خشونت ایگوانای نر در فصل جفت گیری




ایگوانای سبز کوچک شما ( بسته به شرایط نگهداری ) بعد از دو تا سه سال به بلوغ می رسد. فارغ از دختر یا پسر بودن وبه احتمال فراوان با حیوان بالغ خود دچار مشکلاتی خواهید شد : یک ایگوانای مادر با تعداد زیادی تخم در شکم ، یا یک حیوان نر عصبی ، بداخلاق و در بعضی موارد خطرناک!


تغییرات رفتاری در حیوان نر معمولا با شروع فصل جفت گیری اتفاق می افتد . اما از آنجایی که پیش بینی و تعیین فصل جفت گیری برای ایگوانایی که در زیستگاه طبیعی خود زندگی نمی کند تقریبا غیر ممکن است، بهتر است بگویم شما از تغییرات فیزیکی و رفتاری حیوان نر خود به آغاز فصل جفت گیری پی می برید. 


دوره ای که بسته به موقعیت جغرافیایی و شرایط نگهداری حیوان از یک تا چهار ماه به طول می انجامد. در این دوره شما احتمالا برای اولین بار آلت تناسلی حیوان (همی پنیس) را – مثلا همزمان با دفع مدفوع - خواهید دید. 

تغییر رنگ ، بی قراری ، بدغذایی و ... در نهایت خشونت! خشونتی که در برخی موارد برای صاحبان حیوان خطرناک و غیر قابل تحمل می شود.


باور این نکته که ایگوانا قادر است جنسیت صاحب خود را تشخیص دهد کمی سخت است. ایگوانا حتی قادر است تغییرات هورمونی در زمان عادت ماهیانه صاحب خود را تشخیص دهد. ایگواناهای جوانی که در کنار صاحب مونث خود رشد یافته اند ، در زمان بلوغ فعالیت جنسی شدیدتر و خشونت بیشتری از خود نشان می دهند. بیشتر موارد حمله ایگواناهای نر بالغ به زنان بوده و در مواردی که مردان مورد حمله و آسیب قرار گرفته اند ، در واقع یک رقیب جنسی تلقی شده اند.


ممکن است فکر کنید که جفت گیری بهترین راه حل برای بداخلاقی ایگوانای نر شماست و به فکر پیدا کردن همسر! مناسبی برای حیوان نر خود باشید. متاسفانه وقتی با حیوانی به نام ایگوانا سر و کار دارید مسایل چندان ساده نیستند! 

یک ایگوانای نر بالغ در حیات وحش و در فصل جفت گیری به طور متوسط با 15 حیوان ماده جفت گیری می کند! و احتمالا پیداکردن 15 ایگوانای ماده برای شما کار ساده ای نخواهد بود. به علاوه هیچ ایگوانای ماده ای را نمی توان مجبور به جفت گیری کرد و همخانه شدن حیوان نر و ماده در زمان نامناسب می تواند برای هر دو آسیب زا باشد.



از سوی دیگر عقیم کردن حیوان نر ( راه حلی که دست کم در پستانداران بسیار موثر است ) به دلیل ریسک بالای بیهوشی چندان قابل توصیه نیست. ( به علاوه گزارشهای ضد و نقیضی در مورد نتیجه کار وجود دارد و در بسیاری موارد هیچ تغییر معناداری در خلق و خوی حیوان مشاهده نشده است )



متاسفانه سایر روشهای مرسوم در دیگر حیوانات نظیر درمانهای هورمونی ، استفاده از داروهای آرامبخش و ... نیز در ایگوانا موثر/ قابل توصیه نیستند.



توصیه های کاربردی برای مواجهه با این وضعیت ناخوشایند به شرح زیر است :

1- خوشبختانه این وضعیت موقتی است ؛ صبور باشید!
2اگر خانم جوانی هستید که از یک ایگوانای نر بالغ نگهداری می کنید ، سعی کنید در این دوره تماس خود با حیوان را به حداقل برسانید.



3- اگر خانم جوانی هستید که از یک ایگوانای نابالغ نگهداری می کنید ، مراقب وابستگی بیش از اندازه حیوان به خود باشید. مدارا با حیوان نری که عادت کرده تنها از دست شما غذا بخورد ، در زمان بلوغ بسیار سخت خواهد بود.
4- برای نزدیک شدن به حیوان (در موارد ضرورت) از کسی کمک بخواهید.



5- ایگوانا به شدت نسبت به قلمرو خود حساس است. تغییر محیط می تواند با کاستن از حس مالکیت حیوان ، از خشونتش بکاهد. می توانید بسته به طول دوره ، دو یا سه بار محیط حیوان را تغییر دهید.