نیست در ارگانهای میراث فرهنگی و شهرداری تعیین حریم این خانه موزه به تعویق افتادو مجوزهای ساخت و ساز در اطراف خانه داده شد ْآن هم در دیوارهای بلافصلی که با گود برداری ممکن بود که بنایی خانه را با ریزش مواجه کند و اکنون ساختمان شش طبقه همانطور که میبینید در حال ساخت است.
این امکان وجود دارد که مجوز تخریب ضلعهای شرقی هم داده شود و با توجه به اینکه در ضلع غربی قبلا بنایی چند طبقه پنهان ساخته شده تا چند وقت دیگر این خانه و موزه میان ساختمانهای چند طبقه زندان خواهد شد.چند سال پیش مکاتباتی در این مورد با میراث فرهنگی انجام دادیم که به جایی نرسید. می دانید که از سال 86 تعیین حریم در کلانشهرها ممنوع است.
ظاهرادانشگاه تهران هزینه نگهداری خانه را پرداخت میکند.اکنون حدود 10 نفر پرسنل از خانه محافظت و نگهداری میکنند که اغلب آنها از دانشجویان دوره دکترا و کارشناسان ارشد هستند.
سوالهای بسیاری شاید ذهن بازدیدکنندگان این خانه را مشغول کند. خانهای به این زیبایی و قدمت میان خیابانی در مناطق مرکزی میتواند نفسکشی باشد برای ذهن دود زده تهرانیهای خسته. البته اگر ساخت و سازهای چندین طبقه جانی برای اظهار وجود بنای بیبدیل بگذارند.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.