"پیلا پیلا" با منقار بسیار بزرگ و رنگارنگش ، اگر چه به اندازه " سرندی پیتی" – با آن چشمان درشت و صدای مسحورکننده- خواستنی نبود، اما بدون شک یکی از نوستالژی های کودکی بسیاری از هم نسلان من است
. توکان ( یا توکا ) را تقریبا در تمامی امریکای لاتین ( از مکزیک تا آرژانتین به استثنای شیلی ) می توان در جنگلهای بارانی و ساحلی دید. توکان ها به دلیل جذابیت بی بدیلشان جزو اولین پرندگانی بودند که مورد توجه دریانوردان اروپایی قرار گرفته و به اروپا برده شدند. توکان در اسارت تا 20 سال عمر می کند ( بیشترین طول عمر گزارش شده 26 سال است ) توکان مادر در هر تخم گذاری ، 4-3 تخم می گذارد ( 16 روز پس از جفت گیری ) و جوجه ها 50-46 روز بعد سر از تخم بیرون می آورند.
توکان پرنده ای باهوش و بازیگوش با رفتاری دوستانه و آرام است. توجه فراوانی به محیط پیرامون خود دارد. به سادگی روی شانه شما می نشیند و در مقابل نوازش مثل یک گربه خودش را لوس می کند!
توکان اگرچه قادر به تقلید صدای انسان نیست اما مزایای زیادی نسبت به طوطی ها دارد : توکا جیغ نمی زند و با سر و صدای بلند اسباب نارضایتی همسایه ها را فراهم نمی کند ، ریزش دائمی پوش پرهایش شما را کلافه نمی کند ، نمی تواند گاز (محکم ) بگیرد و همچنین قادر به جویدن پرده و قالی و قالیچه نیست! جوجه هایی که در اسارت متولد شده و به صورت دستی تغذیه شده اند ، بهترین انتخاب برای علاقه مندان توکان هستند. توکان ها می توانند به خوبی طوطی ها تربیت شوند( یه استثنای سخن گفتن ) و حقه ها و بازی های زیادی را بیاموزند.
بهتر است اتاق / فضای مناسبی را برای پریدن در اختیار
توکان قرار دهید ( بهتر است پرهای پروازی چیده نشوند ) و برای نگهداری در قفس از قفس مخصوص طوطیهای بزرگ نظیر کاکاتو و ماکائو استفاده کنید.
توکان ها تا حد بسیار زیادی به تغییرات دمایی مقاوم اند و می توانند گستره دمایی وسیعی را تحمل کنند. با این حال بهتر است که سازگاری با تغییرات دما به صورت تدریجی انجام شود. برای این منظور می توانید همزمان با تغییرات فصلی حیوان را در معرض هوای آزاد قرار دهید . خطر گرمای تابستان به مراتب بیش از سرمای زمستان است . در صورت افزایش دمای محیطی به بیش از 37 درجه می توانید با اسپری آب به خنک شدن حیوان کمک کنید. اگر گرمای هوا از 40 درجه تجاوز کرد ، نگهداری حیوان در فضای باز توصیه نمی شود.
