افزایش 30 درصدی اجاره بها در این فصل غیرمنطقی است چرا که بسیاری از کارشناسان معتقدند مسکن حکایت آجیل شب عید نیست که در این ایام سر به فلک بکشد و بسیاری از خانواده ها را به سمت سختی و گرانی بیش از اندازه سوق دهد.
بسیاری از زوج های جوانی که تازه می خواهند در زیر یک سقف زندگی کنند تا پیرمرد و پیرزن 80 ساله ای که دست بر قضا نتوانسته اند خانه دار شوند همه و همه به دنبال خانه ای با اجاره بهای مناسب هستند و حتی بسیاری از این افراد تصمیم داشتند تا با پایان یافتن فصل اجاره و آغاز زمستان جا به جا شوند تا شاید قیمت ها کاهش یابد اما انگار بازار سیر صعودی اجاره بها همیشه داغ داغ است.
وضعیتی بدتر در انتظار اجاره نشین ها
قیمت اجاره بها همواره در اواخر پائیز و فصل زمستان با رکود قابل توجهی مواجه است زیرا فصل سرما موقعیتی برای نقل و انتقال نیست اما امسال قیمت اجاره از روند رو به رشدی برخوردار بود و کاهشی در این بخش وجود نداشته است.
علی اصغری، کارشناس زمین و مسکن معتقد است، طي سال هاي گذشته، بنگاه هاي املاک توپ را در میدان مالکان می اندازند و می گویند مالک خود مبلغ رهن و اجاره را تعيين مي کند و از آن سو مالکان نیز بنگاه های املاک را مقصر اصلی در افزایش بی حساب و کتاب اجاره می دانند و معتقدند بنگاه داران با اجاره بهای بالا فکر دریافت سود خود هستند.
وی ادامه می دهد: از آنجایی که افزايش اجاره مسکن، منافع و سود اقتصاد فراوانی براي بنگاه داران دارد باید حلقه مفقوده و مقصر اصلی را بنگاه دار دانست، بنگاه داری که امروز بدون هیچ گونه نظارتی آزادانه بر روی خانه ها قیمت تعیین می کند.
بهای اجاره به نرخ روز است
وی تاکید می کند: اکنون در این فصل سرما
بهای اجاره به نرخ روز است و هر لحظه و ثانیه مبالغ مختلفی برای اجاره در نقاط مختلف این شهر دریافت می شود.
وی تنها راهکار مقابله با این افزایش بی حساب و کتاب را نظارت جدی مسئولین می داند و می گوید: براي جلوگيري از افزايش قيمت هاي اجاره ای باید برنامه اي هدف دار تدوين شود.
وی یادآور می شود: در طول این مدت اگر راهکاري هم از سوي مسئولان ارائه نشده به دلیل این بوده که اجاره يا فروش واحدهاي مختلف به توافق طرفين بستگي دارد و تا هنگامی که متقاضي با نرخ بالا وجود داشته باشد، نمي توان با روند افزايش غيرمنطقي مقابله کرد.
وی از سویی دیگر بیان می کند: عامل افزايش بی حساب و کتاب اجاره خانه نبود معياري مشخص در تعيين اجاره بها است زیرا اگر براي مناطق مختلف شهر، ميزان اجاره به صورت مشخص اعلام شود امروز شاهد این افزایش بی رویه قیمت ها نخواهیم بود.
وي مي گويد: همچنين ضروری است که درصد افزايش سالانه اجاره بها با میزان تورم هر سال سنجیده و تعيين شود.
حال در این آشفته بازاری که هرکس توپ را در میدان دیگری می اندازد باید سراغی از حال مستاجران که دیگر خوش نشین نیستند گرفت و پای درد دل آنها نشست تا ببینیم این قصه تکراري و نخ نما در نبود قانون و نظارت به کجا خواهد رسید.
یکی از مستاجران که موعد اجاره اش به سر آمده می گوید: خواستیم در فصل زمستان نقل و انتقال انجام دهیم زیرا گمان می کردیم در این موقعه از سال کرایه ها بالا نمی رود.
16 میلیون رهن برای واحدی 50 متری
نسرین صداقتی ادامه می دهد: حال با قیمت های سربه فلک کشیده گویا دیگر باید برویم در حاشیه شهر زندگی کنیم، چون با این پولی که ما داریم، واحد 10- 20 متری هم نمی توانیم اجاره کنیم.
