ایسنا: یک فوق تخصص غدد می گوید: ابتلا به دیابت «بیمزه» قابل پیشگیری نیست و فقط باید آن را تشخیص داده و درمان کرد.
دکتر محسن خوشنیت افزود: علائم دیابت «بی مزه» مشابه دیابت «شیرین» است چرا که مبتلایان به دیابت بیمزه عطش زیادی دارند بویژه آب سرد به مقدار فراوان مینوشند و دفع ادرار آنان زیاد است. افراد مبتلا به دیابت شیرین نیز همین علایم را دارند با این تفاوت که قند در خون و ادرار مبتلایان به دیابت بیمزه افزایش نمییابد.
وی با بیان اینکه افراد به دو دلیل عمده به دیابت بیمزه مبتلا میشوند، افزود: این بیماران یا دچار اشکال در ترشح هورمون تغلیظ کننده ادرار از غده هیپوفیز خلفی هستند یا این هورمون به علت ابتلا به برخی از بیماریهای کلیوی تاثیر لازم را بر بدن نمیگذارد.
این عضوهیات علمی مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه گفت: به طور طبیعی پلاسما در کلیه در جریان است و به نفرونهای کلیوی وارد و مقدار زیادی از آن بازجذب و مقدار کمی از آن به صورت ادرار دفع میشود اما اگر این هورمون ترشح نشود یا به خوبی عمل نکند بیشتر پلاسمای وارد شده به کلیهها، دفع میشود و به جریان خون باز نمیگردد در نتیجه غلظت سدیم خون افزایش مییابد.
وی افزود: بیمار در این شرایط به شدت احساس تشنگی میکند به گونهای که شبها به عللی مانند تشنگی یا احساس دفع ادرار از خواب بلند میشود علاوه برآن حجم خون او کاهش مییابد.
این فوق تخصص غدد با بیان اینکه دیابت بیمزه هم علل ژنتیک و هم غیرژنتیک دارد، گفت: اشکال در ترشح هورمون ممکن است علت ژنتیک داشته باشد یا از تغییرات سیستم ایمنی بدن علیه غده هیپوفیز خلفی ناشی شود. مشکلات کلیه هم امکان دارد منشاء ژنتیک یا اکتسابی داشته باشد.
خوش نیت در پایان درباره درمان دیابت بیمزه گفت: هورمون ABH در بدن این بیماران ساخته نمیشود. در نتیجه مبتلایان به دیابت بیمزه میتوانند این هورمون را به صورت قرص و اسپری روزانه ۲ تا ۳ بار مصرف کنند تا بیماریشان کنترل شود.