منبع سایت جامع حیوانات ایران
توکان ها ممکن است برای خوردن هر چیزی ( میخ ، خرده شیشه و ...) کنجکاوی کنند این پرنده همچنین نسبت به مسمومیت با گیاهان زینتی ، افشانه ها و ... به شدت حساس اند. بهتر است محیط زندگی
توکان را از هر چیز بالقوه خطرناک پاک کنید. آلوده شدن خوراک / آب
توکان با ادرار/ مدفوع جوندگان می تواند به بروز عفونتهای مختلف در پرنده منجر شود. بنابراین نگهداری همزمان
توکان با همستر / خوکچه هندی / خرگوش / جربیل / چینچیلا و ... توصیه نمی شود. نسبت به آزمایش مدفوع در چک آپ های دوره ای و نیز درمان دوره ای انگلی پرنده ( در صورت لزوم ) حساس باشید؛ انواع انگلهای گوارشی می توانند در
توکان ها کشنده باشند. ( برخی از داروهای رایج ضد انگلی می توانند برای
توکان کشنده باشند. ضرورت دارد که از خود درمانی به شدت پرهیز کنید )
توکان ها قبل از هر چیز پرندگانی میوه خوار هستند و در طبیعت از بیش از یکصد گونه مختلف تغذیه می کنند. در مرحله بعدی و به ویژه در فصل جفت گیری و برای تامین پروتیین مورد نیاز از حشرات مختلف نیز تغذیه می کنند. با وجود آنکه نمی توان دقیقا غذای طبیعی حیوان را برایش فراهم کرد ، اما امکان تغذیه بسیار مطلوب بر پایه میوه های مختلف در اسارت وجود دارد.
توکان ها بر خلاف طوطی ها که بخش عمده خوراک آنها را دانه ها تشکیل می دهند به دلیل ساختار ویژه گوارشی باید با میوه تغذیه شوند ( به بیان دیگر مجاز به استفاده از دانه ها در تغذیه
توکان نیستید ) : ترکیبی از پاپایا (70 درصد ) ، موز (20 درصد ) ، انگور (5 درصد ) و یکی از انواع بری ( 5درصد) می تواند خوراک ایده آلی برای
توکان باشد. در صورتی که به پاپایا دسترسی ندارید می توانید به عنوان جایگزین از طالبی یا گرمک استفاده کنید. به جز میوه هایی که حاوی مقادیر بالای اسید سیتریک هستند ( پرتغال ، لیمو ، نارنگی ، آناناس و گوجه فرنگی ) که حیوان را دچار مشکلات گوارشی خواهند کرد ، منعی برای استفاده از سایر میوه ها وجود ندارد.
متاسفانه
توکان ها ( و برخی دیگر از پرندگان ) به لحاظ ژنتیکی استعداد جذب بیش از اندازه آهن موجود در مواد غذایی را دارند. ذخیره آهن اضافه در کبد و رسیدن آن به مقدار مسمومیت زا ( iron storage disease یا hemochromatosis) می تواند به مرگ پرنده منجر شود. بنابراین برای تامین پروتیین مورد نیاز پرنده باید از غذاهای تجاری با آهن محدود شده استفاده کرد. ( حتما قبل از استفاده ، سایر محتویات غذا را با دامپزشک اختصاصی پرندگان زینتی / دامپزشک اختصاصی حیوانات خاص کنترل کنید ) . تقریبا هیچ روشی ( به استثنای بیوپسی کبد ) برای تشخیص ( و بالتبع درمان ) این بیماری در پرندگان زنده وجود ندارد و طبق معمول پیشگیری بهتر از درمان است. فراموش نکنید که همه موجودات زنده به آهن ( دست کم برای تشکیل همگلوبین خون ) نیاز دارند و امکان حذف آهن از برنامه غذایی وجود ندارد.
روش تغذیه پیشنهادی ، ( جز در موارد خاص و با نظر دامپزشک اختصاصی پرندگان زینتی ) به هیچ افزونه ویتامینی و مواد معدنی نیاز نداشته و یک برنامه غذایی کامل است. افزودن خودسرانه مواد معدنی می تواند به بروز مشکلات جدی تغذیه ای و متابولیک ( به ویژه بیماری نقرس ) منجر شود.
اگرچه
توکان ترجیح می دهد آب مورد نیازش را از طریق میوه های مختلف دریافت کند ، اما باید آب تمیز و کافی در تمام ساعات شبانه روز در اختیار پرنده باشد
PersianPet Forum - www.mypet.ir http://persianpet.org/forum/thread132517.html#ixzz2fCazXjtg
Under Creative Commons License: Attribution
Follow us: @persianpet on Twitter | mypersianpet on Facebook
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.