حسین مختاری نیز می گوید: هم اکنون برای یک واحد 50 متری و یک خوابه در طبقه اول خیابان ابوطالب 16 میلیون پول پیش و ماهیانه 400 هزار تومان اجاره دریافت میشود.
وی ادامه می دهد: با این وضعیت نمی توان به داشتنی سرپناه در این شهر امیدوار بود چرا که اکنون قیمت یک خانه اجاره ای در هر نقطه شهر به شکل غیرباوری بالا رفته است.
وی بیان می کند: گفتیم تابستان اسباب نکشیم و زمستان نقل و انتقال خود را انجام دهیم تا شاید قیمت ها پایین تر باشد اما اکنون بازار اجاره بها در این سرما داغ تر از همیشه به کار خود ادامه می دهد.
مستاجر دیگر هم برای خانه ای 65 متری در خیابان طالقانی 22 میلیون رهن و ماهیانه 300 هزار تومان اجاره می دهد و این همه در حالی است که کسی نمی داند نرخ واقعی و تعیین شده اجاره بها در مشهد چه میزانی است.
هيچ معياري براي قيمت گذاري اجاره وجود ندارد
یکی دیگر از مستاجران هم با تاکید بر اینکه هيچ معياري براي قيمت گذاري ميزان رهن و اجاره وجود ندارد، می افزاید: افزايش بي حساب و کتاب و بدون نظارت اجاره بها این روزها کمرشکن شده و اکنون دست يافتن به منزل اجاره اي با قیمت مناسب یک آرزو است.
عليرضا مومنی نیز که ساکن کلاهدوز است مي گويد: سال قبل اجاره منزلي که در آن ساکن هستيم 20 ميليون تومان رهن و ۲۲۰ هزار تومان اجاره بود اما امسال که قصد تمديد اجاره را داشتم صاحب خانه مبلغ اجاره را 400 هزار تومان اعلام کرد.
وی ادامه می دهد: برخي افراد پولدار منازلي را احداث مي کنند و آن ها را اجاره مي دهند و اجاره دادن منزل براي عده اي به شغل تبديل شده است.
رضا سیدی هم که اکنون ساکن خيابان هفت تير است، می گوید: برای نشستن در این خانه 20 میلیون رهن و 500 هزار تومان کرایه می دهم و این کاملا غیرمنطقی و از عدالت به دور است.
بسياري از مالکان در آشفته بازار بی نظارتی با افزايش بی رویه نرخ اجاره واحدهاي مسکوني يا تجاري خود به دنبال سود و کسب درآمد هستند و بنگاه های املاک نیز از سویی دیگر میدان دار افزایش قیمت اجاره بها بوده و بدون در نظر گرفتن انصاف، به افزايش غيرمنطقي اجاره ها مبادرت مي ورزند.
اجاره بهای بالا تابع تورم موجود است
يک مشاور املاک مي گويد: روزانه افراد زيادي براي اجاره واحدهاي مسکوني مراجعه مي کنند و گاهي اوقات عنوان می کنند که نرخ اجاره بها با ميزان درآمد ما متناسب نيست.
حسین شایانی می افزاید: وضعیت موجود بازار مسکن همانند سایر اقلام دیگر بسیار بالا رفته و می توان گفت که اجاره، تابعي از تورم موجود است.
وی ادامه می دهد: وقتی تمامی اجناس گران می شود صاحب خانه نیز برای گذراندن امورات خود ناچار به افزایش قیمت است و از آن سو بنگاه داران نیز در این میانه فکر درآمدی برای خود هستند.
وی تصریح می کند: اکنون بسیاری از کارشناسان پیش بینی می کنند که نرخ اجاره بها واحدهاي مسکوني در سال 92 به دليل افزايش سرسام آور قيمت زمين با رشد قابل توجهي روبرو شود.
وي معتقد است: البته هر سال اجاره واحدهاي مسکوني به طور معمول در 6 ماه دوم سال کاهش مي يابد اما سال جاری به میزان افزایش تورم قیمت خانه های اجاره ای نیز بالا رفته است.
به نظر میرسد اگر مسئولان اقدام به کنترل بازار اجاره بها نکنند نرخها با این روند روز به روز افزایش می یابد و با آغاز فصل نقل و انتقالات وضعیتی بدتر در انتظار اجاره نشین ها خواهد بود