امید صدیقی، مدیر کل دفتر اکوبیولوژی دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این خبر به سبزپرس گفت: از روی جمعه تا روز یکشنبه گزارش به گل نشستن 10 دلفین در سواحل جاسک از طرف مردم محلی به همکاران ما رسید.
او ادامه داد: هفت دلفین در ساحل مرده بودند و سه دلفین دیگر که زنده بودند توسط مردم محلی و همکاران ما به آب بازگردانده شدند اما تنها یک دلفین توانست زنده بماند و به دریا بازگشت.
به گفته صدیقی، بررسی‌های برای یافتن علت به گل نشستن این دلفین‌ها ادامه دارد.
صدیقی خاطر نشان کرد: کارگاه‌های آموزشی برای جوامع محلی و ساحل‌نشینان و انتشار کتابچه راهنمای امداد و نجات پستانداران دریایی کمک زیادی کرد. این کار باعث شد تا افراد محلی سریعا درباره به گل نشستن این دلفین‌ها اطلاع رسانی کنند و هم همکاران خودمان در اداره کل محیط زیست هرمزگان و اداره جاسک بتوانند برای امدادرسانی به این پستانداران خود را به ساحل برسانند.
او افزود: هنوز آموزش‌های ما برای جوامع محلی کامل نیست و بهتر است که با افراد کلاس‌های تمرینی و برنامه‌ای شبیه به مانور برگزار شود تا شرکت کنندگان با موارد ریز فنی نظیر چگونگی جا به جایی پستانداران به گل نشسته، نحوه رها سازی آنها در آب و سایر موارد عملی آموزش داده شود.
مدیر کل دفتر اکوبیولوژی دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: تلاش ما بر این است تا برای مراکزی مانند جاسک، چابهار، کنارک، بوشهر و چند مرکز دیگر تجهیزات تکمیلی تهیه کنیم. مثلا به دلیل آنکه عمده این اتفاقات در خورهای ساحلی رخ می‌دهند، قایق‌های معمولی توانایی تردد در خورها کم عمق را ندارند و باید از قایق‌های مخصوص در ان خورها استفاده کرد.
او ادامه داد: یکی از مشکلات اصلی برای این پروژه، نبود تجهیزات پایش است. به عنوان مثال سواحل غربی و شرقی جاسک از نظر پستانداران دریایی و لاکپشت‌ها بسیار با اهمیت است به نحوی که در هر ماه یک تا دو لاشه پستاندار دریایی در این منطقه گزارش می‌شود.
صدیقی گفت: سواحل جاسک بسیار وسیع و با طول ساحل 250 کیلومتر است که بیش از 20 خور کوچک و بزرگ در آن قرار دارد و با دو خودرو نمی‌توان تمام منطقه را پایش کرد. در تلاش هشتیم تا بتوانیم تجهیزات هوایی برای این منطقه و مناطق نظیر آن تهیه کنیم.
او تصریح کرد: در استان هزمزگان به جامعه محلی در 25 منطقه، آموزش‌های لازم برای امداد و نجات پستانداران دریایی داده شده که سه ایستگاه نیز به تجهیزات امداد و نجات مجهز هستند.
صدیقی همچنین افزود: برای استان سیستان و بلوچستان نیز 13 منطقه پیش بینی شده که برنامه‌های آموزشی 12 نقطه انجام شده و تنها یک نقطه دیگر نیاز به آموزش دارد. همچنین نیمی از برنامه‌های آموزشی برای 15 نقطه ساحلی در استان بوشهر نیز انجام شده است.
به گفته مدیر کل دفتر اکوبیولوژی دریایی، در استان خوزستان نیز 10 نقطه ساحلی مشخص شده که هنوز برنامه‌های آموزشی برای افراد بومی در این نقاط آغاز نشده است.
او همچنین گفت: این آموزش‌های با همکاری انجمن طرح سرزمین و ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌ها انجام می‌شود و تاکنون بازخوردهای مناسبی را داشته است.
در سال 1386، بیش از 150 دلفین در سواحل شهرستان جاسک به گل نشستند که بازخوردهای فراوانی را در جامعه داشت. این مسئله باعث شد توجه افکار عمومی به مسئله پستانداران دریایی شد و معاونت دریایی سازمان حفاظت محیط زیست نیز از این فرصت استفاده کرد و آموزش‌های لازم برای امداد و نجات پستانداران دریایی را به افراد جوامع محلی و ساحل نشینان جنوب ایران ارائه داد.